František Štván: Zemanovy priority dokazují, že mu chybí sociální empatie

09.05.2013 22:10

K projevu M. Zemana v Parlamentu České republiky, pokud bych ho poslouchal po dvaceti letech pobytu mimo republiku, tedy bez osobního prožitku polistopadové reality, bych zřejmě neměl výhrady. "Pouze" bych např. nechápal, jak je možné, že mí rodáci nemají, na rozdíl od chuti válčit po světě, civilizovaný zákon o prokázaní příjmů a majetku.

František Štván: Zemanovy priority dokazují, že mu chybí sociální empatie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří ve Sněmovně

Neboť jsem však kromě dovolených u Jadranu z republiky nevystrčil nos, tak je můj biologický a psychický život zákonitě ovlivňován našim legislativním prostředím. Přesněji řečeno, zákonodárnými a ekonomickými prioritami mocných. JSOU NESPRAVEDLIVÉ!!! Pokusím se to dokázat.

Není politické strany, která by nepřiznávala, že naší ekonomice dodnes škodí nesplacené náklady za legislativně posvěcené tunelářské aktivity a stejně tak posvěcené předražování veřejných zakázek. Dokonce jejich odhady dokazují, že kdyby tyto šibaloviny byly ze 100% sníženy na procentní úroveň, kterou v naší společnosti tvoří homosexuální populace, tak bychom, řečeno s nadsázkou, nevěděli, co roupama dělat. Co se však celých dvacet roků děje?

Mnohem hlasitěji byly a jsou národu vnucovány a přednostně legislativně podporovány názory, že státní kasu okrádají díky nákladům na léčbu a nemocenské dávky simulující nemocní, sociální dávky, důchody, podpory v nezaměstnanosti a údajně ekonomiku brzdící nepružný zákoník práce. A i když to samozřejmě nebyla a není pravda, přesto se sociální postavení výše jmenovaných skupin díky legislativní pracovitosti cíleně namířené proti nejslabším rapidně zhoršilo.

Dám polopatický příklad. Místo toho, aby abolicí políbení "Pitrové" a jejich rodinný příslušníci museli prokazovat nabytí majetku a institut akcií na doručitele byl i zpětně neslučitelný s našim právním řádem, tak k výpovědi z práce stačí, aby nemocný nebyl přistižen mimo vycházky doma a to i tehdy, kdyby měl po pracovním úrazu zlámané obě ruce.

A v takové situaci si prezident M. Zeman dovolí prohlásit, že se naší ekonomice nesmí v případě zvýšených daňových výnosů pomáhat zvýšením sociálních dávek, tedy zvýšenou kupní silou nejslabších, nedejbože třináctými důchody, čímž si infantilně rýpl do Jiřího Paroubka, byť ten před volbami 2010 navrhoval, aby výše 13. důchodu byla jednorázová a to ve výši 2 400 korun. Byla to tedy částka, která tehdy měla důchodcům kompenzovat důsledky ekonomické krize. Kam by se hrabala na daňové výhody, které byly v důsledku krize přiznány podnikatelům při pořizování i těch nejluxusnějších "služebních" automobilů s přepravní plochou nevhodnou ani na převoz golfových holí.

Přesto Zeman navrhuje, aby veřejné peníze byly přednostně investovány do zdravotnictví, školství, sportu a infrastruktury. A to je podle mne důvod proč si myslím, že mu chybí sociální empatie. Jak je možné, že chce přednostně investovat peníze do veřejných zakázek, když nemáme legislativu, která by účinně zabránila jejich rozkradení a na sociálně potřebně, na kterých se legislativní obušek za dvacet roků, aby zbylo na zlodějny, pravicově vyřádil mírou vrchovatou, nemyslí?

Možná proto, že mu chybí sociální empatie a možná i proto, že si je jist, že ho v odstrkování slabých na druhou kolej podpoří i pravice a dosáhne tak dílčího úspěchu, což vysvětlí tím, že politický realista nemůže prosadit vše a kdo s ním nebude souhlasit, bude pasován do nedůstojné role nevzdělaného vyvrhele společnosti. Veřejné zakázky, nezředěné legislativní přísností, je podle mne  jen další krev do žil naší neviditelné ruky trhu. K recyklaci chyb jsem Zemana rozhodně nevolil...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…