Filip Šebesta: Půjčka OKD je bezprecedentním mrháním penězi

15.06.2016 13:01

Vláda uplynulý týden schválila tzv. Strategii +1. Jejím cílem je „zvýšit zastoupení žen (případně mužů) na dané úrovni vedení o jednu (případně jednoho) během jednoho roku, a to v případě, že zastoupení žen či mužů na této úrovni vedení nedosahuje alespoň 40 %.“ Opatření se má týkat ústředních orgánů státní správy a firem s většinovou majetkovou účastí státu.

Filip Šebesta: Půjčka OKD je bezprecedentním mrháním penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

O tom, zda má stát zachraňovat krachující firmy, se vedou nikdy nekončící spory. Reálná situace, politická citlivost a okolnosti každého případu bývají odlišné. My, ekonomičtí liberálové, si však myslíme, že se příliš zachraňovat nemá a že by stát do ekonomiky a trhu měl zasahovat jen výjimečně. 

Bývalo dobrým zvykem, že v kritických chvílích stát pomáhal buď firmám a odvětvím, u nichž se předpokládala budoucnost bez potřeby dalších státních zásahů, či odvětvím pro ekonomiku stěžejním.

To ale není případ OKD. Ceny uhlí dlouhodobě klesají (že se tak děje díky politickým manipulacím s cenami surovin a energií, například díky extrémně levné ropě, je věcí druhou). Nelze očekávat, že se firma vzpamatuje, vrátí do zisku a tuto „půjčku“ v dohledné budoucnosti českému státu vrátí. Ekonomický důvod tedy v našem případě aktuální není. 

V době rekordně nízké nezaměstnanosti, kdy s každým dalším čtvrtletím pokračuje pozitivní trend jejího klesání – aktuálně dosahuje 4,3 % – to zcela jistě není ani důvod sociální, a to ani v Moravskoslezském kraji, kde míra nezaměstnanosti klesá a podle ČSU na konci května dosahovala 7,69 %.

Pak zbývá důvod politický. Vláda ve druhé polovině svého mandátu, který bývá tím, v němž se politici snaží získat zpět ztracenou podporu voličů, si tímto populistickým opatřením chce koupit cenné hlasy v lidnatém Moravskoslezském kraji, ale za peníze všech ostatních. Že tím situaci nijak neřeší, ale jen odsouvá, jí patrně netrápí.

Psáno pro IVK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…