František Štván: V Ostravě zazvonil ústecké ČSSD politický umíráček

20.03.2013 16:10

Nemusím snad ani dodávat, že je to pro občany kraje nedobrá informace - platí totiž nepsané pravidlo, že ministři či předseda vlády dělají ve svých silových pozicích vše pro to, aby voličům ve svém volebním obvodu dokázali, že volili dobře.

František Štván: V Ostravě zazvonil ústecké ČSSD politický umíráček
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ústecká ČSSD teď tedy nemá (a zřejmě ani mít nebude) nikoho ve stínové vládě, ale nemá ani žádného místopředsedu ve vedení ČSSD. Poslance Jaroslava Foldynu a Marii Benešovou nedokázala do vedení strany protlačit dokonce ani Zemanova otevřená přízeň.

Benešová, byť je členkou kladenské organizace, předešlému a stávajícímu vedení Ústeckého kraje neskrývaně projevuje nejen svoji politicko-obranářkou přízeň, ale i komerční právní rady. A to i přesto, že krajská ČSSD ze svých řad vygenerovala policejně stíhaného šibala a její vedení tak nese politickou odpovědnost za více jak miliardovou pokutu z Bruselu, což by měla prozíravá politička, zvlášť když je právnička, vyhodnotit jako mimořádně závažnou skutečnost, kterou nelze zametat pod koberec.

Samozřejmě, není kouře bez ohně a tak je vina i na celostátním vedení ČSSD, které nechalo Foldynu, Fišeru, Vaňhovou, Koudu, Housku a další vyštvat z řad ČSSD svého expředsedu Jiřího Paroubka, poslance Šlégra, krajského expředsedu Petra Bendu a mnoho dalších. A to "jenom" proto, aby nad sebou mohli zhasnout a bez přísného dohledu si ve svých mocenských pozicích dělat, co chtějí. Kdyby se tehdy celostátní vedení namáhalo ověřit, co je na volání výše zmiňovaných, že je krajský předseda ČSSD a předseda představenstva Krajské zdravotní a.s. Petr Benda odpovědný za předražený nákup zdravotnických přístrojů, pravdy - neboť relevantní dokumenty dokazovaly opak - pak v duchu lidového moudra mohli už tehdy vědět, že "jen" zloděj křičí "chyťte zloděje" a ústecká ČSSD - potažmo kraj - by dnes v celostátním měřítku nemusely být synonymem pro korupci a šibalské praktiky a občané kraje mohli mít silnější politické zastání.

Zkrátka a dobře. Foldynovi, který kandidoval na řadového místopředsedu ČSSD i proto, že to M. Zemanovi slíbil a také proto, aby prý byly problémy ústeckého kraje co nejvíce slyšet, dali účastníci sjezdu jednoznačně najevo, že se podporou šibalů politicky umazal do té míry, že drtivé většině nestál za zvednutí ruky, a to i přesto, že opět vzorně plnil úlohu užitečného idiota, který se jen místo na J. Paroubka dehonestačně upnul na J. Diensbiera. Užitečného idiota i v tom smyslu, že druhým vzkazem jeho nezvolení je informace, že účeloví "práskači"  nejsou nikde oblíbení a už vůbec se nepouští k moci. M. Benešové by ze stejných důvodů nepomohla ke zvolení do místopředsednické funkce ani veřejná epizoda z Kamasutry, pokud by se pro ni M. Zeman rozhodl namísto selektivního polibku s objetím, kterým M. Benešovou při příchodu na sjezd počastoval.

Minimálně v tomto bodě byl sjezd ČSSD spravedlivý, i když mu k dokonalosti chybělo poučení z krizového vývoje, neboť krize v ústecké ČSSD nastala právě v době, kdy se mohlo v zájmu vnitrostranického boje o moc lhát, bez důkazů očerňovat a vylučovat ze strany. Sjezd tento nedemokratický mocenský nástroj neodsoudil, čímž dal jasně najevo, že platí. Čas ukáže, kdo na něj doplatí.

Jedno je jisté. Vždy to jsou a budou voliči ČSSD...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …