František Štván: Bylo jich pět!

18.05.2013 9:37

Všichni byli vzdělaní. Nikdo z nich tehdy nebyl důchodce, dlouhodobě nemocný, nezaměstnaný, odkázaný na sociální dávky, natož etnicky nepřizpůsobivý. A přesto toho mají podle švýcarských vyšetřovatelů v neprospěch naší státní kasy v kauze mosteckých dolů hodně na svědomí. Jak je to možné, když pravicoví mudrlanti do omrzení řvou, že státní kasu fatálním způsobem zatěžovali, zatěžují a pokud je pořádně "nesejmou" tak budou zatěžovat, sociální skupiny obyvatel, mezi které tato pětice nepatřila?

František Štván: Bylo jich pět!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Jak je možné, že jen na tyto skupiny je stát mimořádně přísný? Že by to byla náhoda? Ne, v žádném případě. Výčet pracovitých a vzdělaných, jejichž zbohatnutí nebudí oprávněnou důvěru, neboť poctivce z nich de iure udělaly, dělají a dělat budou "jen" cíleně (?) špatné zákony,bezzubá role státních represivních orgánů a prognosticky špatné úsudky mocných, by mohl pokračovat. Legislativní a represivní útoky na nejslabší a nejchudší část naší společnosti měly, mají a vždy budou mít jediný cíl. Zajistit, aby bylo ve státní kase dost peněz, které by šlo ukrást. Kdybych neměl pravdu, tak máme zákony a represivní dohledy, které by nešlo  tak snadno při okrádání státu ve velkém obelstít. Prostě z nich bych šel strach, jako např. "z dobrovolného"(díky šikaně) odchodu ze zaměstnání, který se trestá snížením podpory v nezaměstnanosti.

Fakta z tisku:

Antonín Koláček (53) Vystudoval ekonomii a řízení na VŠCHT a nastoupil do Čokoládoven. Poté přešel do Komerční banky, kde se věnoval personalistice. V roce 1995 ho banka vyslala jako svého zástupce do dozorčí rady Mostecké uhelné společnosti, už o tři roky později se stal skrytým spolumajitelem firmy. Z dolů odešel v roce 2008. Podle obžaloby měl ve struktuře Appianu původně 20 %, později vzrostl na 40 %. Podle obžaloby se podílel na praní peněz, podvodu na státu, porušení povinností při správě cizího majetku. Celkem měl získat z dolů 5,5 miliardy korun.

Oldřich Klimecký (73) V 90. letech byl generálním ředitelem MUS, později zasedal v její dozorčí radě. Švýcarská prokuratura ho viní z praní peněz ve Fribourghu a v Curychu, z podílení se na porušení povinností při správě cizího majetku, podvodu spojeného se zpronevěrou 2,5 miliardy korun a 150 milionů dolarů a z podvodu spojeného s koupí akcií MUS od státu. V obžalobě prokuratura tvrdí, že podle smlouvy z roku 2004 získal z transakce MUS půl miliardy, a to prostřednictvím své firmy Arctic Associates na ostrově Man.

Jiří Diviš (57) Vyrostl v Mostě, v roce 1979 emigroval do Švýcarska, kde získal občanství. Nyní má trvalý pobyt v Monaku. Vystudoval práva, ale přešel k financím. Od roku 1997 byl jednatelem švýcarské firmy Investenergy, přes ni mělo protéct 146,15 milionu dolarů z MUS. Na struktuře Appianu měl nejmenší podíl, nejprve 4 %, pak 5,26 %. Spolu s Markem Čmejlou získal podle obžaloby po prodeji svých podílů v dolech 2,8 miliardy, k tomu jim zůstala Škoda Holding. Podle Švýcarů koupená za zpronevěřené peníze z MUS. Je obžalován z praní peněz, podvodů a falšování listin.

Marek Čmejla (45) Vystudoval kybernetiku na Karlově univerzitě. Pracovat začal nejprve pro finanční skupinu Newton, v níž byl angažován jeho otec. Později se stal jejím spolumajitelem. Měl pětinový podíl na struktuře Appian a v roce 2002 řídil vstup Appianu do Škody Holding. Švýcaři ho žalují stejně jako ostatní za praní peněz, podvody se zpronevěrou 2,5 miliardy korun a 150 milionů dolarů. „Hrál podstatnou roli při plánování, organizaci a provedení těchto transakcí,“ stojí v obžalobě. Spolu s Divišem získal 2,8 miliardy a podíl ve Škodě Holding. Trvalý pobyt má nyní v Monaku.

Petr Kraus (46) Vystudoval práva, jeho zájmem se však staly burzovní obchody. Na téma principů československé burzy také sepsal diplomovou práci. Pracoval jako makléř. Vedle Antonína Koláčka měl podíl ve firmě Newton Financial Managemet Group, kterou v letech 1994 až 2002 řídil. Podle obžaloby tato firma posloužila ke skupování akcií MUS za její peníze, a Kraus tak hrál podstatnou roli. Podílel se údajně na praní peněz a zpronevěře. Ve struktuře Appian měl původně 20, pak 24 %. Odešel z ní už v roce 2002, za to získal půl miliardy prostřednictvím firmy Vendimatic.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…