Filip Andler: Konec bašty USA v Latinské Americe

24.07.2022 14:40 | Komentář

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oslavil výsledek druhého kola kolumbijských prezidentských voleb, ve kterém zvítězil levicový tandem Gustava Petra a Francie Márquezové. „Gratuluji G. Petrovi a F. Márquezové k historickému vítězství v prezidentských volbách v Kolumbii. Vůle lidu byla vyslyšena a oni vyšli bránit cestu demokracie a míru,“ napsal socialistický vůdce na Twitteru, poté co byly zveřejněny výsledky.

Filip Andler: Konec bašty USA v Latinské Americe
Foto: CzechTrade
Popisek: Kolumbie

Petro, bývalý člen partyzánského hnutí M-19, který předtím dvakrát kandidoval na prezidenta, v kampani sliboval odklon od dlouhodobě dominantní konzervativní politiky Kolumbie. Dvaašedesátiletý senátor porazil podnikatele Rodolfa Hernandeze, kterého krajní pravice přijala jako figuru k zadržení potenciálně vůbec prvního levicového vůdce země. Volbám dominovala především sociální témata, která se dostala do popředí poté, co v roce 2021 otřásly politickým establishmentem masivní sociální nepokoje proti rostoucí společenské nerovnosti.

Jak je v kolumbijské politice běžné, byl také opakovaně vyvoláván „přízrak Venezuely“. Navzdory Petrově spojení s levicovou politikou nově zvolený prezident Madurovu vládu často kritizoval a nepříznivě ji srovnával s bývalým krajně pravicovým kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem. Caracas nicméně okamžitě vyjádřil přání obnovit diplomatické vztahy s Bogotou.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9634 lidí

Petrovo vítězství jistě povede k prohloubení regionálních integračních procesů. Jedním z hlavních potenciálů nové vlády v Kolumbii je to, že bude podporovat proces latinskoamerické integrace z nekoloniální perspektivy – s větší autonomií a bez vlivu USA a proamerické OAS. Kolumbie tak přestane být regionální baštou k destabilizaci progresivních nebo nepohodlných vlád. Obnovení diplomatických vztahů by rovněž poskytlo materiální výhody milionům Venezuelanů žijících v Kolumbii a také milionům Kolumbijců ve Venezuele. Kromě společné hranice 2200 kilometrů mají tyto dvě země dlouhou a bohatou společnou historii.

Caracas přerušil diplomatické styky s Bogotou v únoru 2019 poté, co vláda Ivana Duqueho podpořila snahy o narušení venezuelských hranic pod rouškou poskytování „humanitární pomoci“. Odcházející prezident, chráněnec Uribeho, věrně následoval diktát Washingtonu a podporoval úsilí o změnu režimu v socialistické Venezuele. Petro se již dříve zavázal obnovit diplomatické vztahy s Madurovou vládou, což by pomohlo posílit mezinárodní postavení Venezuely. Vítězství levicové formace Historický pakt pro Kolumbii rovněž umožní znovu nastartovat mírový proces, který z velké části Duqueho vláda opustila. Neschopnost Bogoty plně implementovat ustanovení dohody z roku 2016 s Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) způsobila šíření násilí, zejména v pohraničních oblastech.

Je to poprvé za více než 200 let, co má kolumbijský lid konečně vládu lidu a pro lid. Triumfem uskupení Historický pakt bylo také zvolení Francie Márquezové, afro-kolumbijské političky z chudého regionu Cauca, první černošskou viceprezidentkou v dějinách země. Pokračuje tak levicový trend v regionu, který ponechává již jen hrstku zemí pod vedením pravicových politiků, včetně Brazílie, kde se obecně očekává, že se bývalý prezident Lula da Silva vrátí k moci ve volbách koncem tohoto roku. Mnoho dalších regionálních vůdců zvolených v této levicové vlně, jako je Andrés Manuel López Obrador z Mexika, Gabriel Boric z Chile, Pedro Castillo z Peru a Lucho Arce z Bolívie, rovněž poslalo vzkazy oslavující Petrovo vítězství.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty