František Štván: Klaus by si měl po skončení prezidentování otevřít Institut arogance a bezohlednosti

11.03.2012 20:00

Kdybych měl možnost oslovit prezidenta Klause, tak bych mu řekl, že jeho reakce na legitimní studentovu otázku, kolik on sám zaplatil za své studium, byla nejen infantilní (na ní má ve svém věku nárok), ale hlavně hloupá. Samozřejmě s dovětkem, ať se nezlobí, že to takto výstředně musím říct.

František Štván: Klaus by si měl po skončení prezidentování otevřít Institut arogance a bezohlednosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Tázající se student nepochybně věděl, že tehdejší režim nezpoplatňoval vzdělání. Klidně se prezidenta mohl například zeptat, kolik se tehdy platilo za nové byty. Byty - které se za minulého režimu stavěly z veřejných prostředků, stejně jako se z nich hradilo vzdělání - nevzpomínám náhodně. Za ně však museli občané po sametové revoluci zaplatit. V některých případech našim privatizátorům (tunelářům) set sakramentsky draho. Nikdy jsem od V. Klause neslyšel, že je nefér, aby za ně lidé platili ještě jednou. Stejně tak z jeho úst nezaznělo, že by všichni, kteří za minulého režimu zdarma vystudovali vysokou školu, měli za tento, jak dnes tvrdí, soukromý statek, také zaplatit. Takto spravedlivě porevoluční Klaus nikdy neuvažoval. Možná proto, že se mu za sebe a Lívii platit nechtělo. Zdarma naopak v kuponové privatizaci rozdával 30% akcií tehdejšímu vedení podniků vložených do kuponové privatizace. Zkrátka a dobře.

V otázce upřímného studenta, na rozdíl od Klause, vidím snahu zjistit, jakou mírou spravedlnosti je sociální intelekt prezidenta Klause obdařen. Z mého pohledu to není žádná sláva. Dlouhodobě ho vnímám jako mimořádně arogantního sobce. Mlčel, když se veřejné statky rozkrádaly. Mlčí, když se rozkrádají dál a právě díky této šibalské činnosti chybí ve státní kase peníze, což je důvod k ideologickým prasárnám, za které považuji i jeho touhu o zpoplatnění vysokoškolského studia, neboť je to jen snaha o pootevření dveří, za kterými se skrývá zpoplatnění veškerého vzdělání. Důkazem je rozšiřování a zvyšování regulačních poplatků. O to víc vykřikuje svoji sobeckou teorii o soukromém statku, za který považuje i péči o zdraví. O to své a svých blízkých však nechává díky zákonem daných privilegiím nadstandardně pečovat. Bez dlouhého čekání v bolestech, bez rizika, že by o něm rozhodoval nějaký medicínský kandrdas. Stejně tak se nechá za peníze daňových poplatníků hostit a šatit. Zřejmě proto, neboť sebe a své blízké považuje, narozdíl od vysokoškolského studia, za veřejný statek, o který musí daňoví poplatníci v zájmu reprezentace země mimořádně pečovat. Jeho IQ nevnímá, že politik, a v jeho případě i ekonom, by měl především reprezentovat ekonomický stav země. Oblek, auto a luxusní sídla jsou jen pozlátka, která si dopřává nejeden panovník zbídačelé země.

Proto si myslím, že ten, kdo mlčením nechává nevinné zaplatit tunelářské zlodějny a úplatky předražené veřejné zakázky, jejichž výsledkem je stav, kdy kromě peněz na reprezentativní natřásání politiků není takřka na nic, by měl, namísto označování tazatele za hlupáka, obzvlášť mlčet. Škoda, že mu tázající nepoložil víc otázek, aby bylo vidět, že Klaus je sytý, co hladovému nevěří, který káže vodu a přitom za veřejné peníze pije mimořádně kvalitní víno.

Placení školného je věc politických (věcí veřejných) priorit, stejně jako beztrestné rozkradení a okrádání republiky. Tím chci říct, že Klaus zlodějům a úplatkářům v jistém slova smyslu uděloval amnestii už v době, kdy na to ještě neměl prezidentský nárok a o to víc toužil po utahování opasků okradených. Školné na vysokých školách není nic jiného...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…