Fenomenální klavírista Kun Woo Paik v Českém Krumlově

28.07.2016 17:37

Jihokorejský klavírní virtuos Kun Woo Paik absolvoval své první veřejné vystoupení v deseti letech, s Korejským národním orchestrem provedl Griegův Koncert pro klavír a orchestr. V patnácti letech odešel na studia do zahraničí – nejprve na prestižní Juilliard School v New Yorku, poté pokračoval v Londýně a také v Itálii. V pouhých šestnácti letech provedl v newyorském Lincoln Center kompletní dílo Maurice Ravela pro klavír, poté vystoupil i v tamní slavné Carnegie Hall.

Fenomenální klavírista Kun Woo Paik v Českém Krumlově
Foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Popisek: Kun Woo Paik

Koncertoval pod taktovkou takových mistrů, jako jsou např. Zubin Mehta, Mariss Jansons, Sir Neville Marriner či Krzysztof Penderecki, a s renomovanými orchestry včetně Newyorské filharmonie, Londýnského symfonického orchestru a Francouzského národního orchestru. Kritici jeho výkony ocenili například těmito slovy: „Paikův smysl pro dramatičnost, jeho pohotovost, mistrné zvládání nuancí, promyšlené akordy, rychlý pohyb prstů a virtuózní hra jsou znamenité... Zahrát Liszta je pro Kun Woo Paika mystická cesta, způsob, jak přivést publikum k samému srdci díla a pocítit jeho silné vibrace... Skutečný, autentický virtuóz! Hraje živočišně a zároveň naprosto dokonale... Je Paik novým Busonim?... Paik byl jednoduše fenomenální...“

Kun Woo Paik pořídil nahrávky významných hudebních děl Skrjabina, Liszta, Mussorgského a Rachmaninova pro společnost BMG. Záznam kompletního Prokofjevova klavírního díla získal ve Francii ceny Diapason d'or a Nouvelle Academie du disque. Pro společnost Decca pořídil nahrávky skladeb Gabriela Faurého, kompletního Chopinova díla pro klavír a orchestr či Busoniho přepisu klavírního díla J. S. Bacha. V roce 2005 se Kun Woo Paik začal věnovat dalšímu projektu pro společnost Decca, a to nahrávkám všech 32 Beethovenových sonát.

Tento virtuos žije se svou ženou, populární jihokorejskou filmovou a televizní herečkou, v Paříži. Více než dvacet let působil jako umělecký ředitel mezinárodního hudebního festivalu ve francouzském Dinardu. V roce 2002 byl francouzskou vládou jmenován rytířem řádu Umění a literatury.

V Českém Krumlově vystoupí Kun Woo Paik 28. července společně se Severočeskou filharmonií Teplice pod vedením dirigenta Alfonsa Scarana, v Koncertu C dur pro klavír a orchestr Ferruccia Busoniho pak zazpívá i mužská část Kühnova smíšeného sboru (tento koncert provede Kun Woo Paik na podzim také s Newyorskou filharmonií). V českokrumlovské Zámecké jízdárně přednese rovněž Klavírní koncert č. 1 fis moll Sergeje Rachmaninova. „Kdo by neměl rád Český Krumlov? Je to jedno z nejkrásnějších míst, které jsem poznal. Skutečně každému, koho potkám, říkám, jak krásné to tady je. V tomto smyslu jsem vlastně ambasadorem Českého Krumlova ve světě,“ říká jihokorejský virtuos.

Mirka Štípková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka