Eva Valerie Maxová: Svět má nového hrdinu. Ani se radši neptejte, kdo to je

11.04.2016 16:41

Malý Afghánec Ahmed, který se spolu s dalšími běženci tajně ukryl v kontejneru kamionu, odjíždějícího z Calais, aby tak uprchl do Velké Británie, je teď považován za velkého hrdinu. Zvládl totiž odeslat sms o docházejícím kyslíku.

Eva Valerie Maxová: Svět má nového hrdinu. Ani se radši neptejte, kdo to je
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

O této události včera informoval mezi jinými i zpravodajský server news.com.au a považuje ji za obdivuhodnou.

Zachránila je poslaná SMS

Ve čtvrtek ráno (7. 4. 2016) padesátileté aktivistce Lize Clegg, zajímající se o dění v uprchlickém městě Calais na konferenci v New Yorku, na jejím telefonu vyskočila sms právě od afghánského sedmiletého chlapce Ahmeda. Jako ostatní děti, potulující se po Džungli, dostal i on v březnu od dobrovolníků mobilní telefon s přednastaveným číslem pro případ, že by se u něj něco vážného dělo.

To, že tomu tak je, si Ahmed uvědomil, když se ocitl zavřený společně se svým bratrem a dalšími třinácti lidmi v kontejneru kamionu mířícího do Británie. Ti jako nelegální běženci riskovali svůj život, aby pronikli do vysněné země.

Ahmedova sms v lámané angličtině, určená Liz, doslova zněla:"I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla."

Aktivistka zburcovala policii

To si zběhlá aktivistka pohotově přeložila jako prosbu o záchranu života, ihned kontaktovala další aktivistku z londýnské charity, Tanyu Freedman, která zburcovala policisty v Kentu a ti kamion s přidušenými vyhladovělými běženci brzy našli.

Následně všechny běžence, až na dítě, zatkli pro podezření z nezákonného vstupu do země. Zachránce Ahmeda umístili do ochranné vazby. Imigrační úředníci v Británii mají další případ nelegálních běženců, kterých čeká v Calais na podobnou příležitost několik tisíc. Nikdo nic neřeší, jen se čeká, komu se podaří dorazit.

Aktivisté, kteří běžencům v Calais pomáhají a chápou je, přestože tito dlouhodobě terorizují město a ohrožují řidiče kamionů, směřujících do Británie, hodnotí Ahmedův čin jako odvážný. Podle Angličanky Freedman byl malý Afghánec duchapřítomný, také to, že děti dostaly mobilní telefony bylo správné.

Jak dlouho to ještě může pokračovat?

To je jedna stránka věci a svým způsobem pravdivá. Tou druhou je fakt, že trvalé nebezpečí v podobě nelegálních migrantů v Calais stále zůstává. Nejen Francie o tomto dlouhodobém problému ví a tiše k agresi migrantů a nezákonnému překračování hranice přihlíží.

Vůle vyřešit rázně problém a ulevit místním občanům od uprchlického teroru v ulicích města je ze strany vedení města minimální.

Strčit hlavu do písku, tvářit se jako multikulturní pseudohumanista a rozdat malým běžencům další mobily je přece dostatečně alibistické a mnohem jednodušší.

A předvolbu na vstřícnou aktivistku, to pro případ nelegálního útěku v podobném kontejneru, tam ode dneška ti malí běženci určitě mít budou.

Evropo, jak dlouho ještě?

převzato z blogu autorky na idnes.cz.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…