František Pillmann: Kalousek usvědčil sám sebe ze zbytečnosti druhého pilíře

25.11.2013 7:27

Kalousek dnes v Otázkách V. Moravce štkal, že z kroku ČNB (oslabení koruny intervencí na devizovém trhu) nemůže být nadšen, protože s sebou nese náklady.

František Pillmann: Kalousek usvědčil sám sebe ze zbytečnosti druhého pilíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

„Jsou to náklady pro lidi, kteří jsou odpovědní a spoří si,“ zdůraznil exministr. Kalousek se pak ohradil proti slovům o strachu z budoucnosti. Podle něj vůbec není jasné, do jaké míry jsou rostoucí úspory domácností způsobeny právě tímto strachem a do jaké míry je to pouhá odpovědnost občanů spořících si na stáří.

Já tedy ovšem nechápu, jak to ti lidé dokážou, že si spoří na stáří, aniž by vstoupili do Kalouskova zázračného druhého pilíře? Ale vlastně to chápu. Já si také spořím na důchod, a nepotřebuji k tomu žádný Kalouskův pilíř. Do otrockého chomoutu Kalouskova druhého pilíře bych nevlezl ani za nic. Nejen proto, že Kalouskovi nevěřím ani slovo od té doby, co kritizoval všechny kolem sebe za odposlechy a tajné nahrávky, ale zapomněl přitom na vlastní monstrózní tajné nahrávky. Ty mu nevadily.

Hlavně proto, že druhý pilíř by navzdory Kalouskovým demagogickým tvrzením zhoršil deficit státního rozpočtu a zhoršil by porodnost, aniž by cokoliv na demografickém vývoji zlepšil.

Kalousek u Moravce domněle triumfoval větou: „A k tomu bylo potřeba říct jednu větu, která doposud není společensky přijímaná: Že je třeba více individuální odpovědnosti každého účastníka systému,“ zdůraznil Kalousek. Tato věta podle něj doposud není společensky přijatelná a levicová opozice proti ní bojuje dokonce s prvky třídního boje.

Ale jako je tomu u Kalouska vždy, je to úplně jinak, než nám tvrdí. Když si lidé individuálně spoří na důchod, když tedy použijí svojí individuální odpovědnost, tak je to OK. Jak si nyní Kalousek ale sám stěžuje, tak lidé si spoří individuálně až příliš i bez druhého pilíře. Proč je tedy chtěl přimět vstoupit navíc ještě do kolektivního druhého pilíře? V němž nemají žádnou možnost projevit svou individualitu, jen čekat 30 let kolektivně jako ovce na to, co s jeho úsporami udělají banksteři.  A lákal je tam pod lživou vějičkou, že jim stát poskytne výhody - ale tyto výhody by jim neposkytnul stát, ale ti daňoví poplatníci, kteří by tam nevstoupili - ani by nemohli, protože by to pro ně bylo nevýhodné. To je mimořádně odporný pravicový populismus - nalákat své pravicové voliče na lumpárnu, kterou by dotovali jeho levicoví nevoliči.

Kalousek chtěl pravicové voliče dokopat do zázračného kolektivního kapitalistického ráje. Byl odstaven naštěstí dříve, než komunisté. Těm trvalo 41 let, během nichž usilovně hnali lidi do kolektivního ráje proti jejich vůli, než zkrachovali. Kalouskovi naštěstí dali voliči stopku mnohem dříve, než mohl zrealizovat své šílené plány na kolektivní provedení individuální zodpovědnosti. Zbývá ještě dát stop Kalouskovým církevním restitucím, které se příčí dobrým mravům, a proto jsou neplatné od samého počátku, a po Kalouskovi tu zbude jen ďábelský zápach.

František Pillmann
autor je lékař, byl poslancem za ODS a předsedou sociálního výboru FS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…