Filip Andler: Drtivé vítězství portugalských socialistů

05.02.2022 19:52 | Komentář

Předčasné parlamentní volby se v Portugalsku uskutečnily 30. ledna a skončily drtivým vítězstvím vládních socialistů.

Filip Andler: Drtivé vítězství portugalských socialistů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Lisabon, hlavní město Portugalska

Socialistická strana (PS) v čele s premiérem Antóniem Costou bude mít v 230členném parlamentu absolutní většinu 117 hlasů a může tak sestavit jednobarevný kabinet bez koaličních partnerů. Volební účast byla nejvyšší od roku 2011 – k urnám se dostavilo necelých 58 % oprávněných voličů. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Příčinou vyvolání předčasných voleb bylo neschválení státního rozpočtu navrženého menšinovou socialistickou vládou. Krajní levice (Levý blok a komunistická strana), která kabinet tiše podporovala, se spojila s opoziční pravicí a společně návrh rozpočtu smetly se stolu. 4. listopadu tak prezident Marcelo Rebelo de Sousa vyhlásil nové volby, již třetí během pandemie, neboť v roce 2021 Portugalci volili hlavu státu a obecní zastupitele.

Šedesátiletý právník António Costa, jenž vládne od listopadu 2015, tak bude pokračovat ve své dosavadní politice snižování sociálních nerovností. Socialisté totiž obdrželi 41,7 % hlasů a po druhé v historii strany získali absolutní parlamentní majoritu, byť těsně o jeden mandát. Socialistická strana zvítězila ve všech regionech s výjimkou ostrova Madeira. Získali totiž zklamané voliče komunistů a Levého bloku, kteří nevnímají odmítnutí rozpočtu jako správný krok. Obě krajně levicové formace si připsaly každá cca 4,5 % hlasů a zaznamenaly výrazný propad – dohromady ztratily téměř 7 % hlasů!  Zároveň přišly o politický vliv na vládu, které dodávaly potřebné hlasy pro schvalování zákonů v parlamentu.

Největší opoziční pravicová strana – sociální demokracie (PSD) – si udržuje stabilní elektorát. Předvolební průzkumy predikovaly těsný souboj se socialisty, který se nakonec nekonal. PSD získala 29,3 % hlasů a na vítěze tak tratila přes dvanáct procent. Přestože si oproti minulým volbám mírně polepšila, v přepočtu na mandáty tři poslance ztratila. 

Skokanem voleb se stalo krajně pravicové uskupení Dost!, které skončilo na třetím místě (7,2 % a 12 mandátů) a polepšilo si o jedenáct křesel. Výrazný růst zaznamenala i Liberální iniciativa, která si připsala sedm mandátů navíc a obsadila v pelotonu stran čtvrté místo (5 %). Naopak zcela propadli Zelení a křesťanští demokraté – obě formace vůbec poprvé vypadly z parlamentu. Nicméně environmentalisté budou mít zastoupení v podobě dvou poslanců z uskupení Lidé-zvířata-příroda (PAN) a eko-socialistické strany LIVRE.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…