Filip Andler: Vystrčile, přestaňte už škodit!

27.07.2022 13:29 | Komentář

Zdá se, že hlavní náplní práce horní komory Parlamentu, která je mimochodem drahá, neužitečná a zcela zbytečná, je systematické poškozování česko-čínských vztahů. Předseda Senátu Vystrčil se stylizuje do role pokračovatele „havlovské lidskoprávní tradice“ a z útoků na Čínu si udělal živnost.

Filip Andler: Vystrčile, přestaňte už škodit!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Bývalý prezident Václav Klaus Vystrčila trefně nazval „politickou nulkou“. Tento člověk bez charismatu v politice nic nedokázal a do vysoké ústavní funkce se dostal jen shodou okolností po smrti svého předchůdce Kubery. Pro obyčejné lidi nic nedělá, avšak na svém zviditelňování pracuje s velkým nasazením. Během posledních dnů opět rozehrál tchajwanskou kartu, své stěžejní politické téma. Na návštěvu Prahy pozval kontroverzní figuru, tzv. předsedu Legislativního dvora tchajwanských úřadů You Si-kuna. Na další provokaci ze strany Vystrčila reagovalo Velvyslanectví ČLR v Praze, které jeho návštěvu okomentovalo následovně:

Senát Parlamentu České republiky a jednotliví politici navzdory důraznému postoji Číny trvají na tom, aby pozvali na návštěvu do České republiky zarputilého separatistu usilujícího o „nezávislost Tchaj-wanu“ You Si-kuna a povolují jeho separatistické aktivity související s „nezávislostí Tchaj-wanu“ v České republice, čímž závažně porušují státní suverenitu a územní celistvost Číny, závažně podkopávají politický základ čínsko-českých vztahů a závažně pošlapávají základní normy mezinárodních vztahů. Čínská strana to silně odsuzuje a je rozhodně proti takovému chování.

Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí jejího území a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu. Zásada jedné Číny je všeobecně uznávanou základní normou mezinárodních vztahů a je všeobecným konsensem mezinárodního společenství. Zásada jedné Číny je také politickým základem pro rozvoj bilaterálních vztahů mezi ČLR a dalšími zeměmi včetně České republiky a není možné ji žádným způsobem překroutit či zpochybnit.

Čínská strana naléhá na českou stranu, aby brala vážně důrazný postoj Číny, dodržovala svůj politický závazek vůči jedné Číně, ukončila vysílání chybných signálů silám usilujícím o „nezávislost Tchaj-wanu“, účinně odstranila příslušné nepříznivé dopady a podnikla praktické kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů. 

Čína má pevnou a neochvějnou vůli bránit svoji národní suverenitu a územní celistvost. Přijme veškerá nezbytná opatření k rozhodnému potlačení jakýchkoliv pokusů o „nezávislost Tchaj-wanu“. Historický úkol úplného sjednocení Číny bude s jistotou naplněn.

„Tchajwanec“ Vystrčil pozváním a přijetím samozvaného politika ze separatistického území ČLR prospěl pouze sám sobě. Udělal si reklamu u havlovského, zejména pražského publika, jehož hlasy se hodí v případné kandidatuře na Hrad. Tato návštěva z ekonomického ani politického hlediska nepřinesla České republice vůbec nic a naopak ještě více narušila stagnující vztahy s ČLR.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …