Erika Magdalena Peprná: Spiknutí nebo fraška? Marx a strašidlo amerického Zemana. Bude "negr" v Zimním paláci?

18.03.2016 15:48

Erika Magdalena Peprná komentuje dobře utajený skandál i dost možná zásadní omyl amerických komentátorů, kteří před rozhodujícími primárkami nevidí či vidět nechtějí, co se v jejich zemi doopravdy děje.

Erika Magdalena Peprná: Spiknutí nebo fraška? Marx a strašidlo amerického Zemana. Bude "negr" v Zimním paláci?
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Dnes proběhnou v Americe v podstatě rozhodující primárky kandidátů na prezidenta. V několika velkých státech - ten nejdůležitější bude Florida - se prakticky rozhodne o nominaci demokratů i republikánů. Ve skutečnosti však všichni vědí, že se bojuje především o Donalda Trumpa. Muže, který podle všeho vystoupil ze zaběhnutého "systému".

Atmosféra už hustší být nemůže

V Americe se minulý týden odehrál skandál - samozřejmě dobře "utajený", jako všechno podstatné a zajímavé v dnešním zdánlivě otevřeném světě. Je třeba si jej připomenout právě dnes, kdy se hraje o hodně. Jeho průběh, výsledek i interpretace mohou totiž přispět k pochopení toho, co se vlastně v Americe, zmítané nevídanými politickými vášněmi, děje. Je Trump produktem, nebo skutečným vyzyvatelem establishmentu? 

To je zásadní otázka pro nás stejně jako pro "sousedy" za oceánem. Ne ani tak proto, že - jak nás ujišťuje Česká televize a spol. - jsou to volby také tak trochu "naše". Spíše proto, že odrážejí zásadní "probouzení" lidu tváří v tvář stejným katastrofám, byť v jiném, americkém měřítku: migrace, ekonomický kolaps, expanzionismus "západních demokracií" a tak dále. 

V prezidentských primárkách dnes volí Florida, Missouri, Ohio, Illinois a Severní Karolína. Pokud Donald Trump vyhraje, postačí mu zisk jen poloviny delegátů v dalších volbách - a nominaci na prezidenta má "tak napůl" jistou. Tedy - pokud elity napříč stranami, které fenomén Trump děsí, nenajdou způsob, jak se ho zbavit. Způsob to demokratický být nemůže - lid (cizím slovem démos) totiž evidentně Trumpa chce a sebevětší mediální palba ho nemůže přimět změnit názor.

Americký Bilderberg

A právě o to zřejmě běželo na takzvané "konferenci" World Forum. Odehrála se před deseti dny v ultra-opulentním americkém letovisku pro miliardáře (takovém trochu luxusnějším americkém Čapím hnízdě) jménem Sea Island, kousek od pobřeží Georgie. Pořádala ji "nevládka" American Enterprise Institute (AEI), velký think-tank s velmi špatnou pověstí jednoho z chapadel neokonzervativní "stínové vlády".

Účast byla skutečně hojná. Americký liberální deník Huffington Post, který informace ze schůzky vynesl, napočítal čtyřiapadesát letů soukromých tryskáčů. Seděla v nich jména "střední třídy" elit, vládnoucích americe a světu: špičky velkých technolgických podniků včetně Googlu a Applu, senátoři a kongresmani i velcí tiskoví "guru" - ošem ne ti největší. "Americký Bilderberg"? Pravděpodobněji spíše "porada vedení" na úrovni vedoucích odborů. Ze které jaksi náhodou něco uniklo.

Skutečně náhodou? To vůbec netušíme. Samozřejmě je mnohem pravděpodobnější, že ne. Ale po pořádku.

Vtipná šaráda s Marxem v čele

Oficiálním tématem konference prý Trump nebyl. Není to tak docela pravda. Probírat se měla sice také témata jako "Mileniální generace - jak moc na ní záleží a co vlastně chce" (zabývající se finančně důležitou skupinou dnešních nejmladších dospělých), nebo "Uprchlická krize a lidská cena za vzplanutí na Blízkém Východě" (jak půvabně zaobalený název). Současně ale na programu najdeme témata jako "Peníze v politice jsou příčinou našich problémů - a můžeme to změnit"? Což nepřímo - kromě "korupce" - univerzální mantry všech zkorumpovaných přisluhovačů "nového řádu" - ukazuje směrem k miliardářskému "trumpetovi" a jeho tažení na Bílý dům.

Kromě přehlídky senátorů a kongresmanů se sešly špičky "nových médií" - ovšem také ne ty největší. Byl přítomen například zuřivě antitrumpovský William Kristol z týdeníku The Weekly Standard, nebo Karl Rove, který sám sebe považuje za jednoho z mála "architektů americké politiky" za scénou: pomáhal s kampaněmi Georgi Bushovi a nyní pracuje pro mediální moloch Fox. 

Kristol byl ostatně tím prvním, kdo vynesl ven, o čem se elity nad šálkem ranní kávy skutečně baví. Sehrál extrémně vtipnou šarádu: nejprve na Twitteru oznámil, že na fórum jede, ale že to je "off-record", a ať tedy jeho tweety nikdo necituje. Pokračoval sérií tweetů, které jsou nanejvýš poučné. Nejčastěji citovaným vzorem tohoto velkého demokrata je totiž Karel Marx.

První zněl, že "Světovým fórem obchází strašidlo - strašidlo Donalda Trumpa." A Kristol pokračoval: "Klíčem nyní, abych opět parafrázoval Karla Marxe, je spíše než Trumpovi porozumět ho zastavit.

Co na to Buchanan?

To ke shrnutí obsahu schůzky i jejího ducha stačí - více netřeba. Americký konzervativní politický komentátor Patrick Buchanan, který jako jeden z mála věnoval skandálu pozoronost, komentoval jeho obsah slovy: "Co jsme viděli na Sea Islandu je, že ať blábolí, jak chtějí o tom, že přinesou požehnání demokracie utlačovaným lidem světa, AEI, centrála neokonů, věří méně demokracii, než neustálé kontrole amerického národa současnými elitami z washingtonského zákulisí. Pokud tuto kontrolu někdo ohrozí, demokracie se najednou může jít klouzat. Elity se spojí, aby ho odstřelily, protože přes stranické rozdíly jsou to ve skutečnosti spřízněné duše, které zajímá především moc." 

Buchanan činí ze schůzky velmi správný závěr, že "to, o co šlo spiklencům na Sea Islandu bylo asi tak nevinné, jako to, o čem konspirovali bolševici s těmi nevinnými děvčátky a chlapci z Institutu Smolného v Petrohradě v roce 1917." A pokračuje ještě přesvědčivějším zjištěním, že americké nevládky vyrábějící revoluce všude po světě se konečně dostaly do země zaslíbené: Spojených států.

Donedávna si komentátoři, zabývající se skandálními aktivitami "neziskovek", které z amerických peněz rozpoutávají a podporují po světě barevné revoluce, mohli se smutným úsměvem nakonec povzdechnout: Jediná země, kde se to stát nemůže, jsou Spojené státy. Tam totiž nemají americkou ambasádu. Jak vidíme, není to pravda.

Buchanan dodává: "Amerika jistě není Rusko, Egypt, nebo Čína. Ale všechny tyto země nyní činí vědomé kroky pro to, aby vynesly na povrch skryté vazby nevládních organizací ve vlastních hlavních městech s Amerikou… Ať si kdo chce co chce myslí o Vladimíru Putinovi, můžeme mu mít za zlé, že nechce, aby americké vládní agentury podporovaly nevládní organizace v Moskvě, jejichž cílem je svržení Putinova režimu? A ať si kdo chce co chce myslí o NED (National Endowment for Democracy, pozn. aut.) a na něj napojených organizacích, je čas, aby se Američané pořádně a zgruntu podívali na všechny ty nezdaněné nadace, think-tanky a politologické instituty, které působí v našem vlastním hlavním městě."

Skutečně poctivá novinařina?

Buchanan má v tomto naprostou pravdu. V jednom se však dost možná mýlí: totiž v tom, že Huffington Post odvedl po svých předchozích anti-trumpovských "orgiích" kus dobré novinářské práce, když "utajenou" schůzku odtajnil.

Je však toto vůbec možné?

Na jednu stranu: snad i ano. Je fakt, že mírně nekonvenční Huffpost byl jediným médiem hlavního proudu, které "informační blokádu" prolomilo. Nad zprávou se posléze zavřela voda a komentuje ji jen alternativní internetová scéna. Což by ukazovalo na publicitu spíše nevítanou.

Na druhou stranu - téměř ne. Viděli jsme, že arci-neokon Kristol byl tím prvním, kdo "jakože jen tak" vynesl ze schůzky informace. "Bilderbergovsky laděné" World Forum přitom bylo ještě minulý rok tak tajné, že z účastníků nemohl tisk dostat ani prohlášení o tom, zda během schůzky, konající se za obrovité sněhové bouře řádící nad americkým pobřežím, také sněžilo.

Nyní se "tak trochu" otevírá světu. A jeho sdělení je jasné: "předvoj dělnické třídy" žádnou konkurenci ve svých řadách nepřipustí. 

Jenže nejde jen o komplikovanou hru, na jejímž konci bude "lidový prezident" v Zimním paláci - totiž, Bílém domě? O složitou "hru na změnu" po naprosto selhavším "projektu černoch"? Trump, ne čajíček zvaný Obama, je totiž skutečným "negrem" establishmentu.

Zda jím je ale doopravdy, ukáží až příští měsíce či léta.

Buchanan má však určitě pravdu v jednom: skutečnou změnu vládnoucí elita nikdy nedovolí. A pokud by taková změna hrozila, určitě bude činit víc, než jen tajně diskutovat nad šálkem cibetkové kávy.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…