Eman Pluhař: Levicová vize ze Silicon Valley

07.07.2015 18:05

Doba utopií minula, Pražské jaro nepatří do hry (teorie her), vize České cesty do Evropy uvízla v privatizačních fondech, na další cesty do budoucnosti hned tak nálada nebude. V Silicon Valley je tomu právě naopak a velká budoucnost na lidstvo teprve čeká (ne střet civilizací). Ale nejdříve bude revoluce.

Eman Pluhař: Levicová vize ze Silicon Valley
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle známé předpovědi (Raye Kurzweila) stojíme na prahu velké technické revoluce, která spojí hned několik revolucí najednou (digitalisace, celoživotní vzdělání, genetika, nanotechnologie, robotika) a ukončí tisícileté období lokálního a lineárního vývoje.Lidstvo pak vstoupí do doby exponenciálního růstu, technologických inovací, a vládu od politiky nakonec převezmou inteligentní stroje a internetové koncerny. Zatímco jedni tuto vizi považují za nevinnou zábavu politických diletantů, pro investory tomu tak určitě není. Celková hodnota 30-ti největších podniků ze Silicon Valley je 3185 miliard dolarů a přesahuje hodnotu 30-ti největších německých podniků. Vedle hvězdného Googlu (251 miliard) dosahují miliardových hodnot i donedávna ještě neznámé startupy ( Uber 51, Airbnb 21, další se počítají od miliardy výše). Na mapě představivosti to není obvyklá věc, ale tento „efektivní trh“ (P. Samuelson) žije v markantní symbióze s ideologií a jeho protagonisté v Silicon Valley mluví o budoucnosti jako přesvědčení socialisté z národního folklóru, jako stoupenci ničím nebrzděného pokroku.

Raymond Kurzweil (Singularity University): „Moje radikální ideje už nadále ani tak radikální nejsou. Technologický obrat proběhne s takovou rychlostí, že změní dosavadní způsob lidského života.Již dnes má i jen dítě se smartphonem, v Africe přístup k větším znalostem, než měl americký prezident před 20-ti lety.“ Autor není jen hlavním inženýrem Googlu, vynálezcem plochého scanneru, jazykového syntetizátoru, ale i spoluzakladatelem (s Googlem a dalšími) univerzity pro přípravu personálu do nabíhající revoluce („to adress humanity´s grand challenges“). Standardním tématem výuky je vybudovat podnik s miliardou zákazníků do deseti let. Nabízí studijní programy, kurzy, semináře a workshopy, podnikové inkubátory, laboratoře pro startupy k miliardám zákazníků a současně dodavatelům nových idejí.

Paul Thiel (Thiel Capital, Thiel Foundation): „Svět s čistou energií,pouště, které se nechají přetvořit v úrodné krajiny...Co se musí stát, aby byl lepší svět? Už dlouho jsme nepřemýšleli o správných otázkách. Politika je v boji s technologií na život a na smrt“. Vynálezce platebního systému PayPalu úspěšně investoval na samém začátku do neznámého Facebooku a nyní investuje již filantropicky do startupů „průlomových technologií.“ Think-tank „Seasteading Institute“ právě koncipuje plovoucí města a Thiel Foundation financuje dvouletá stipendia pro studenty ve věku do dvaceti let, když se rozhodnou přerušit studium a jít do podnikání v tomto směru.

Travis Kalanick (internetová taxislužba Uber):„Zkuste si představit rychlou, plynulouatichou dopravu ve velkoměstech a to i v dopravní špičce-to je můj sen.“ Podle Kalanicka se lidé městech mohou obejít bez vlastního auta, protože budou mít k dispozici vozy Kalanickovy taxislužby. Mezitím je ve 50 zemích a 260 velkoměstech, měsíčně nabírá 50 000 nových řidičů.

Joe Gebbia (internetová cestovka Airbnb):„Baví mě pracovat na něčem velkém, na něčem, cose týká miliónů lidí, tolika jak jen možno. Vyrostli jsme s přesvědčením, že nejlépe je žít pro zlepšení života jiných lidí, pokusit se zlepšit svět.“ Airbnb nemá nabízet jenom „Sharing Economy“, přenocování, ale dobudoucna i exkurse, pronájem auta, gastronomii, cokoliv. Všechno z jedné ruky a to „všude na celé planetě.“.Nechce být žádným normálním podnikem, ale hnutím: „Jsme v 190 zemích, v 34 000 měst, jenom za dnešní noc jsme měli 400 000 hostů, každou minutu teď máme rezervace na 277 přenocování.“

Sebastian Thrun (Online-akademie Udacity): „ Pouze ten může svět změnit, kdo je optimistou. Vzdělání musí být celoživotní, za přijatelnou cenu, a přístupné pro všechy. Rád bych pohnul společností a ptám se, jak se dá maximalizovat vliv na pozitivní chod světa.“ Autor je vynálezcem robotizovaného auta, zakladatelem laboratorního vývoje a využití v Googlu, vedoucí katedry Umělé inteligence na Stanford University a majitelem online-akademie Udacity. Akademie nabízí vzdělávací programy, diplomy a vysvědčení. Rozvojový plán chce zvýšit výkonnost akademie na 1000 absolventů denně a vzniká otázka, jak se změní povolání učitele.

Ze Silicon Valley se ještě nestala politická Mekka,ale zájem by tu byl. I u politických veličin formátu Henryho Kissingera a dalších. K nim patří i Karl- Theodor von Guttenberg, bývalý německý ministr obrany a politická hvězda, která byla ovšem zbavena titulu doktora práv, protože zhruba polovinu své disertace opsal a musel na ministerstvu obrany rezignovat. Henryho Kissingera na dotyčném semináři zajímá, proč se právě on objevil tady, a obdrží zajímavou odpověď:„ Když vypukla finanční krize 2008, jsme v německé spolkové vládě měli jenom nepatrné znalosti ve dvou zásadních věcech. A to, jak opravdu funguje svět financí, a jaký je vliv digitalizace na proměnu společnosti.“

Pro případ vítězství internetových koncernů se německý Der Spiegel tentativně pokusil odhadnout složení budoucí vlády světa a dospěl k následujícímu výsledku: Tim Cook (Apple), Travis Kalanick (Uber), Srgey Brin (Google), Matissa Mayerová (Yahoo) a Mark Zuckerberg (Facebook).

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…