František Štván: "Socanská" řešení pro premiéra Sobotku

02.12.2014 16:59

Nechal jste se slyšet v tom smyslu, že by se mělo najít systémové řešení, které by do budoucna vyloučilo zákonodárce z nedůstojného handrkování o rozhodování nárůstu svých platů.

František Štván: "Socanská" řešení pro premiéra Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Námětů je několik, ale většina z nich počítá s pevným násobkem XYZ. Buď vůči průměrné mzdě či např. k platu soudců. A právě v násobku k čemukoliv nevidím kované "socanské" systémové řešení. Asociální, tedy ne-"socanskou" nevýhodou násobku je matematická zákonitost, která může donekonečna zvětšovat původně nastavený SOCIÁLNÍ!!! rozdíl. Dovolím si předložit polopatický příklad.

Průměrná mzda by činila 20 tisíc korun a základní plat zákonodárce by byl  stanoven na trojnásobek. Bral by 60 tisíc korun a rozdíl mezi průměrnou mzdou a jeho mzdou  by činil 40 tisíc korun. Pokud by průměrná mzda vzrostla na 22 tisíc korun, pak by základní plat zákonodárce vzrostl na 66 tisíc korun, ale rozdíl od průměrné mzdy by už činil 44 tisíc korun. Proč? Co je na tom "socansky" systémového? Podle mne naprosto nic, neboť autentické "socanské" řešení by úzkostlivě  dbalo, aby se nastavené mzdové nůžky neotvíraly. Zkrátka a dobře. Pokud se jako výchozí krok stanoví určitý mzdový rozdíl, pak by mě zůstat zachován. Ale to není z mé strany vše.

Poctivý "socan" by jako základ výpočtu platu zákonodárců  použil minimální mzdu, aby se na ní nezapomínalo. Pokud bude od roku 2015  9 200 Kč,- pak by základní plat zákonodárce mohl být například o 45 tisíc korun vyšší  a to vždy, když by se minimální mzda zvětšovala.  Stejný výpočet (systémové řešení) by měl být používán i při zvyšování důchodů. Pokud např. 1.1. roku XYZ byl jednomu důchodci přiznám důchod 10 tisíc korun a druhému ve stejný den a rok 12 tisíc korun, pak jen asociální "socan" může souhlasit s tím, aby se díky plošnému procentuálnímu navýšení rozdíl mezi původně přiznanými důchody zvětšoval. Autentický "socan"  by sumu, která je vyplácena všem důchodcům navýšil zákonem jako celek, konečnou částku by vydělil počtem důchodců a všichni by tak "socansky" spravedlivě dostali stejnou částku. Stejný princip by měl platit i u daňově uznatelných výdajů zaměstnavatele například na důchodové připojištění. Pokud zaměstnavatel přispívá zaměstnancům  třeba 3 % z tarifní mzdy, pak je naprosto jasné, že uklízečce bude spořeno mnohem méně, než tomu, kdo bere mnohem větší mzdu. Pokud se tedy stát vzdává daní, pak by to mělo být na "socanském" principu solidarity, tedy, že zaměstnavatel bude přispívat všem stejně a ne víc těm, kteří z čeho na zadní kolečka spořit mají.  Proč si to myslím? ČSSD přeci není peklo, ve kterém Der Teufel scheißt immer auf den größten Haufen.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…