František Kuba: Euro, za kolik?

09.07.2016 14:07

Léto roku 2016 je zachváceno informačním žárem brexitu. Když je něčeho moc… Názory na britský time out jsou různé a nemá cenu je rozhojňovat, protože skutečné informace se vznášejí vysoko nad hlavami komentátorů jakékoli specializace.

František Kuba: Euro, za kolik?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Ale zdá se, že se DeCameron se svojí vyděračskou politikou vůči EU přiblížil v obrazech, nikoli ve faktech, poměrům v jisté italské středověké předloze. Je to ještě v duchu fair play britského společenství?

Velmi často se dnes uvádí, jak libra ztrácí hodnotu vůči dolaru, hledají se historická srovnání, a to přesto, že využití historie k řešení aktuálních poměrů je „pro kočku“, příkladně Dagmara Havlová na festivalu v Karlových Varech a její odhalená ramena (viz Novinky). O historický komentář snad můžeme požádat Bolka Polívku.

Pro některého čtenáře, třeba konzumenta vychýleného zpravodajství (ČT apod.), může tato dílčí rezignace na celostátní zpravodajství znamenat třeba to, že sáhne po lokálních zdrojích.  Je pravdou, že se nedozví, jakou značku koňaku pije Jean Claude Juncker a kdo tak nevkusně odívá Angelu Merkelovou, ale přesto se může dopracovat k faktům, která bezprostředně ohrožují jeho kapsu! To je asi podstatně více, než plky z Evropské unie.

Zkusme nahlédnout do magazínu Lečo, který se objevuje v dopisních boxech obyvatel Ostravy-Jih. Na stránkách 14 a 15 vydání léto 2016 se čtenář dozví z přehledné koláže, jak je český, moravský a slezský kupující brán na hůl. Nadpis je jednoznačnou upoutávkou: 1 Euro za 65 Kč? Dovolím si ocitovat výchozí sdělení:

„Kapesníky, tekuté mýdlo nebo třeba pěna na holení. To vše si dnes a denně kupujeme v drogeriích a měsíčně tam necháváme i tisíce korun. Přitom u našich západních sousedů bychom zaplatili i o polovinu méně! A to se v rodinném rozpočtu odrazí. Na vážnou situaci upozornil na sociálních sítích Martin Maska z Prahy, který vyfotil ceny stejných výrobků v německé a české drogerii DM.“

Stanovisek k tomuto lze zaujmout několik. Mně osobně je nejblíže vyjádření ekonomů. Český zákazník podle nich není sebevědomý, nedá najevo, že žádá nižší cenu. V zahraničí nejen, že je zboží levnější, ale v řadě případů je levnější a k tomu i kvalitnější.

Ani seniory neopouští chuť žít a být svéprávný, tak si občas koupím LURPAK. Je to roztíratelný směsný tuk, solený. Má pouze 200 gramů. V hypermarketu Albert (Ostrava-Dubina) jej pořídím za pouhých 73 Kč. U kila by to bylo 365 Kč. Tedy tolik, jako dní v roce. Hodnotím to ale, jako nuzný a vynucený rok (co rok) v garanci Evropské unie, předtím však našich vyjednávačů, Santa Clausů a současných pseudopředstavitelů typu Bohuslav Sobotka.

Protože se jedná o dánský výrobek, tak přemýšlím, jak se to promítne do pozitiv EU, samotného Dánska a jak se to nepromítne (tedy, kdo jejich prosperitu zaplatí) do východoevropské kolonie s příznačným až přízračným názvem Česko?

V úvodu zmiňuji britský time-out. Proč? Zatím nikdo s vhledem necítí, že se jedná o definitivní stanovisko, jež má přejít do reálných politicko-hospodářských vztahů. Zatím se hledá řešení, jak z brexitu vycouvat, ale tak, aby to vypadalo, že byl demokraticky přijat, ale neoliberálně naplněn.  

Bůh ochraňuj královnu, za kolik? 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…