Filip Andler: Brazílie - Očištěný Lula znovu na scéně

24.05.2021 7:29

Na brazilské politické scéně dochází k zásadnímu posunu, který naznačuje výsledek prezidentských voleb příští rok. Může v nich totiž znovu kandidovat soudem očištěný 75letý exprezident Lula da Silva. Jako charizmatický lídr levice, který už má za sebou úspěšné osmileté funkční období, je jako jediný politik schopen porazit stále méně populárního prezidenta Jaira Bolsonara, jenž hodlá obhajovat druhé funkční období.

Filip Andler: Brazílie - Očištěný Lula znovu na scéně
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Brazílie

Politicky motivovaný proces?

Lídr sociálně demokratické Dělnické strany Lula byl letos v březnu po 580 dnech propuštěn z vězení, kde si měl odpykat dvanáctiletý trest za údajnou korupci a praní špinavých peněz. Vždy tvrdil, že je nevinný a stal se obětí politicky motivovaného procesu. Před prezidentskými volbami v roce 2018 ho průzkumy favorizovaly, a tak byl měsíc před prvním kolem vyřazen z politické soutěže. Nový kandidát Dělnické strany Fernando Haddad zdaleka nedisponoval takovým uznáním a popularitou jako Lula, což umožnilo hladké vítězství krajně pravicového Bolsonara. Kontroverzní soudce S. Moro, který poslal Lulu za mříže, byl poté jmenován ministrem spravedlnosti v Bolsonarově vládě.

Prezident chudých

S obdobím Lulovy vlády v letech 2003 – 2010 je spojeno období mimořádného hospodářského růstu, snížení nerovností ve společnosti a osvobození desítek milionů lidí z chudoby. Očištění oblíbeného levicového politika, který byl uvězněn ve vykonstruovaném procesu, ještě více polarizuje už tak rozdělenou brazilskou společnost. Levicová opozice znovu nabírá dech, neboť má ve svém čele charizmatického a schopného lídra s daleko větší mezinárodní prestiží, než jaké se těší současný prezident. Dá se očekávat, že předvolební kampaň bude velmi explozivní a ještě prohloubí příkopy mezi levicí a pravicí. Olej do ohně přilévá Bolsonaro svým laxním postojem k pandemii, kterou bagatelizuje i přes velký počet mrtvých. To nahrává Lulovi, jenž je podle aktuálního průzkumu z 11. – 12. května ve vedení s 41 % preferencí. Pro současnou hlavu státu by hlasovalo pouze 23 % respondentů. Přitom ještě v průběhu dubna byl rozdíl mezi oběma kandidáty v řádu jednotek procent. Jedno je jisté – tito dva soupeři budou dominovat brazilské politice v následujících měsících.   

Ještě není vyhráno…

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o nevině exprezidenta rozveselilo jeho stoupence a rozzuřilo Bolsonarovy podporovatele. Lula krátce po svém propuštění přednesl emotivní projev: „Neuvěznili člověka. Chtěli zabít ideu… Brazílie si nepolepšila, ale pohoršila. Lidé hladoví, jsou nezaměstnaní, nemají oficiální povolání… Pracují pro Uber a na kole rozváží pizzu“. Lula však nemá vyhráno, čelí dalším obviněním a brazilský Kongres rovněž zvažuje opatření, která by mohla zvrátit rozhodnutí Nejvyššího soudu. To znamená, že celý případ se může vrátit na začátek a exprezidentovi hrozí opětovné vyřazení z politické soutěže. Nicméně vzhledem k blížícím se volbám a pomalému fungování brazilských soudů se zdá nepravděpodobné, že by Lula byl usvědčen a jeho odsouzení potvrzeno před říjnem 2022.     

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …