František Štván: Foldyna (ČSSD) asi jedinou obětí voleb nebude

17.10.2013 12:27

Rozladění krajského lídra ČSSD za Ústecký kraj Jaroslava Foldyny, že se mu nějaký dovedný ajťák vlámal na jeho facebookový profil, aby mu do úst vkládal rasistické hlášky, chápu. Pokusím se ho na principu "sdílená starost poloviční starost" uklidnit.

František Štván: Foldyna (ČSSD) asi jedinou obětí voleb nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Tento druh zklamání znám. Vždy po volbách mám pocit, že se neznámí hakeři vlámali do mozků politiků, neboť přeci není možné, aby s takovou lehkostí neplnili, co slibovali. Z mnohých nesplněných slibů zmíním ty nejdůležitější: Zabráníme korupci, daňovým únikům, zavedeme institut prokazování nabytí majetku.

Pravdou je, že hlavní rétorickou předvolební zbraní kandidáta ČSSD Foldyny tyto konkrétní sliby nejsou. Více je ho slyšet, jak slibuje nepřizpůsobivé, potažmo nezaměstnané, "nahnat" pracovat do lesů, aniž by měl od Lesů ČR závazný slib, že v souladu s pracovním právem vytvoří tisíce nových pracovních míst. Nedůstojné je, že vznik nových pracovních míst zřejmě Foldyna nepovažuje za nejdůležitější nástroj proti snižování chudoby. Naopak mám nutkavý pocit, že potenciální vznik nových pracovních míst nabízí pracovitým voličům jako lék proti lenosti nepřizpůsobivých, na jejichž sociální zabezpečení přispívají. Čert vem, že slůvko sociální je součástí názvu jeho strany. Pravice, která za vysokými čísly nezaměstnanosti též vidí lenost a neochotu lidí obětovat se potřebám trhu, mu nepochybně tleská.

Možná právě proto si ho hackeři, kterým jde o šíření xenofobiích myšlenek, vybrali. Zajímavé je, že ruku do ohně, že jejich hackeři to nebyli, dává Foldyna za Dělnickou stranu. K ostatním politickým subjektům tak shovívavý není.

Závěrem se zastavím u jednoho důležitého slibu z dílny Jaroslava Foldyny, potažmo ČSSD. Z plakátů slibuje, že stát vedený ČSSD zajistí lidem práci. Pokud ČSSD bude vládnout, pak ho osobně vyhledám. V krátké době budu poprvé v životě nezaměstnaný. Doufám, že to stihnu dřív, než místo facebooku začnou hakeři destruktivně řádit v hlavách zvolených politiků, aby je donutili legislativně ovlivňovat (díky patologické přizpůsobivosti?) něco jiného než slibovali...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.