Dušan Šrámek: Opravdu se stane spasitelem české pravice estébácký fízl Babiš?

04.10.2013 19:16

Může se to v životě stát komukoli z nás. Staří přátelé, s nimiž jste toho tolik prožili a na něž jste se vždycky mohli spolehnout, vám stále více a více začínají lézt na nervy, najednou na nich začínáte nacházet chyby, které jste nikdy neviděli, a máte pocit, že začínají hovořit úplně jiným jazykem. A v té chvíli, jako vis major v klasické antické tragédii, přichází na scénu on – Spasitel.

Dušan Šrámek: Opravdu se stane spasitelem české pravice estébácký fízl Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Je okouzlující, zábavný, nový, neokoukaný. Mluví k vám andělským jazykem, kterému najednou tak dobře rozumíte, vyjadřuje touhy a myšlenky, které se vaší hlavou už nějakou tu dobu potulují, a které dokáže zformulovat tak brilantně, že sami byste to nedokázali lépe vyjádřit. Nepřemýšlíte, proč stojí nemlich zrovna o vás, kde se ve vás najednou vzalo to okouzlení, když ještě včera byste si o takového týpka neotřeli ani starý škrpál. A tak na nejbližší mejdan, který jste vždycky trávili se svými důvěrnými přáteli, vyrazíte se svým novým objevem. Vždycky to dopadne stejně.

Výsledem je hrůzostrašný zážitek, který se do konce života marně snažíte vytěsnit ze své paměti. Ještě rádi se pak vracíte k osvědčeným starým přátelům, i s těmi mouchami, které na nich vidíte. Jenže někdy bývá už pozdě…

Útěk před čím?

Přesně v této pozici se dnes nachází oněch čtyři sta tisíc voličů, kteří podle analýzy CVVM „utekli“ od voleb v roce 2010 od ODS k Andreu Babišovi a jeho hnutí ANO. Stálo by za sáhodlouhý politologický rozbor, v čem konkrétně ODS zklamala tu kterou skupinu voličů, toho kterého konkrétního občana.  Jistou arogancí moci počínaje, různými vykuky pokračujíce a nedodržením řady předvolebních slibů konče. To vše je nepochybně pravda. Není to však nic, co by nezatěžovalo ani všechny ostatní stávající strany, notabene takovou, na jejíchž bedrech ležela nejvyšší vládní zodpovědnost za posledních sem let.

Jenže ODS má i při všech svých chybách své přednosti a především svou více než dvacetiletím prověřenou historii. Představa, že odkudsi z popela, či spíše z jiné, poněkud méně vábné materie povstane jakýsi bájný Fénix, díky němuž „bude líp“, patří do politického scifi. I Babiš má totiž svou historii. A tou jsou naprosto bezskrupulózní podnikatelské aktivity zaměřené čistě na osobní prospěch, ničící veškeré konkurenční prostředí v zemi. Je to snaha o ovládnutí a zglajchšaltování nezávislých médií, aby hájily jeho zájmy .

Mejdan s Babišem

A konečně – je to lví participace na největší institucionalizované politické korupci, spočívající v distribuci státních dotací. O tom, že Babiš je klasický prototyp oné „staré struktury“, které si v mrazivých dnech listopadu 1989 přál celý národ konečně poslat zaslouženě navždy pryč z veřejného života, nemá ani cenu diskutovat.

Estébácký fízl, který se neštítil v době okupace a normalizace vstoupit do KSČ či do kolaborantského Svazu československo-sovětského přátelství. Jestliže někdo zosobňuje ten pravý antipód liberální a antikomunistické ODS, je to právě Babiš. Ta by do termínu předčasných voleb měla udělat vše proto, aby svým zatoulaným ovečkám co nejsrozumitelněji vysvětlila, že z mejdanu s Babišem je čeká jenom pořádná kocovina.

Dušan Šrámek
Novinář. Spolupracuje s týdeníkem Reflex.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…