František Pillmann: Francouzský demokratický model restitucí čili církvím jen kostely

21.11.2013 19:11

Proč občanské strany ODS a TOP 09 a dokonce ani levicová ČSSD nezvolily francouzský občanský model církevních restitucí?

František Pillmann: Francouzský demokratický model restitucí čili církvím jen kostely
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Francouzská občanská (nikoliv tedy komunistická) revoluce a pak vyrovnání r. 1905 vzaly francouzské katolické církvi prakticky úplně vše, a vráceny jí pak byly až na výjimky jen kostely a kláštery, a to nikoliv do majetku, ale jen do užívání. Žádná pravicová vláda (ani de Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Chirac, Sarkozy) katolické církvi nevrátila ani jediný hektar polí či lesů, nedala jim ani frank na platy kněží. Byli to snad nedemokraté, či dokonce komunisté? A to jsou Francouzi mnohem katoličtější, než česká převážně ateistická společnost.

Proč Kalousek neporadí francouzské pravici a katolické církvi, jak se rozpřáhnout na parádní restituce? Proč si nestěžuje na francouzské poměry do Bruselu?

Aby bylo jasno, já si řadových věřících vážím. Mají nižší kriminalitu než nevěřící, a mnohem vyšší porodnost. Jen díky věřícím rodinám nevymírají Češi ještě rychleji. Mě se jeví spravedlivé, kdyby prostředky zatím směrované na konta církevní hierarchie šly raději na lidovci požadované posílení zásluhovosti prvního důchodového pilíře pro matky a otce, úměrně počtu vychovaných dětí, např. formou daňových úlev. To by mělo hluboký smysl.

Podle doc. F. Křepelky z katedry Mezinárodního a evropského práva Právnické fakulty MU: "právo Evropské unie ani Rady Evropy jako druhé relevantní organizace neřeší vztahy mezi státy a jeho církvemi (privilegování, dotace, apod.), nejde-li to za hranu náboženské svobody, ani neukládá restituce ani individuální, ani institucionální. Tj. restituce jsou možné, ale nikoli mezinárodně - a evropskoprávně povinné."

Podle exsoudkyně ÚS senátorky E.Wagnerové: "Ústavní soud sice judikoval, že na restituce není ústavní nárok, ale dodal, že nečinnost zákonodárce je protiústavní...“  Čili další autorita, která interpretuje nález ÚS pravdivě, tedy zcela jinak, než ODS, TOP 09 a církevní lobby v České televizi.

Podstatné je, že na restituce prokazatelně nebyl, není a nikdy nebude právní/ústavní nárok. Byl to nenárokový dobrovolný dar ODS a TOP 09 církvím, nikoliv kvůli spravedlnosti, protože z toho až přílič čouhá provize. A to nikoliv z partajních kapes, ale z kapes všech, zejména 80% občanů, kteří neprojevili s restitucemi souhlas.

Podle některých ústavních právníků realizace církevních restitucí spočívá v materiální záruce výkonu náboženských svobod. Nesouhlasím, protože ve Francii (prvotřídně právním státě), toto neplatí - vybírá se tam od věřících "haléř na bohoslužby" a kněží buď mají navíc civilní zaměstnání, nebo se věnují pouze kněžské službě a žijí velice skromně (ve Francii je minimální plat aktuálně 1430 euro dle webu fr. velvyslanectví, přičemž kněží nepobírají plat, ale "indemnité", dle francouzské wiki aktuálně 950 €. I francouzský biskup pobírá totéž, až arcibiskupové mají více. Tito duchovní pastýři tedy musí žít jen milodarů věřících, event. druhého zaměstnání, ale nemohou se spoléhat na kapitalizaci restitucí. Francouzská katolická církev přitom žije, a nežádá restituce. Náboženská svoboda ve Francii není katolíky nijak zpochybňována. Jen muslimky si tam stěžují na náboženskou nesvobodu kvůli zákazu šátků apod., ale o restituci šátků očividně katolické církvi nejde. Čili náboženské svobody jsou dokonale zaručeny i pouhou svépomocí věřících.

I u nás je tomu tak. Pokud někdo namítá, že české poměry jsou naprosto odlišné od francouzských, tak vězte, že Bratrská jednota baptistů odmítla 228 000 000 Kč, na které má podle Kalouskova restitučního zákona nárok. "Nám je blízká myšlenka samofinancování," vysvětlil iDNES.cz předseda výkonného výboru baptistů Milan Kern. Mají můj respekt.

I kardinál Tomášek r. 1990 prohlásil po tehdejších restitucích, že katolická církev děkuje a více už chtít nebude, což potvrdil i M.Kraus. Církevní restituce v provedení ODS a TOP 09 s prosvítající tučnou bezbožnou provizi se nemohou líbit ani skromnému papeži Františkovi, či Janu Husovi, ba ani jejich společnému Bohu.

Nejdůležitější je, že kdyby byly smlouvy premiéra Nečase s církvemi  doopravdy takovou nepřekročitelnou bariérou pro nezměnitelnost restitucí, tak by Bělobrádek nevydíral Sobotku, že "KDU-ČSL nebude ve vládě, pokud se ČSSD pokusí získat podporu pro změnu zákona o církevních restitucích mimo koalici".

F.Pillmann
lékař, exposlanec za ODS a expředseda sociálního výboru 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …