František Matějka: Nový úřad EU. Prý ochrání naše digitální životy, pane Orwelle

30.03.2012 20:13

Úřad bude v Haagu jako součást policejní centrály Europol a jeho náplní bude prý boj s kybernetickou kriminalitou.

František Matějka: Nový úřad EU. Prý ochrání naše digitální životy, pane Orwelle
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

„Nemůžeme nechat kybernetické zločince narušit naše digitální životy. Miliony Evropanů využívají internet k domácímu bankovnictví, k online nákupům a k plánování dovolených,“ podotkla eurokomisařka Cecilia Malmströmová, když zdůvodňovala nový plán centrálního mozku lidstva, Evropské komise.

Prý jde hlavně o ochranu občanů členských států Evropské unie před podvody s kreditními kartami či nabouráváním bankovních účtů lidí i firem, a aby to dobře vypadalo, neopomněla zmínit také ochranu před virtuálním sexuálním zneužíváním dětí. To před tím, než zmínila to Orwellovsky podstatné, tedy ochranu před kybernetickými útoky proti informačním systémům…

Nejde to tak, zkusíme to jinak. Není to tak dávno, co v USA pod tlakem veřejnosti zametli se zákony SOPA a PIPA. U nás na starém kontinentu máme bohaté zkušenosti s totalitními praktikami a tak není divu, že před časem představitelé EU i jednotlivých států potichu souhlasili s dohodou ACTA. Lidé museli po desetitisících vyjít v různých městech Evropy do ulic a Anonymous museli shodit mnoho vládních serverů, aby politici pochopili, že tudy cesta nevede a vzali za zpátečku. Nevyšly plány na omezení občanských svobod v zájmu korporací tvrdou cestou, a proto je na čase použít starou dobrou osvědčenou salámovou metodu.

Pro Brusel bylo bohužel vždy velmi snadné vyvolat za naše peníze mezi lidmi paniku, aby to tam pak mohli „vyřešit“ v našem zájmu. Už dnes o nás vědí vlády tolik, že kdyby George Orwell žil, za břicho by se popadal. Jenže těm nahoře je to stále málo a tak nyní přichází s novým plánem, jehož oficiální základ je nikoli sbírat údaje o nás, ale naše ochrana. Nevím, kolik z Vás se stalo obětí nabourání do bankovního účtu, podvodu s kreditkami, nebo virtuálně zneužitým sexuálním objektem. Ani v jednom případě jistě není o co stát. Jenže vezmu-li v úvahu počet takových útoků v poměru k 500 milionům lidí v EU, kolik to bude promile? Přesto v zájmu „ochrany“ nás všech bude od příštího ledna nový úřad, který se prý ochrání naše digitální životy.

Jakákoli reakce byrokratů na kybernetické útoky vždy přichází a bude přicházet až po útoku a útočníci budou vždy napřed. Dělá si ještě někdo iluze o tom, že nový úřad je tu zejména a právě proto, co bylo zmíněno eurokomisařkou tak nějak spíše pod čarou, tedy že mají strach z útoků proti jejich informačním systémům? Těm systémům vlád, které o nás za naše peníze shromažďují data sloužící ke špehování a špiclování lidí.

Pane Orwelle, smekám…

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…