František Kuba: Rozhovor na dálku k Podolským mokřadům

30.05.2017 10:30

S kým? S nedobrovolným občanským aktivistou Ing. Jiřím Trávníčkem (hydrologem), který se v obci Podolí na Slovácku, spolu se svými spoluobčany a příznivci z různých koutů republiky, snaží uhájit kus obecního lesa, aby nebyl zprivatizován. Pokud, někdo znalý věci, vymění slovo privatizace – za krádež – zajisté nebude adeptem na trestní oznámení. V úvodu zbývá doplnit, že hovor je veden prostřednictvím internetu.

František Kuba: Rozhovor na dálku k Podolským mokřadům
Foto: obecpodoli.cz
Popisek: Výstavba mokřadů v Podolí

Obecně řečeno, situace v České republice je velmi složitá, a to nejen v intervalu před volbami do Poslanecké sněmovny ČR. Převládá všudypřítomná korupce jednotlivců s oficiálním statusem nebo i jen osobně přiděleným na základě disponibilního kapitálu a konexí.

Politické strany se tak stávají jakýmisi kampeličkami úzkého okruhu zainteresovaných lidí, kteří si umí zajistit své výnosy. Navenek ovšem hájí v prapodivné stínohře zájmy občanů. Podle neklamných znaků sem patří především ČSSD, která ještě, na rozdíl od ODS, neprošla transformací! Její soudobé preference bývají udávány okolo 14 %, jaká bude volební realita na podzim, to ví jen Pánbůh. Faktem je, že se na sociální demokraty velmi mračí, a skutečně má proč.

V nedávné minulosti se Literárky případem z Podolí zabývaly v příspěvcích Situace v Podolí, demokrata zabolí... Sobotko, vnímej budík reality!, rovněž tak Vraťte nám obec, příběh ze Slovácka.

Jak tato kauza vznikla

Příběh z lesa a krásných mokřadů se začal odvíjet na jaře 2014. Tehdy nechal starosta slováckého Podolí Miroslav Křižka, v obecním lese (součást nad/regionálního biocentra Hluboček), vymezit nový pozemek p. č. 4328/2, o rozloze větší jak deset tisíc metrů čtverečních!

Jaksi „přehlédl", že se zde vyskytují chránění živočichové a rostliny, že na pozemku je oblíbená studánka a také to, že v bezprostředním sousedství tohoto „vytýčeného území" vybudovala obec, za peníze EU mokřad. Pan starosta a radní možná také dospěli k názoru, že namísto existujícího lesa, je zde spíše trávní porost. Jenže on je tam ze 75 procent, právě ten les, a vše předchozí chráněné zákonem.

Na jaře 2015 byla velmi aktivní MUDr. Eva Dokoupilová, podolská zastupitelka, která navrhla, těsně před ukončením návrhu nového Územního plánu, aby se „čekající" pozemek p. č. 4328/2 stal pozemkem, kde lze stavět!!

Policie ČR z Uherského Hradiště pružnější novinářů

Pozdější atak na starostku Janu Rýpalovou se minul účinkem díky vyšetřovatelům z Policie ČR. Dotyčná byla napadena trestním oznámením podaným Vladimírem Manou, zastupitelem obce Podolí a kupodivu i náměstkem ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Těsnopisně sděleno, právě Vladimír Mana podal na paní Janu Rýpalovou, tehdejší starostku, trestní oznámení (několik týdnů dříve). Byl to přípravný krok na její odvolání, ke kterému došlo dne 12. července 2016 a to v 01.30 hod, když už téměř stovka vyčerpaných občanů šla domů.

Na samotném zasedání pak Mana tvrdil, že Jana Rýpalová spáchala trestný čin! A presumpce neviny, ptáme se? Ale k čemu, když v podání pana náměstka ministra pro životní prostředí bylo vše jasné...

Naštěstí byl vyšetřovatel jiného názoru a trestní oznámení – jako nedůvodné odložil. Manou napadená starostka měla spáchat trestný čin při podepsaní smlouvy na realizaci projektu Duchovní a relaxační areál v Podolí (DARAP), na niž obec čerpala dotaci. To, co predikováno zainteresovanými privatizátory jako trestný čin starostky Jany Rýpalové, se zhroutilo usnesením policejního orgánu jako domeček z karet.

Usnesení Policie ČR precizně vyvrací každý jednotlivý bod trestního oznámení Vladimíra Many, tehdy zastupitele v Podolí (ČSSD). A ještě jeden „detail". Vyšetřovatel konstatuje, že u nadpoloviční většiny zastupitelů je evidentní jejich neznalost schvalovacího mechanismu v rámci samosprávy podle zákona o obcích, a současně evidentní neznalost zákona o obcích – jako celku.

Mandanti na výklad „Pravdy a lásky", tedy Vladimír Mana, Eva Dokoupilová. Miroslav Křižka, Jaromír Hastík, Zuzana Kubáňová, Dagmar Smetanová se v případě DARAP mýlili. Opravdu se nejednalo o dotační podvod, paní starostka navíc jednala dle mandátu svěřeného jí jednotlivými usneseními zastupitelstva.

Nikoli na okraj tohoto složitého dění je zapotřebí zmínit, že řada novinářů odmítala tuto nezdravou situaci brát na vědomí. Průlom způsobil až inzerát v periodiku Dobrý den s kurýrem placený občanským aktivistou Jiřím Trávníčkem. Zkazky o „ospalých" policistech a flexibilních hlídačích demokracie z redakcí jaksi vzaly za své. Alespoň v případě okolí Uherského Hradiště!

Aniž bych zabíhal do detailů, tak musím dále konstatovat, že v posledních minutách před vyhlášením výsledku místního referenda o zákazu prodeje zmíněného pozemku 4328/2, zasahovalo v obci – kvůli dodržování zákonů – 13 policistů. Byla tu řízená obstrukce ohledně místního referenda s pokusem Hastíka a Křižky prohlásit referendum za neplatné. Dokoupilová, Mana, Hastík a Křižka zajisté budou vědět, kým byla řízena a zda by měla být i zpoplatněna. Ale to už by byl námět pro ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo vnitra. Policisté tehdy mohli chybět jinde, to ovšem není na mávnutí rukou!

Momentální status quo

V sobotu 20. května se konaly v Podolí předčasné obecní volby. Do těchto voleb vstoupila s kandidátkami jen místní uskupení. Celostátní politické strany, včetně ČSSD, nereagovaly. Alternativa pro Podolí odvolané starostky Jany Rýpalové suverénně zvítězila a získala 6 zastupitelských křesel z devíti. Získala tím mnohem silnější mandát než ve volbách 2014. Po jednom zastupitelském křesle obdržela uskupení Podolí nám není lhostejné, Aktivita a Zdravé Podolí.

Strůjci podolské krize Dokoupilová, Mana, Hastík, Křižka a Kubáňová, kteří 6 měsíců tvrdili, že není důvod vypisovat předčasné volby, nakonec sami nenašli odvahu sestavit kandidátku. V zastupitelstvu tak budou sedět všichni ti, kteří bránili starostku a místostarostku spolu se zastupitelskou demokracií. V tomto případě happy end. Kolik podobných ale skončí vítězstvím "šmejdů"?!

„Specialista na lokální revoluce", v rámci zákona, jak by doplnil Jaroslav Hašek, tedy hydrolog Ing. Jiří Trávníček, nemá na podobné procesy svůj manuál. Vše se mu slilo do šestiměsíčního maratonu, kdy zanedbával, jak připouští, nejen rodinu a osobní zájmy. Zájem obecní prostě nadřadil.

Také si uvědomil, jak důležité je NEUHNOUT A VYTRVAT. Jak říká: „Šmejdy" totiž spojuje jen společný záměr a nikoliv přesvědčení. A pokud se cesta ke společnému cíli zhroutí, zhroutí se i jejich svazek.

Řekněme si ještě, v čem měl kladný hrdina Jiří Trávníček, za kterého se ovšem nepovažuje, štěstí. Především na spoluobčany z Podolí, kteří dali přednost před osobním pohodlím zájmům obce, tedy vlastně sobě a svým potomkům.

Jedno úsloví praví: Tuto zemi jsme nezdědili po předcích, ale máme ji jen půjčenou od potomků...

Starší video (2015) k projektu Tůní a mokřadů a šetrného využívání půdy - Podolí ZDE

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty