František Štván: Vyšlápne si nespokojený Zeman na ředitele ČT?

09.03.2013 22:19

Dovolím si vyjádřit se ke kritice novinářů, která zazněla v inauguračním projevu novopečeného prezidenta Miloše Zemana. Ano, má pravdu, ale to neznamená, že je svět žurnalistiky jiný, než svět politiků. U obou profesí nepřehlédnutelně platí, že jak poctivé novináře, tak i poctivé politiky lze méně slyšet jen díky vlivu těch nepoctivých.

František Štván: Vyšlápne si nespokojený Zeman na ředitele ČT?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

 

Pokládám za důležité připomenout, že důkazem novinářské poctivosti nemůže být shoda s názorem toho, kdo jejich poctivost zpochybňuje, ale objektivita spočívající v neochotě dávat svým čtenářům, posluchačům či divákům k posouzení příběh, který se neopírá o vyvážené informace, natož aby cokoliv cíleně zatajoval. Lidově řečeno, že se stůj, co stůj nejedná o předem naprogramované (objednané?) hledání hole na psa, který má být zbit.
 
Aktuální ukázkou toho, jak by to nemělo vypadat, bylo mediální neinformování o čtvrteční demonstraci členů a příznivců národních socialistů LEV 21, kterou před sídlem ministerstva zahraničí v Praze vedl předseda této strany a poslanec Jiří Paroubek. Cílem demonstrace takřka dvou set účastníků byla snaha veřejně vyjádřit nesouhlas s kritickým vyjádřením ministra zahraničí Schwarzenberga, které z jeho úst směřovalo na jednoho z nejvýznamnějších historických představitelů národních socialistů Edvarda Beneše. Přesněji řečeno k jeho dekretům vydaných v souvislosti s ukončením II. světové války. Nemusím snad ani dodávat, že právě toto jeho politicko-historické selhání nastartovalo Miloše Zemana k volebnímu vítězství. Jak je možné, že o demonstraci neinformovala ani veřejnoprávní televize? Jak je možné, že v případě demonstrativních postojů mnohem menších skupin protestujících veřejnoprávní tato televize své poslání plní? Není to náhodou tím, že její odpovědní pracovníci slouží zájmovým skupinám, které stále mají - ku škodě demokracie - moc ovlivňovat, co je pro ně prospěšné a co není? 
 
Jestli si za svojí kritikou nový prezident bude stát a bude opravdu chtít cíleně prosazovat, aby se všem politickým subjektům měřilo stejně, pak neuspěje, pokud si ředitele veřejnoprávní televize Dvořáka nepozve na kobereček. To, že budoucímu prezidentovi zařídil při návštěvě Kavčích hor popelníček neznamená, že je člověk na svém místě. Už tato podlézavost by měla Miloše Zemana varovat. Jenom ten, kdo programově, v touze zalíbit se "vrchnosti, neměří všem stejným metrem, mu mohl dovolil kouřit tam, kde si řadoví zaměstnanci televize zapálit nesmí. Pak by se prezident Zeman neměl divit, že se na obrazovce, ale i v jiných médiích, děje to samé...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …