František Mareš: Vstupte do svého čtenářského světa

09.10.2022 13:02 | Komerční článek

O 32. podzimním knižním veletrhu, který se koná 14. a 15. října v Havlíčkově Brodě vyjde určitě mnoho článků, zamyšlení, recenzí a bude proneseno neméně slov na setkáních, besedách, autorských čteních, které v místě konání proběhnou.

František Mareš: Vstupte do svého čtenářského světa
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Mimo představení knižních novinek bude zahájen i autorský prodej pro Ukrajinu.

Pestrý program 32. podzimního veletrhu by bylo možné uvést slovy Jana Ámose Komenského: „ Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stát se hlupákem."

A že Češi, děti, mladí, dospělí i staří hlupáky být nechtějí, potvrdil letošní knižní veletrh v Praze, kdy v „ horku na padnutí“  proudily na výstaviště stovky lidí, aby se prošly labyrintem našich i zahraničních knižních titulů. Nepředbíhejme skutečnosti, ale kniha podle mnohých z nich, v době masmediálních polopravd, získává opět svoje místo, obsahem i formou jejího sdělení a potvrzuje Aristotelovu pravdu, že jazyk dobré knihy je vyjádřením myšlenky.

Ale vraťme se ke knižnímu veletrhu v Havlíčkově Brodě. Je již 32. a jeho dvoudenní program obsahuje nepřeberně víc jak zajímavých akcí. Jen namátkou:

Míša Šerá, seznámí s problematikou komiksu v knihovně i ve škole.

S diváky se setkají Vojtěch Vacek a další laureáti Ceny Jiřího Ortena.

Martina Košnarová z Národní knihovny ČR představí portál propojující autory, knihovny a školy.

Bude udělena cena Littera Astronomica a proběhne beseda s její laureátkou, Janou Žďárskou.

Ukrajinské pohádky pokřtí senátorka Miroslava Němcová a křest budou mít i Nejmilejší pohádky Vlasty Beranové a Jiřího Žáčka.

A kdo z čtenářů si oblíbil neobyčejný příběh Egypťana Sinuheta, se může seznámit s jeho dalším titulem Válka o pravdu a především pobesedovat s jeho překladateli Terezií Duroňovou a Martinem Mokrým.

Pořadatelé 32. podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě připravili pro návštěvníky program, ve kterém každý, kdo miluje knihy, může vstoupit do svého „čtenářského světa“ a zamyslet se nad tím, zda „Četba dobrých knih jest jako hovor, který vedeme s nejctihodnějšími lidmi, hovor, kde jako by s námi seděly nejlepší naše myšlenky.“ ( Descartes )

A ještě jeden význam, mimo jiných, má výše zmíněný 32. podzimní knižní veletrh.

Předznamenává a ukazuje cestou, kterou by se knižní kultura měla začít ubírat. Protože i v době globalizace a možnosti všech a všeho nemůže být každý spisovatelem, básníkem, dramatikem, jak jsou mnozí vnitřně přesvědčeni.

Zázračná čokoládová tyčinka televizních reklam nabízející vše možné jejím spolknutím, v životě nefunguje.

Do života, toho skutečného, nelze vstoupit a vystoupit z něj stisknutím knoflíku. A vyměníme-li umění, a dobrá kniha uměním vždy byla a je, za plytkost nekonečných a povrchních  televizních seriálů, dojdeme ke stavu potvrzujícímu Lichtenbergova slova:

„Kniha je jako zrcadlo; když se do něho dívá opice, nemůže z něho ovšem vyhlížet apoštol.“

Poděkujme tedy organizátorům 32. podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě, za vše co pro nás, čtenáře, dělají a udělali, aby se slova pana Lichtenberga nenaplnila.

A popřejme vše dobré veletrhu 33.

František Mareš   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …