Filmaři Hamáčkovi: Za ministra kultury se stydíme, navrhněte jeho odvolání

14.05.2019 14:18

Otevřený dopis Asociace producentů v audiovizi, Asociace režisérů a scenáristů a České filmové a televizní akademie předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi

Filmaři Hamáčkovi: Za ministra kultury se stydíme, navrhněte jeho odvolání
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Vážený pane předsedo,

v těchto dnech jsme se dozvěděli o plánované cestě ministra kultury Antonína Staňka na filmový festival v Cannes. I my, jako zástupci odborné filmařské obce, podporujeme petici za odvolání Ministra kultury ČR Antonína Staňka a obracíme se na Vás s žádostí, abyste toto odvolání předsedovi vlády v nejbližších dnech navrhl.

Nechceme, aby ministerstvo kultury řídil nekompetentní člověk, který svými neodbornými zásahy ohrožuje činnost státních kulturních organizací. Nechceme, aby Českou republiku reprezentoval na významných mezinárodních akcích (Benátské bienále, filmový festival v Cannes atd.) ministr, který nezná českou kulturu a netěší se důvěře odborné veřejnosti.

Nechceme, aby v čele ministerstva kultury stál člověk, kterého si nemůžeme vážit a za kterého se nejenom v České republice, ale i v zahraničí, stydíme.

Ministr kultury Antonín Staněk dne 18. dubna 2019 odvolal s okamžitou platností ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa kvůli údajným hospodářským a manažerským pochybením. Obě instituce přitom dlouhodobě vykazovaly dobré výsledky a na obranu odvolaných ředitelů se postavily osobnosti české výtvarné scény i ředitelé významných zahraničních galerií. Svůj naprosto nestandardní krok nebyl ministr kultury schopen přesvědčivě obhájit a ve svých vyjádřeních a rozhovorech pro média opakovaně prokázal zarážející neznalost kulturního prostředí a jeho organizace.

Jak máme s ohledem na tuto projevenou nekompetentnost věřit tomu, že dokáže v době plánovaných škrtů relevantně stanovit priority úřadu a zajistit stabilitu rezortu, potažmo jeho rozvoj? Pokud jako ministr ztratil důvěru odborné veřejnosti, pochybujeme, že bude schopen např. sestavovat a vést odborné komise, které budou klíčové při obsazování vedoucích postů státních kulturních institucí.

Je patrné, že si pan ministr neuvědomuje závažnost situace a odmítá převzít odpovědnost a celou záležitost jakkoliv řešit. Místo aby se snažil uklidnit atmosféru, svým postojem jen nadále problém prohlubuje. Jeho další setrvání ve funkci ministra kultury podle našeho názoru poškozuje dobré jméno české kultury a potažmo i České republiky v zahraničí.

Žádáme Vás proto, aby se situace, kdy je fungování klíčových kulturních institucí v této zemi ohroženo, začala neprodleně řešit, než dojde k dalším nevratným škodám.

Asociace producentů v audiovizi: Vratislav Šlajer, předseda Představenstva APA
Asociace režisérů a scenáristů: Radim Špaček, předseda Rady ARAS
Česká filmová a televizní akademie: Ivo Mathé, prezident ČFTA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …