František Mikeš: Pořady DoktorKA, Kancl nebo „pečenými sněhuláky" ke kultivaci národa ČT nepřispěje

04.03.2015 17:21

Na webových stránkách Krajských listů jsem si přečetl článek týkající se České televize. Toto médium má být podle svého statutu českou, veřejnoprávní institucí v oblasti sdělování informací a sloužící ke kultivaci společnosti. Takto si ji český koncesionář platí.

František Mikeš: Pořady DoktorKA, Kancl nebo „pečenými sněhuláky" ke kultivaci národa ČT nepřispěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Jenže stále více vstupů je vysíláno nebo komentováno ve slovenštině bez tlumočení. Není pravda, že tomuto jazyku všichni rozumí. Generace mého vnuka je jiného názoru. Doufejme, že někoho nenapadne, že Rusů je tady také hodně a lidé ruštině také rozumí.

Velký prostor je věnován výchově a vzdělávání psů a návodům, jak o ně pečovat. Podíváme-li se na úroveň některé části „lidské" populace v ČR, tak by bylo asi záhodno věnovat se víc výchově a vzdělávání mladé generace. Pořady typu DoktorKA, Kancl, estrádami tvářícími se jako publicistika nebo „pečenými sněhuláky" ke kultivaci národa lze prospět jenom velmi těžko. Umělci a "umělecká" díla s úrovní "čtvrté cenové skupiny", by jistě měla mít určitý prostor, ale ne většinově.

Veřejně vystupující osoby dají jen těžko dohromady 1. pád množného čísla, souvislý projev je problém a perly typu, je to super, je to o tom, nebo s pěceti kámošem jsme zapařili, jsou obvyklou formou komunikace s kýmkoliv.

V současnosti je zřejmou snahou České televize za veřejné peníze soutěžit v "úrovni" pořadů s televizemi komerčními. Pak by bylo fair, aby měly všechny televize stejný přístup k finančním prostředkům. Jak to udělat? Zrušit médium veřejné služby a nahradit ho veřejnou službou v médiích.
Stát vypíše témata a události, které chce jako veřejnou službu v médiích pokrývat a na to vyhlásit veřejnou soutěž. Bude to levnější a všechny televize budou mít rovné podmínky pro získávání prostředků na svůj život. Takhle je jedna televize ve výhodě, protože dostává peníze na svou činnost předem a v množství, o kterém se jiným ani nezdá. Je smutné, že ještě obchází zákon o reklamě a vysává komerčním televizím tyto zdroje nekalým způsobem.

František Mikeš        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…