Dominik Rusinko: Tři scénáře pro dnešní zasedání OPEC+. Kam posune kartel cenu ropy?

30.11.2023 11:24 | Glosa

Aliance OPEC+ pod taktovkou Saúdské Arábie a Ruska bude dnes oficiálně jednat o nastavení těžebních limitů pro rok 2024. Původně se měla schůzka konat minulou neděli, z důvodu vnitřních rozporů a nesouhlasných stanovisek afrických zemí (Nigérie a Angoly) však muselo dojít k odkladu. Zasedání se zároveň povede na pozadí nežádoucího poklesu cen ropy – od říjnových maxim odepsala ropa Brent téměř 15 % a drží se jen těsně nad úrovní 80 dolarů za barel.

Dominik Rusinko: Tři scénáře pro dnešní zasedání OPEC+. Kam posune kartel cenu ropy?
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Trhy bude dnes zajímat především celkový rozsah produkčních škrtů v příštím roce. Připomeňme, že Saúdská Arábie a spol. mají dle dohody aktuálně omezovat těžbu v masivním rozsahu přibližně 5 mil. barelů denně (cca 5 % globální nabídky). Pro rok 2024 se již aliance dohodla na škrtech v rozsahu 3,7 mil. barelů denně. Zbývající část připadá na dobrovolné těžební limity ze strany Saúdů (1 mil. barelů denně) a Ruska (300 tis. barelů denně), o kterých by mělo být po dnešku jasněji.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10892 lidí

Saúdská Arábie půjde do dnešního jednání s cílem vynutit si větší disciplinovat ze strany členských zemí kartelu. V reálných číslech jsou totiž škrty přibližně o 1,5 mil. barelů denně nižší, což znamená, že pro Saúdy je stabilizace cen ropy stále nákladnější (v podobě nižší těžby). Trh v zásadě počítá s prodloužením jejich unilaterálních škrtů i pro začátek příštího roku. A to by měl být důležitý impuls k tomu, aby se se cena ropy stabilizovala, případně se i pokusila o pozvolný návrat do pásma 85-90 dolarů za barel.

Zcela vyloučit ale nelze ani scénář ne-dohody. Ten by mohl mít podobu dočasného navýšení saúdské těžby s vědomím nižších cen ropy, které by ale vedly mohly přinést novou a robustnější dohodu na kolektivních škrtech. Naopak alternativa v podobě ještě hlubších škrtů ze strany samotné Saúdské Arábie se v tomto roce neukázala příliš úspěšná, proto by bylo překvapení, pokud by k ní království sáhlo.

Výhledově je přitom klíčovou otázkou, jak dlouho bude Saúdská Arábie ochotna podporovat cenu ropy na úkor vlastní těžby. Tato strategie je totiž „obědem zdarma“ a vítanou pobídkou i pro těžaře mimo ropný kartel, především americké producenty břidlicové ropy. Díky nim nyní produkují Spojené státy 13,2 mil. barelů denně, vůbec nejvíce v celé historii. Saúdská Arábie tak pomalu ale jistě opět začíná čelit odvěkému dilematu: buďto dále usilovat o vyšší ceny na úkor vlastní těžby, nebo o zachování tržního podílu, ale smířit se s podstatně levnější ropou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…