Erika Magdalena Peprná: Proč nám ubližují plomby? A lze vyléčit zubní kaz? Nejen tradiční medicína našla odpověď

01.06.2016 7:33

Erika Magdalena Peprná přináší jednu pozoruhodnou metodu jarního detoxu, která může pomoci zbavit se nejen chronických nemocí.

Erika Magdalena Peprná: Proč nám ubližují plomby? A lze vyléčit zubní kaz? Nejen tradiční medicína našla odpověď
Foto: Archiv
Popisek: Úsměv, ilustrační foto

Moderní doba je doslova posedlá na první pohled okrajovou tělesnou částí: zuby. Vezměte si “American Smile” - hollywoodské hvězdy, které se smějí na plakátech s dokonalými perličkami v dásních. Samozřejmě nejsou pravé (ty zuby, obvykle ani ty hvězdy).

Přesto ale není tato posedlost tak "okrajová", ani tak moderní. Stav zubů totiž víc než co jiného vypovídá o tom, zda jsme zdraví. A naopak: pokud zdraví zubů zlepšíme, vylepšíme si zároveň zdraví celého organismu. Musíme to ale udělat správně. Což moderní technologická medicína kupodivu příliš neumí.

Techtle mechtle - zásadní pro zdraví

Tradiční léčivé systémy měly svoji odpověď - třeba čínská medicína, ale nejen ona. Ke stejnému závěru dospěl také jistý doktor Reinhardt Voll, německý lékař z poloviny 20. století. Pokud se na jejich praxí prověřené závěry podíváme podrobněji, zjistíme dvě fascinující a pro zdraví zásadní věci: a) zubní kaz lze léčit,  b) plomby nejsou až tak výtečné, jak se jeví.

Podle tradiční čínské medicíny stav zubů a kostí souvisí s tím, zda máme dost základní “ledvinové” energie - tedy té úplně prvotní životní síly, kterou dostaneme od matky a otce, ještě než se narodíme. Je to koneckonců docela logický nápad. Stařečkům zuby padají a kosti se snadno lámou. A v těhotenství, když matka vyživuje dítě, se jí zuby často zkazí či se u ní rozvine parodontóza.

Současná západní medicína ale nějaké “techtle mechtle s energií” neuznává - ačkoli v tomto jednom aspektu jistě dá medicíně východní za pravdu. Dívá se ovšem pouze na fyzickou složku: pro ni je vše způsobeno metabolismem vápníku a dalších minerálů v těle. Bohužel však už při pohledu na věc čistě z hlediska chemie míjí některé “drobnosti” - které jsou “shodou okolností” zásadní jak pro zdraví našich zubů, tak našeho těla jako celku. Výsledkem je, že zatímco akupunktura, byliny, či homeopatie (které stav zubů rovněž umějí ovlivnit), mohou se zubními problémy často pomoci, klasická medicína má v zásadě jen dva přístupy: zaplombovat nebo vytrhnout. A to je škoda.

Je to v hlavě

Občas, zvláště teď ve vrcholícím jaru, dostávám v poradně otázku, jak znovu a lépe na “detox”. Vyčistit se od jedů chce a potřebuje čím dál více lidí, a pro chronicky nemocné osoby je to dokonce záležitost zásadní a fatální. Mnoho lidí, kteří podobnou potřebu cítí, už ale vyzkoušelo očistu střev či jiný detox a… nic. Ani únava, ani chronická nemoc, ani deprese nezmizely. Jako by ozdravění nadále něco blokovalo, ale… co?

Rozhodně to může být v hlavě. A teď nemyslím ani psychiku, ani duchovní problémy - ačkoli péče o obojí je pro vyléčení jakékoli nemoci právě tak nezbytná.

Nejen tradiční čínská medicína tvrdí, že zuby a ústy procházejí dráhy, po nichž v těle proudí životní energie. Dr. Reinhardt Voll, který ve 40. letech 20. století experimentoval s měřením elektrické vodivosti lidského těla, dospěl k pozoruhodnému závěru: zatímco kůže je obecně velmi málo vodivá, existují na ní body, které vykazují odlišnou (větší) elektrickou vodivost. Tyto body téměř stoprocentně “shodou okolností” korespondují - právě s “čínskými” energetickými drahami (meridiány).

Zuby = orgány?

Vollova metoda dnes pracuje s poněkud odlišným systémem (jedenadvacet namísto dvanácti drah) a měří je pomocí přístroje, nikoli z obrazu jazyka či pulzu jako čínská medicína. V principu je ale podobná: tvrdí, že změříme-li napětí (stav) na jednotlivých meridiánech, můžeme zjistit, zda orgány a systémy lidského těla fungují na energetické úrovni správně. To pak může, ale nemusí odpovídat fyzické nemoci dotyčných orgánů, “energetika” těla je trochu složitější. Nicméně špatný “energetický” stav orgánů může způsobovat jiné závažné problémy v těle a duši - zvláště pak takové, o nichž západní medicína vůbec neví, “kde se berou” či co jsou zač.

“Vollovci” a “holističtí zubaři” také pracují s hypotézou, že skrze zuby procházejí všechny důležité meridiány v lidském těle. To také znamená, že stav zubů ovlivňuje stav orgánů - a opačně. Jinými slovy: pokud máme problémy třeba s plícemi, je pravděpodobné, že se nám kazí šestky dole, nebo čtyřky a pětky nahoře.

Klasický český zubař samozřejmě na nic podobného nevěří, a zuby prostě zaplombuje. Nejlépe takzvaným amalgámem, slitinou obvykle z mědi a dalších kovů, především rtuti. Nabízí se otázka, co se stane se zubem i orgánem, který mu takzvaně odpovídá, když do zubů nandáme amalgámovou výplň.

Železná panna v ústech

Jak tvrdí holističtí zubaři, stanou se dvě věci - a ani jedna z nich není příliš příjemná. Prvním problémem je fakt, že jedovatá rtuť a další kovy z amalgámu se permanentně uvolňují do naší ústní dutiny. Tím si způsobujeme chronickou otravu. Současně dále ubližujeme již tak nemocnému orgánu - který jsme samozřejmě “pečlivě” zaléčili třeba antibiotiky a nemůžeme přijít na to, proč se pořád nechce uzdravit. Antibiotika svými vedlejšími účinky současně nepříznivě ovlivní stav našich střev - kterým v ústech odpovídají také šestky. A tak pořád dokola. Rozjíždí se začarovaný kruh “chronické” nemoci.

Druhým problémem je pak to, že “železo” (tedy spíše měď) v ústech vede elektrický proud úplně jinak, než ho přirozeně vede lidské tělo. Výsledkem je, že v ústech vznikají (často poměrně značná) napětí a bludné elektrické proudy. Nemají co dělat ani v ústech, kde vedou ke zkyselení prostředí a vzniku zubního kazu, ani tak blízko mozku, kde zase mohou způsobit například bolesti hlavy, nebo “jen” špatné soustředění při práci. Kromě toho proud dále narušuje fungování meridiánu - a postiženého orgánu.

Ale co se zubním kazem, pokud nechceme do úst “železnou pannu”, která naše tělo ve sktuečnosti mučí? Možnosti jsou dvě.

Uzdravit kaz?

První je samozřejmě nahradit amalgám elektricky nevodivou “bílou” plombou. To je logické řešení zvláště u těch zubů, které už “oželezněné” máme. Druhou možností je ovšem kaz vyléčit.

Ano, skutečně je to možné. Většina lidí přemýšlí o zubech jako o “mrtvé hmotě”. Jenže zuby nic takového nejsou. Jsou to živé, prokrvené orgány, součásti našeho těla, které se mohou stejně hojit, jako mohly onemocnět. Abychom ale zjistili jak, musíme si připustit, že se vznikem i léčením zubního kazu je to trochu jinak, než nás dlouhá léta učili. Především se nám do nich nezakusují ony neustále proklínané bakterie.

Americký server Healthy Holistic Living dobře shrnuje jeden důvod, proč je teorie o bakteriích, “žeroucích” nám zuby, mylná:

Kazy nepůsobí (jen) bakterie

Podle Americké zubařské asociace je důvod zubního kazu následující: “Objeví se v okamžiku, kdy zbytky jídla, obsahujícího karbohydráty (cukry a škroby), jako mléko, bonbóny, rozinky, či koláče, jsou často ponechávány na zubech. Bakterie, žijící v ústech, se těmito potravinami živí a při tom produkují kyseliny. Tyto kyseliny rozrušují zubní sklovinu, což vede k zubnímu kazu.”

S touto teorií je ovšem několik problémů, včetně toho, že:

  • Příslušníci domorodých kmenů, kteří měli a mají na zubech přichycené karbohydráty neustále a zuby si nečistí, ani netrápí mezizubní prostory zubní nití, žádné kazy nemají.
  • Bakterie v ústech ve skutečnosti bílou mouku ani rafinovaný cukr nekonzumují, protože v nich nejsou žádné živiny.
  • Jídla, která bakteriím “chutnají”, jako mléko, zelenina, maso, ryby a ovoce, jsou běžně doporučovány a pomáhají v případech kazivosti zubů.

Pokud ale moderní vysvětlení zubního kazu neplatí, jak to tedy je? Dr. Weston A. Price a další výzkumníci přišli po dlouhých letech s vysvětlením, které závisí v podstatě na třech faktorech:

  • Nedostatku minerálů ve stravě
  • nedostatku v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E, K) ve stravě
  • špatná vstřebatelnost živin z potravy skrze střeva - značně ovlivněná kyselinou fytovou.

Pokud v našem jídle po delší dobu chybějí vitaminy a minerály, nebo obsahuje vysoké procento fytátů (které jsou obsaženy v semenech, obliovinách, ořeších a zelenině), chemie krve a poměr vápníku a fosforu se destabilizují, což vede k demineralizaci kostí a zubů - a k zubnímu kazu.

Strava půl zdraví...

Znamená to snad, že nemáme jíst ořechy, ovoce a zeleninu? Ne. Je třeba říci, že v některých případech skutečně stravování, založené na živočišných produktech, funguje. To je ale téma na jiný článek. Pro účely našeho tématu stačí důležitý závěr, který někomu může připadat podružný, ale je velmi důležitý: “Platí stará pravda, že cukr způsobuje zubní kaz, jenže se tak děje proto, že bílý cukr působí vyplavování minerálů z těla, ne proto, že by živil bakterie.”

Pokud tedy stav zubů souvisí se stavem celého organismu, a to jak na úrovni chemie krve, tak na úrovni “energetické”, pak léčení zubního kazu nemůže nesouviset s oběma zmíněnými složkami. Vyléčit je lze, jen pokud pozměníme stravování a některé životní návyky.

Zda si vybereme paleodietu, nebo nám vyhovuje něco jiného, je pro základní “péči o zuby” vlastně druhotné. Důležité je jíst co nejméně rafinovaných potravin (bílé mouky a cukru), vyvarovat se pokud možno pšenice a sladkého. Mnoho lidí také dnes zjišťuje, že - v rozporu se závěry dr. Westona - jejich trávení nepomáhá ani mléko a mléčné výrobky. Pokud je ale vynecháme, je důležité zajistit si minerály a “hodné bakterie” z jiných zdrojů.

...a ta druhá polovina

Takže pokud budu správně jíst, budu mít zdravé zuby? Ano - ale to bohužel není vše. Podle většiny holistických zubařů jsou zuby nejen “reflexně” propojeny s jednotlivými orgány, ale souvisejí rovněž s emocemi. A to nejen našimi - ale dokonce i s těmi "zděděnými": emocemi našich předků a situací v rodině.

Pro tradičního čínského lékaře, který ví, že zuby souvisejí s ledvinami a ty zase se “základní energií”, kterou jsme podědili po rodičích, nic překvapivého, ačkoli ze “západního” pohledu to zní prapodivně. Prostě pokud se dostaneme do situace, v níž už v zubech máme kazy, obvykle úprava jídelníčku nestačí. Je třeba hledat hlubší příčinu problému. A jsme zase u hlavy - jen v jiném smyslu.

Jak se vyléčit? Jednoduše

Vlastně nejdůležitější zprávu o tom, jak se vyléčit, podala americka reflexoložka Holly Tse, která si sama vyléčila zubní kaz. Jak říká, jako maminka na plný úvazek neměla na plombování zubů prostě čas.

Když se jí celý “neuvěřitelný” kousek podařil, napsala článek na téma “jak uzdravit zuby přírodní cestou”. Říká v něm, že zkombinovala dietu s masáží prstů u nohou, na jejichž třetích článcích se nachází reflexologické body pro zuby a čelisti, a především začala odhodláním se vyléčit. “To neznamená, že jsem strčila hlavu do písku a doufala, že kazy zmizí. Chodila jsem pravidelně na prohlídky. Pokaždé mi doktor řekl, že jde o mělké kazy, s nimiž nemusím nutně zatím nic dělat.” Kazy se postupně stávaly mělčími, až zmizely úplně. Holly k tomu dodává:

“To, co mě uzdravilo ze zubního kazu, bylo především moje vědomé rozhodnutí o tom, jaké přesvědčení je pro mě lepší - věřit, že je nemožné uzdravit si zuby, nebo věřit opaku? Vybrala jsem si opak.”

Otázka za milion dolarů teď zní - můžete udělat totéž co já a vyléčit se ze zubního kazu? A teď se podržte.

Odpověď zní ne.

Nebojte se, důležité je vědět, proč ne. Jakmile to pochopíte, můžete v sobě probudit sílu, jež vás vyléčí téměř z jakékoli nemoci.

Každý člověk je jedinečný. Každé tělo je originál. To, co potřebujete pro uzdravení zubů ze zubních kazů je vaše unikátní potřeba. Důvod, proč tolik alternativních i konvenčních terapií selhává, je přesně tento: jsou zaměřené na techniku a ne na konkrétního člověka.

Ve skutečnosti nikdo není expertem na zdraví kohokoli jiného než sebe. Když říkám zdraví, myslím tím celou bytost: duši, duch a tělo. Lidé mohou být pouze experty na určitou nemoc, část těla nebo metodu. Mohou skvěle ovládat různé techniky, ale na vlastní život není expertem nikdo kromě nás samotných. Nejde tedy o to, abyste následovali přesně mou metodu uzdravení ze zubních kazů. Jde o to, abyste začali naslouchat sami sobě. Pak pochopíte, co vaše tělo vlastně chce, a proč se mu zuby kazí.”

Dodejme, že podobná jednoduchá, ale nebanální pravda platí nejen o zubech.

Což nepochybně pravidelní návštěvníci naší zdravotní rubriky už dávno vědí.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…