František Matějka: Fraška při kontrole prezidentských petic a návrh na změnu zákona

14.11.2012 12:18

Byl jsem autorem petic „Již nikdy 100 na 100, prosím!“ a „Petice občanů států EU proti přijetí Lisabonské smlouvy“. Po těchto zkušenostech a vzhledem k tomu, co se nyní děje při zkoumání pravosti obsahu petic prezidentských, předkládám konkrétní návrh doplnění zákona. Třeba si ho někdo v podobné formě osvojí a předloží. Já jako občan bohužel nemohu.

František Matějka: Fraška při kontrole prezidentských petic a návrh na změnu zákona
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Současný § 4 Zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Shromažďování podpisů pod petici

(1) Občan nebo petiční výbor může každým způsobem, který neodporuje zákonu, vyzývat občany, aby petici svým podpisem podpořili. K podpisu pod petici občan uvede své jméno, příjmení a bydliště. Musí být umožněno, aby se s obsahem petice před podpisem řádně seznámil. K podpisu nesmí být žádným způsobem nucen.

Návrh doplnění § 4

Shromažďování podpisů pod petici

(1) Občan nebo petiční výbor může každým způsobem, který neodporuje zákonu, vyzývat občany, aby petici svým podpisem podpořili. K podpisu pod petici občan uvede své jméno, příjmení a bydliště. Petici může občan vyplnit a podepsat na vytištěném petičním archu, nebo elektronicky po registraci petice u Ministerstva vnitra České republiky, které je povinno do sedmi dnů od doručení zajistit elektronické zpřístupnění petice prostřednictvím internetu. Elektronické vyplnění osobních údajů a podpis petice může v tomto případě provést občan po přidělení individuálního kódu Ministerstvem vnitra České republiky, které je povinno na základě žádosti občana takový jedinečný kód vygenerovat a občanovi za účelem podpisů registrovaných petic doručit na jeho náklady. Musí být umožněno, aby se s obsahem petice před podpisem řádně seznámil. K podpisu nesmí být žádným způsobem nucen.

Proč takový návrh? Protože petiční právo považuji za jedno z nejdůležitějších, které občan má, ovšem jeho současná podoba je podle mě naprosto nedostatečná a zastaralá, neodpovídající technickým možnostem dneška a odporující zásadě maximální přístupnosti zákonem předepsaných a umožněných úkonů občanům, zejména když je na něm postavena tak důležitá možnost, jako účast v prezidentské přímé volbě. Pokud by existovala možnost, kterou jsem nastínil výše, už dnes, nestali bychom se velmi pravděpodobně účastníky a pozorovateli té frašky, která se nyní točí při aktuální kontrole podpisů na petičních arších u prezidentských kandidátů, ale hlavně by měli občané podstatně větší možnost podpory jakékoli petiční akce, kterou by o své svobodné vůli chtěli podpořit.

Ano, můžete namítnout, že petice nejsou závazné pro nikoho, komu je jejich obsah určen, a to dokonce ani v případě, že by se pod nějakou podepsali všichni občané České republiky. Jsou však skvělým indikátorem mínění občanů a jejich postojů a na rozdíl od hospodských řečí i jednoznačným symbolem vůle konkrétních lidí, kteří se podepsali. A to je podle mě přesně jeden z okamžiků, který může pomoct měnit naši budoucnost stále ještě nenásilnou formou, když budou mít ti nahoře jen zbytky pudu sebezáchovy.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …