František Kašpárek: Nic než nenávist

29.10.2019 12:22

Nenávist k prezidentu Zemanovi se stala pro média hlavního proudu již sociálně patologickým jevem. Přesto řeční o nežádoucích projevech nenávisti od rána do večera. Zřejmě jsou dva druhy nenávisti. Odsouzeníhodná a ideologicky správná, doporučená a vítaná. Promítla se také do mainstreamových zpráv o slavnostním večeru ve Vladislavském sále. Své polínko si přiložil každý, kdo chtěl ukázat, že stojí na správné straně neoliberálního politického spektra.

František Kašpárek: Nic než nenávist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu dne 28.10.2019

„Zeman už nemá sílu své oponenty sprostě urážet, proto je na Hrad raději nepozval,“ píše Václav Dolejší na Seznamu. Jako vždy, když se mainstream pustí do některé ze svých hlubokomyslných úvah, zapřahá Dolejší koně za vůz.

Miloš Zeman zdůvodnil, proč některé opory společnosti nedostaly pozvánku. Minule pozvání odmítly a své odmítnutí navíc využily k nevybíravému útoku. Co tedy Dolejšímu vadí? Že tentokrát Zeman nedodal střelivo pro ataky na svoji osobu? Myslím, že to je běžná praxe. Když jednou někdo pozvání odmítne, podruhé se nezve.

Samozřejmě mainstreamu vadilo i kdo na Hrad přišel, kdo vyznamenání dostal a kdo...nedostal. Opakuje se nekonečný příběh ve stylu jednoho populárního strejdy z Kanady. Jen s jinými osobami, které medaili, případně povýšení, neobdržely.

Elita také Zemanovi nemůže zapomenout, že je přátelsky označil za Pražskou kavárnu, což se ujalo. Do té doby měli na rozdávání nálepek patent jen oni.

Dolejší píše, že „ ceremoniál působil dojmem, ať to máme rychle za sebou“.  Autor tím naráží na únavu Miloše Zemana. Pochopitelně, že ve svých letech není prezident tak čiperný jako novinář Václav Dolejší. Na únavu má nárok.

Nyní se vůbec stalo zvykem mainstreamu navážet se do zdravotního stavu prezidenta. To, co bylo ve vztahu k nemoci Václava Havla považováno za nechutný hyenismus a tabu, je dnes pro některé novináře vítanou podpásovkou.

Dolejší poznamenává, že příznivci (Miloše Zemana) museli být zklamáni, že tentokrát Miloš (zde s vkusem hrocha nazývá prezidenta jen jménem) neměl tolik sil urážet své oponenty. Tak tady už rozum zůstává stát. Když prezident počastuje své tradiční odpůrce nějakým bonmotem, tak se spustí nepříčetný řev. Když je ušetří, tak je to zase špatně.

Myslím, že článek Václava Dolejšího neposloužil ke cti ani samotnému státnímu svátku a nakonec ani novináři Dolejšímu.  Což se týká všech médií hlavního proudu. Opět se nenašel nikdo, kdo by si dovolil mít jiný názor.

Proto alternativa, tak nenáviděná liberální demokracií, protože postupně získává větší vliv než hlavní proud, musí tuto nerovnováhu vyrovnávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…