František Štván: Ústí nad Labem, Severní Terasa 12:15. PČR pomáhá a chrání

15.04.2014 20:09

Titulek svého čtenářského názoru jsem částečně převzal z názvu české filmové komedie Florenc 13:30. Přesto vše co jsem viděl ve mně důvod k veselí nevyvolává.

František Štván: Ústí nad Labem, Severní Terasa 12:15. PČR pomáhá a chrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Je 15.4. 12:15. Hlídka PČR, aniž by vylezla z vozu, kontroluje člověka, na první pohled  ze sociálního dna, který pod prodejnou Norma nahlíží do kontejneru. Jestli tím porušil  zákon nevím, proto můj občanský pocit, že ne, nemusí být relevantní. Pletu se však  i v tom, když si myslím, že i  vůči těmto našim spoluobčanů musí PČR přistupovat v kontextu svých služebních povinností,  tedy vystoupit z vozu, aby měla jimi oslovená osoba možnost vidět  služební odznak a jeho číslo, čímž lze identifikovat  příslušnost zasahujícího k danému bezpečnostnímu sboru? O naléhavost služebního zákroku, která  by omlouvala přítomnost ve služebním voze, evidentně nešlo.  Aby mého pocitu, že PČR neměří všem stejným metrem nebylo málo, tak hned vedle služebního vozidla PČR, na protilehlé straně komunikace, parkoval na chodníku červený Ford Tranzit  jedné stavební firmy, aniž by mu to dovolovala dopravní značka. Vozidlo Ford bylo opuštěné a na místě, z kterého bylo patrné, že se v jeho okolí žádná stavební činnost ani nakládka či vykládka nekoná. Pozorný čtenář tuší, že toto porušení zákona  policisty nezajímalo a nikdy vlastně nezajímá, neboť tento chodník, jako mnoho dalších chodníků v Ústí nad Labem, slouží jako parkoviště naprosto běžně. Po krátké chůzi jsem musel u Dětského domova, před odbočkou do ulice Ladova, jak je opět díky "přísnému" zraku policie a strážníků běžné,  uhnout  vozidlu, pro kterého značka zákaz vjezdu v obou směrech, zřejmě proto, že nekouká do kontejneru, nic neznamenala. Než jsem stačil v Ladově ulici dojít ke svému vchodu,  musel jsem z chodníku, jak je opět naprosto běžné, ještě jednou, neboť pro tohoto řidiče měla značka stezka pro chodce kvalitu občanské povinnosti, z které se nestřílí. Možná jsem útlocitný, když mě fatální porušování dopravních předpisů v blízkosti mého bydliště vadí, neboť jsem si nepořídil byt u obousměrné silnice. Přesto se pokusím na svoji obranu kontrovat názorem.

Kdyby nebyla PČR útlocitná vůči řidičům, stejně jako není vůči osobám  na první pohled v sociální nouzi, pak bych neměl důvod ke čtenářskému zamyšlení nad dvojím policejním  metrem, který jsem viděl a běžně vidím. Nedobrý stav kritizuji i z opatrnosti. Jako mnoho řadových občanů si nemohu být jistý, že se na sociální dno nikdy nedostanu. Pokud by se tak stalo, pak bych si přál, aby ve mne, byť byl byl nuzně oblečen, PČR viděla rovnoprávného člověka a chovala se ke mě s úctou, kterou nešetří před šibaly oblečenými jako ze žurnálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …