Dušan Šrámek: Budou rozhodovat plukovníci i o premiérovi?

18.06.2013 7:33

Má policie ráda symboliku? Přesně před rokem – 14. června – prohlásil Petr Nečas při sněmovních interpelacích legendární výrok, že o tom, kdo bude či nebude ve vládě, nebude rozhodovat parta policejních plukovníků a podplukovníků. A hle – rok s rokem se sešel, a ta samá parta dnes rozhoduje, zda autor onoho výroku bude vůbec premiérem.

Dušan Šrámek: Budou rozhodovat plukovníci i o premiérovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Nemůže být signifikantnějšího srovnání, o kolik se zúžil prostor pro to, co ještě nedávno bylo považováno za legitimní politické nástroje a rozhodnutí, a co dnes vnímá policie a státní zastupitelství coby trestní jednání. Pokud bychom se chtěli vrátit k pomyslnému bodu nula, lze za něj považovat kauzu poslance Víta Bárty. Obvinění z korupce, které mělo spočívat v tom, že půjčil peníze svým poslaneckým ovečkám, vypadalo od počátku jako nesmyslné. Nakonec jej zachránilo jenom to, že celá transakce se odehrála na půdě sněmovny, takže se na ni vztahovala imunita. Obvinění bývalých ministrů – Vlasty Parkanové a Tomáše Julínka – jsou o to absurdnější, že se policie ani nenamáhá tvrdit, že v jejich případech šlo o korupci. Stačilo jí, že na základě jakýchsi hausnumer prohlásila, že dotyční způsobili státu škodu.
 
Neméně problematické je ale i současné obvinění z korupce u tří bývalých poslanců ODS. Z hlediska fungování politických mechanismů a jejich nezávislosti na přezkumu represivními orgány jde přitom o zcela zásadní věc. Personální rošády za účelem prosazení veřejně deklarovaných politických cílů jsou výsostně autonomní politická rozhodnutí, do nichž „orgánové“ nemají právo zasahovat. V logice věci by mohla mít příště za korupci vnímána i jakákoli vládní koalice. I v tomto případě jde o obchod a mocenské posty.  Zobchodování míst v parlamentu za místa ve státní správě, aniž by přitom docházelo k malverzaci veřejných prostředků, to je hájemství politiky jako svébytné lidské činnosti. I když se podobné kšefty nemusí mnoha lidem líbit, jde o věc vkusu a morálky, rozhodně ne o objekt zájmu represivních složek státu.
 
Dušan Šrámek
Novinář. Spolupracuje s týdeníkem Reflex.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

12:17 Zbyněk Fiala: O čem jednali Si s Putinem

Prohloubení strategické spolupráce s Ruskem nemá být podle Číny závislé na osobách ve vrcholných fun…