František Matějka: Kandelábry zůstaly prázdné po roce 1989 a zůstanou i teď. Slábneme

01.12.2012 17:59

Vondra odchází a Schwarzenbergovi je to líto, protože je kmotrem jeho syna. Líto je to i stínovému ministrovi z ČSSD Hamáčkovi. Bylo mu prý ctí se s Vondrou odborně utkávat.

František Matějka: Kandelábry zůstaly prázdné po roce 1989 a zůstanou i teď. Slábneme
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Novák onemocněl a nemůže nastoupit do vězení. Blažek podal stížnost ve prospěch Kocourka pro údajné porušení zákona. Věci veřejné sponzoroval mafián a mají obstavený účet, protože peníze z darů pocházely z jeho trestné činnosti. Vláda chce zrušit ministerstva, ale raději až pro tu další vládu…

Před pár minutami jsem dočetl starý dokument „2000 slov“. Dovolím si s odkazem na výše uvedené události lehkou parafrázi úvodní pasáže: „Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa demokracii. Její řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filosofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Politici, kteří měli po událostech roku 1989 velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovali za úřady, až je dostali všechny a nic jiného už neměli. Musíme to tak říci a vědí to i ti řadoví členové parlamentních politických stran, jejichž zklamání nad výsledky je tak veliké jako zklamání ostatních. Chybná linie vedení změnila politické strany v mocenské organizace, jež nabyly velké přitažlivosti pro vládychtivé sobce, vypočítavé zbabělce a lidi se špatným svědomím. Jejich příliv zapůsobil na povahu i chování jejich řadových členů…“

Víte, zdravý rozum najdete v každém režimu. I ty obecné postoje, které jsou čas od času historicky zaneseny do nějaké obdoby 2000 nebo více či méně slov, jsou přirozené. Vlastně se mění jen adresáti těch slov. Možná bychom si mohli připravit nějaký vzor a po dvaceti letech ho vždy oprášit. Nakonec totiž zjistíte, že ta nadčasová myšlenka s minimálními obměnami platí v jakékoli době a je úplně jedno, kdo ji napsal.

Vondru nám za zásluhy uklidí stejně, jako postupně uklízejí bývalé rebely z ODS (ano, zjevně jsem se mýlil v jejich dalších krocích, když jsem se domníval, že opravdu odejdou – místo toho se uhnízdí ve státem ovládaných firmách). Myslím, že mu bude slušet nějaké pěkné místo v Bruselu, nebo třeba v NATO. Prý ho poškodila kauza Promopro. Pro finanční škodu, kterou způsobil České republice, už v srdceryvném proslovu nenašel místo. A ostatní z úvodu článku? Byli jsme nedůslední po roce 1989 a kandelábry, obrazně řečeno, zůstaly prázdné. Zůstanou prázdné i dnes, ale i zítra. Už na to nemáme. Zdegenerovali jsme, přijali jejich hru a už neumíme „věšet“, čímž jsme se sami odsoudili.

Je paradoxem dnešní doby, že úhlavním nepřítelem občana se skrze volené politiky stal jeho vlastní stát, který mu měl sloužit. 

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…