František Štván: Předsedo ČMKOS Zavadile, to už máte splněno?

30.07.2013 7:28

ČMKOS je největší odborovou centrálou v České republice. ČMKOS je dobrovolným, otevřeným a nezávislým demokratickým sdružením 29 odborových svazů, jehož posláním je ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců.

František Štván: Předsedo ČMKOS Zavadile, to už máte splněno?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jaroslav Zavadil

Tak hovoří preambule ČMKOS. Záleží na míře odborářského vkusu, ale ta má mi říká, že si své poslaní ČMKOS neplní, neboť ochrana mzdových, pracovních a životních podmínek a práv zaměstnanců je v reálném (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti) životě bezzubá, pokud za úspěch není považováno neumírání zaměstnanců hlady.

I proto nerozumím aktuálním siláckým vyjádřením předsedy ČMKOS Zavadila, které jednak neprošly vnitro-odborářskou diskusí, byť třeba jen per rollam, ale ani neodpovídají společenskému postavení odborů v demokratické společnosti. Nebo je cílem odborů radit (vyhrožovat) poslancům, které si zvolili v řádných volbách voliči, že by měli podporovat Rusnokovu vládu? Nebo dovětek Zavadila, že varuje v této souvislosti před protesty veřejnosti, které mohou nastat. "Lidé už jsou tak naštvaní, že bych byl nerad, aby to vykrystalizovalo v nějaké větší akce. Tomu já se budu do poslední chvíle bránit. Ale pokud budou sedět na svých židlích dále... To, co tady provedla ta vláda, která tady byla, to je nevídané a neslýchané." Není to snad vyhrožování?

Nerozumím jeho náhlé bojovnosti i proto, že v situacích, kdy bylo oslabeno pracovně právní postavení zaměstnanců a kdy odbory neměly plné právo jen vyhrožovat občanskou neposlušností, tak se tak nestalo!!! Uvědomuje si Zavadil, že se výrokem "tomu já se budu do poslední chvíle bránit" v podstatě přiznává, proč se vlastně odbory za jeho éry, ale i éry jeho předchůdce Štěcha, nestaly pozitivním hybatelem společenských změn v situacích, které by je k uplatnění svého poslaní v demokratické společnosti opravňovaly? Podle mne se i on možná spokojil s rolí toho, kdo umí klid legitimních odborářských zbraní zařídit (ulamovat hroty) a teď by z toho chtěl evidentně profitovat, neboť se chystá postavit do čela politické kandidátky do parlamentních voleb. Prý za ČSSD, ale kdo ví, jestli to nakonec nebude za SPOZ.

Tím se dostávám k odpovědi na otázku v titulku mého článku. Podle mne nemá a nikdy bych ho nevolil. Nebo si odbory (ČMKOS) nikoliv jen proklamacemi, ale aktivními kroky, plní svoji historickou odpovědnost za dosaženou úroveň pracovně-právní a sociální ochrany zaměstnanců a zároveň nesou zvýšenou odpovědnost i za její důslednou obhajobu proti všem pokusům ji odstranit, nebo ji alespoň podstatně omezit pod záminkou větší flexibility práce, modernizace sociálních systémů a zvýšení konkurenceschopnosti?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …