František Štván: U nás nesmí žebrat žebráci, ale jen úspěšní vyvolení

04.12.2013 11:20

Nejenže si myslím, že by představitelé státu, ve kterém musí lidé žebrat, měli chodit kanály, ale zároveň si myslím, že když už, tak by žebrat měli jen autentičtí žebráci. Proto nechápu, proč je tomu u nás naopak.

František Štván: U nás nesmí žebrat žebráci, ale jen úspěšní vyvolení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žebračka

Političtí představitelé našich měst si nepřejí, aby si lidé nejen sociálně, ale i zdravotně na dně, sami, bez pomoci zprostředkovatelů, na ulicích vyžebrali na vylepšení svých podmínek. Proto vůči nim využívají všechny možné dostupné represivní prostředky, aby jim ještě víc znepříjemnili již tak nepříjemný život. K žebrákům z řad uměleckých a modelingových celebrit, kteří si žebrotou pro ty, co žebrat nesmějí, vylepšují nejen svůj obraz, ale i stav svých peněženek, jsou naopak velmi vstřícní. Co k tomuto dvojímu metru může politiky vést?

Snaha pomoc skutečně potřebným nepochybně ne, neboť kdyby politici skutečně chtěli, aby byl v naší zemi civilizovaný pořádek, díky němuž by nikdo nemusel žebrat, pak by ho legislativní iniciativou a represivním nátlakem na šibaly přisáté na veřejné prostředky v naší zemi nastolili. Když vyškrtnu tuto možnost, pak mi nezbývá než si myslet, že si chtějí z nouze druhých, ač je jejich dílem, udělat politickou ctnost a tak podporují různé mediální akce, na kterých v luxusních róbách žebrá naše společenská a umělecká smetánka. Ta ve své nabubřelosti došla tak daleko, že je to ona kdo rozhodne komu se část (čas smetánky je také drahý) vyžebraných prostředků poskytne a za to jim musí děti z dětských domovů, slepí a jinak zdravotně postižení, něco dojemného předvést, aby je mohli v přímém přenosu hladit a se slzou v oku objímat.

Autentické lidi bez domova, tak jak je Bůh s neviditelnou rukou trhu stvořili, si však do své blízkosti nepustí. Evidentně se svého díla štítí, byť si myjí ruce pravičáckými bláboly, že naše společnost vytváří veškeré podmínky pro dobrovolnou seberealizaci každého jednotlivce. Záměrně jim uniká, že i pro nedobrovolnou. Proto na jejich přetvářku nereaguji a když už chci někoho obdarovat, tak dám peníze např. člověku, kterému koukají nohy z kontejneru, ve kterém hledá jídlo. Jestli si za ně koupí alkohol, aby na chvíli zapomenul, mi nevadí. Je to pořád lepší než se dívat, jak si naše charitativní smetánka dává za peníze poslané na charitu do nosu a místo aby politikům, kteří mají chudou na svědomí, dali najevo, že jimi opovrhují, tak se s nimi druží a jak mají možnost, tak je (=nárůst chudoby) před volbami, v roli známých tváří charity, za patřičný honorář podpoří. Že je mi z nich špatně je myslím logickou tečkou mého občanského povzdechnutí

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…