František Mareš: Každý týden s knihou nakladatelství Olympia

22.07.2022 10:47 | Tisková zpráva

Nakladatelství OLYMPIA zahájilo v druhé polovině roku 2022 dlouhodobý národní a nadnárodní program: Vzděláním a sportem k sebevědomí.

František Mareš: Každý týden s knihou nakladatelství Olympia
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

REPREZENTANTI 1906 – 2021

Olympia

O vynikající úrovni knih se sportovní tematikou, které již desítky let vydává nakladatelství OLYMPIA není třeba čtenáře tohoto žánru přesvědčovat. Ať již se jedná o zdokumentovaná mistrovství či o portréty sportovců, případně sportů, vždy je každý titul edičním počinem.

A jeden takový, s pořadovým číslem 4159, byl představen čtenářům na výstavě Svět knihy Praha 2022. Encyklopedická kniha autora Pavla Kováře představuje 883 českých a československých fotbalistů a byla na letošním knižním veletrhu v Praze jednou z nejúspěšnějších. Její prezentaci, v nepředstavitelném vedru výstavního stanu, provázely stovky lidí.

A aby ne, fotbalové tváře známé z medií, „ páni fotbalisté“, se kterými jsou spojeny naděje na vítězství i hořkost proher, stáli v malém prostoru nakladatelského stánku Olympia, aby se osobně zúčastnili tohoto aktu přivítání knihy na svět a podepsali se dospělým i dětem…tedy svým fanouškům a hlavně fandům naší národní hry, kterou ještě před dvěma desítkami let hrála téměř každá vesnice a hřištěm začínalo nebo končilo její teritorium. Zrezivělé branky, jako mlčící svědci času, jsou toho dokladem. Ale vraťme se ke knize samé.

Ta v historické posloupnosti vede čtenáře historií fotbalu od roku 1887 do roku 2021. Autor říká: „V české kotlině zapouštěl fotbal kořínky zásluhou nadšenců, kteří se s ním seznámili v jeho novodobé kolébce – Anglii. Byť bylo obtížné určit, kde a kdy se u nás hrál fotbal poprvé, shoda nastala posléze na Roudnici nad Labem a na dnu 29. září 1887. Další zdroje z přibližně stejné doby uváděly pražský Klub velocipedistů či Veslařský klub Blesk. S velkým zaujetím se hře údajně věnovali Angličané na zámku v Loučeni, když tu pracovali u hraběte Thurn-Taxise, velkého příznivce dostihů. Početní fotbaloví nadšenci se objevovali i v Plzni a okolí. Mladé hnutí toužilo po pravidelné soutěži, a tak se již v roce 1896 konalo první mistrovství Čech.“

Desetiletí za desetiletím je čtenář seznamován v téměř dokumentaristickém pojetí se jmény Jan Košek, Kolenatý, Pešek-Káďa, František Plánička, Bican, Pluskal, Masopust, Honza Berger, té či oné fotbalové doby, aby nakonec, po absolvování profesionálně skvěle provedeného exkursu tímto sportem, si připomněl naše velikány s jejich osudy a hlavně jejich výkony, kterými se zapsali nejen do různých „ síní slávy“ našich i zahraničních, ale především do paměti diváků.

To všechno jak by bylo součástí horka neuvěřitelné atmosféry knižního veletrhu.

Olympia

Účastníci prezentace Reprezentantů: (zleva) Miloslav Jenčík, Antonín Panenka, Karol Dobiáš, Pavel Kovář, Jiří šíma, Jozef Chovanec, Vratislav Lokvenc

V jedné řadě stáli: Miloslav Jenčík, Antonín Panenka, Karol Dobiáš, Pavel Kovář, Jiří Šíma, Jozef Chovanec, Vratislav Lokvenc. Před nimi a kolem nich, s knihami k podpisu děti, kluci i děvčata, dospělí i staří … ale nějak se ve všech dala odhadnout sportovní duše. Ta totiž předznamenává člověka člověku.

Každý kdo chce mít doma jedno velké vyprávění o historii našeho fotbalu a chce si občas vzpomenout na naše nejlepší, ať už jsou s námi nebo ne, Reprezentanti ho, jako mávnutím kouzelného proutku přenesou do daného času a dovolí mu setkat s jeho lidmi.

Olympia

Na podpis " reprezentantů" čekala spousta čtenářů i fandů...

 

A jako douška na závěr: Prezentace skončila. Stánek byl najednou prázdný. Fotbalisté a pan ředitel nakladatelství se šli fotografovat ven. Najednou přispěchalo děvčátko, koupilo si knihu a ptalo se, kdo ji podepíše. Aktéři slávy už tam nebyli … smutek, zklamání, škoda. Ale někdo z přítomných vyšel ven a pověděl, co se stalo. Všichni ti „ slavní“ se vrátili. Přišli kvůli jednomu děvčátku, jednomu přání a jednomu podpisu. Prostě ti skutečně slavní a ještě k tomu sportovci už takoví jsou.

My těžko odhadneme radost, kterou to děvčátko mělo. A nezměřitelnou velikost té chvíle. I když nebyli na hřišti, tak zase dali, každý po svém, mistrovský gól.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…