Eliška Hradílková Bártová: Byznys Jiřího Havrdy – muže, který chce v Praze roztočit ruské kolo

16.08.2016 11:52

PAVUČINY BYZNYSU. Investice do plánovaného ruského kola na smíchovské náplavce byla vypočítána minimálně na 200 milionů korun. Projekt vzbudil velký mediální ohlas. HlídacíPes.org proto zmapoval dosavadní tuzemské i zahraniční podnikatelské aktivity Jiřího Havrdy – muže, jenž chce roztočit jednu z největších plánovaných investic v Praze.

Eliška Hradílková Bártová: Byznys Jiřího Havrdy – muže, který chce v Praze roztočit ruské kolo
Foto: pixabay.com
Popisek: Ruské kolo, ilustrační foto

Možnost vybudovat unikátní atrakci v Praze se čerstvě založené společnosti Timsbury Capital otevřela poté, co se jako jediná přihlásila do výběrového řízení o pronájem pozemků na smíchovské náplavce v Praze 5.

Jak vyplývá z návrhu kontraktu, který má HlídacíPes.org k dispozici, společnost má Praze 5 platit měsíčně za pronájem plochy o rozloze přes 6 tisíc m2 nájemné 56,5 tisíc korun. Na pozemku, kde je nyní multifunkční hřiště, může kromě ruského kola vybudovat další atrakce, nebo například restauraci.

Investice do stavby má být podle kontraktu minimálně 200 milionů korun. Transparency International i opozice na Praze 5 upozorňují, že za projektem stojí firma z paneláku, bez minulosti, se základním kapitálem pouhých 12 tisíc korun. A varují před možnými vazbami  na “politické podnikatele” Romana Janouška a Ivo Rittiga.

HlídacíPes.org se proto rozhodl zmapoval dosavadní tuzemský i zahraniční byznys Jiřího Havrdy, jenž za plánovanou investicí stojí.

Počkejte na konec srpna

Jediný vlastník Timsbury Capital  Jiří Havrda otázku HlídacíPes.org, kde hodlá vzít minimálně 200 milionů korun na stavbu a provoz vyhlídkového kola, nechal bez odpovědi. Stejně jako dotazy, čím se v současné době živí, či zda se na financování projektu budou podílet další subjekty.

Nejdříve při telefonickém hovoru rozhovor přislíbil, ve stanovený termín však poslal pouze sms zprávu s omluvou.

“Dovolte mi Vás poprosit o pochopení, ale celá mediální kampaň ohledně Prague Wheel je velmi vyčerpávající,” vzkázal sms zprávou ze zahraničí a odkázal na tiskovou konferenci na konci srpna. “Jistě pochopíte, že nemohu celý den trávit komunikací dílčích dotazů.”

ruske´ kolo-pla´n

Autor: www.praha5.cz
Schéma využití pozemků na náplavce.

Havrda neodpověděl ani na otázku, zda a popřípadě odkud se zná s Ivo Rittigem, ke kterému má mít podleTransparency International blízko díky staršímu společnému projektu s podnikatelem Jiřím Perglerem.

“Moc děkuji ještě jednou za Váš zájem, ale prosím nezlobte se, mám toho opravdu strašně moc,” reagoval na položený dotaz Havrda.

Podnikání v Belgii

Co o dosavadním podnikání Jiřího Havrdy říkají tuzemské a zahraniční veřejné zdroje?

Podnikatel s oficiálním bydlištěm v pražském paneláku soustředí své podnikání především do Belgie. Podle zjištění HlídacíPes.org zde spoluvlastní mezinárodně orientovanou investiční firmu Flecsa Holding se sídlem na okraji městečka Sint-Gillis-Waas.

Podle analýzy zahraniční databáze společnosti CRIF, drží Havrda v belgické společnosti 20% podíl, přičemž majoritní podíl 60% připadá Jeffreymu van Hullemu. Zbývající podíly náleží Danici Kollarikove žijící v Belgii a Danici van Hulle.

Flesca Holding je investiční skupina, která se věnuje hlavně správě svých sedmi dceřiných společností. Ovládá mimo jiné slovenskou firmu SPC International se zaměřením na technickou podporu IT hardwaru.

Další tři dcery sídlí ve Španělsku (ASP SL, Duramore Ltd. Instecoating), jedna v USA (ASTW). Zbylé dvě společnosti mají sídlo v Belgii. Eurochem NV, kde Havrda působí jako ředitel, se zaměřuje na ošetření osiva; Go2Impress se zabývá tvorbou reklamních artefaktů a Havrda v ní zastává post obchodního manažera.

Podle finančního reportu disponuje mateřská společnost Flesca Holding základním kapitálem 2,6 milionů Eur (70,2 milionů Kč) a v loňském roce vykázala výsledek hospodaření 145 tisíc Eur (3,9 milionů Kč).

Chytrý právník

V Česku figuroval Havrda celkem ve čtyřech firmách. Do dnešního dne jsou aktivní dvě – poradenská společnost JH Consulting, ve které je Havrda jediným vlastníkem a jednatelem, a CHEMPRAH, a.s. V té Havrda figuruje jako statutární ředitel a člen správní rady.

Jejím většinovým vlastníkem je pražský právní Filip Chytrý, jehož advokátní kancelář stála také u vzniku Timsbury Capital, jenž má ruské kolo vybudovat.

S Chytrým pojí Havrdu i další podnikatelské aktivity. Dvorní advokát byl jediným akcionářem a předsedou dozorčí rady společnosti MERCANTE CE, kde Havrda do roku 2014 zasedal v dozorčí radě.

V jaké kondici se zmíněné společnosti nachází, nebo nacházely v době působení Havrdy ale není možné zjistit. Ani jedna totiž navzdory zákonnému nařízení nezveřejňuje výroční zprávy.

Jak již dříve upozornila Transparency International, pozornost k advokátovi Chytrému přitahuje jeho angažmá ve společnosti KARDIO PORT, a.s., která byla prošetřována v souvislosti s dodávkou předraženého zdravotnického materiálu do nemocnice IKEM.

Podle zjištění HlídacíPes.org se Chytrý prokázal akcií této firmy v hodnotě 400 tisíc korun na mimořádné valné hromadě dva týdny poté, co KARDIO PORT inkriminovanou zakázku za 1,8 miliard korun získal.

“Judr. Filipa Chytrého samozřejmě pracovně znám, jako špičkového právníka, se kterým již dlouho spolupracuji,” připustila Havrda pro server Lidovky.cz, jeho angažmá v prošetřované firmě ale nechal bez komentáře. “O jeho dalších aktivitách pro jiného klienta nemám, ani nemůžu mít, žádné informace.“

Půdní vestavba

Tranparency International také poukázala na spojení Havrdy s podnikatelem Jiřím Perglem, který v minulosti působil ve více než třiceti společnostech.

S Havrdou se jejich aktivity prolnuly v letech 2004 – 2012, kdy oba vlastnili 20% podíly ve firmě KAMÍNKA, s.r.o., která měla za cíl vybudovat půdní nástavbu v Praze – Holešovicích.

Podnikatel Pergl je zajímavý především tím, že – jak zjistil HlídacíPes.org – dva roky působil coby jednatel ve společnosti PESKIM, účetní firmě úzce propojené na Rittigovy právníky.

Tato společnost hrála klíčovou roli v kauze údajného vyvádění peněz z ropné společnosti Oleo Chemical, kde čelí obžalobě kromě dvou zaměstnanců Peskimu také lobbista Ivo Rittig a jeho dva právníci z kanceláře MSB Legal.

Právě tito advokáti figurovali ve většině firem,ve kterých Pergl působil (např. Yxia, Sounet, Just 4 you a další). V drtivé většině společností působil Pergl také s pozemkovým magnátem Milošem Červenkou, kterého policie prošetřovala kvůli podezření z podvodů s pozemky.

Jak Havrda vnímá angažmá svého podnikatelského kolegy, redakci nesdělil. Výše uvedená fakta ale dříve okomentoval na serveru Lidovky.cz: “Při této realizaci (půdní nástavba v Holešovicích) jsem se s Ing. Perglem krátce potkal, byl mi představen jako úspěšný developer,” uvedl Havrda. “Po ukončení tohoto jednorázového projektu byla ukončena i spolupráce s Ing. Perglem a od té doby jsem ho neviděl.”

Otázku vznesenou HlídacíPes.org, zda on sám se zná s Ivo Rittigem, nechal Havrda, jak už bylo napsáno, bez odpovědi.

Petice proti kolu

Praha 5 již plán na výstavbu vyhlídkového kola a pronájem pozemků Timsbury Capital odsouhlasila. Kolo má být vztyčeno na místě současného hřiště a skateové dráhy na smíchovské straně Vltavy.

S jeho výstavbou musí nájemce podle nájemní smlouvy, kterou má HlídacíPes.org k dispozici, začít do 1,5 roku od udělení stavebního povolení. Současné hřiště má být přesunuto na náklady investora na pozemek, který musí zajistit Praha 5.

Kromě atrakce bude moci nájemce provozovat na pronajaté ploše také například restauraci, prodávat upomínkové předměty nebo vybudovat “dětské hřiště typu Legoland”.

Projekt budou muset odsouhlasit také památkáři, kteří se již dříve vyjádřili k obdobným stavbám negativně.

Plán výstavby ruského kola vzbudil vlnu nevole také ze strany opozice a občanů. Ti minulý měsíc sepsali proti výstavbě kola petici.

Její autoři poukazují mimo jiné také na to, že areál hřiště, na kterém má atrakce vzniknout, byl před rokem z obecních peněz v hodnotě 6 milionů korun zrekonstruován. Jeho zrušení v zájmu výstavbu ruského kola označují za “nehospodárné nakládání s obecním majetkem.”

Signatáři požadují odstoupení od smlouvy s investorem, zpracování návrhu na oživení náplavky a zároveň apelují na zachování stávajícího multifunkčního hřiště.

Praha 5 chce turisty

Vedení Prahy 5 ale na své podpoře projektu trvá.

“Timsbury Capital splnila veškeré požadavky městské části a zaplatila požadovanou jistinu 800 tis. Kč,” uvedla Adéla Veverková z kanceláře starosty. “Městská část Praha 5 o žádné kontroverzní osobě působící v Timsbury Capital neví a logikou Transparency by pak byla nejspíše každá druhá společnost kontroverzní. Navíc založení firmy účelově pro jeden konkrétní daný projekt, je běžná praxe, nejedná se tedy o nic mimořádného.”

Výstavbou 60 metrového ruského kola chce radnice zvýšit atraktivitu městské části, která hraničí s Prahou 1 a chce tak přitáhnout na “svou stranu Vltavy” zájem turistů, kteří sousední lokalitou masivně proudí.

“Praha 5 projektu Prague Wheel věří,” dodává Veverková. “Jsme přesvědčeni, že lokalitu, kde by se mělo kolo nacházet, výrazně oživí a bude mít velmi pozitivní vliv na celý Smíchov a jeho obyvatele.”

GRAFIKA: Podnikatelské vazby Jiřího Havrdy

Ruske´ kolo3

Zdroj dat: Obchodní rejstřík, aplikace CRIBIS společnosti CRIF, Transparency International. Vytvořeno v aplikaci SVAT společnosti PROFINIT


Projekt Pavučiny byznysu podpořil Karel Janeček.    Janecek-logo

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.