František Táborský: Přestávka v obchodních válkách

10.07.2018 12:03

7 dní s korunou

František Táborský: Přestávka v obchodních válkách
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Páteční statistika amerického trhu práce opět potvrdila solidní výkon ekonomiky a pokles nezaměstnanosti. I přes stále pomalejší růst mezd se pro Fed nic nemění. Čekáme, že další zvýšení úrokových sazeb přijde koncem září a v prosinci tohoto roku.

To potvrzuje i poslední záznam z červnového jednání Fedu. Většina členů výboru považuje za vhodné i nadále zvyšovat úrokové sazby. Někteří členové zmiňují i potřebu změnit styl komunikace centrální banky tak, aby neoznačovala současnou měnovou politiku už jako uvolněnou. Centrální bankéři také diskutovali hrozbu eskalace obchodních válek a s tím spojené odkládání investic domácích podniků.

Obchodní války ve spojení s politickou nejistotou v eurozóně už třetí měsíc potápějí korunu a další regionální měny. Konec minulého týdne ukázal úlevu pro euro a rozvojové ekonomiky. Pomohly jim hlavně lepší čísla z eurozóny a částečné uklidnění politické situace v Německu.

Tento týden by měl být pozitivní pro měny regionu. Téma obchodních válek by mělo na chvíli ustoupit do pozadí. Ve středu proběhne summit NATO a hlavní téma D. Trumpa převezmou výdaje na obranu. Následuje čtvrteční jednání s T. May a příští týden setkání s V. Putinem. K obchodním válkám bychom se měli vrátit zase až v následujících týdnech, kdy by se mělo jednat o dohodě mezi globálními automobilovými exportéry o snížení cel na nulu.  Ta by měla přijít ještě před setkáním D. Trumpa s prezidentem Evropské komise. Úspěšná jednání by tak mohla přinést ukončení negativního sentimentu na trzích a volný prostor pro posilování koruny.

Pro korunu bude také důležitá středeční statistika spotřebitelské inflace. Spolu s trhem očekáváme meziroční růst 2,5 %. Inflaci podpoří zejména růst cen potravin, pohonných hmot i dovolených. ČNB ve své květnové prognóze počítá s červnovou inflací na 1,9 %. Takový nárůst by tak měl být dalším impulsem pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb a posílení koruny. V pátek také vyjde záznam z jednání bankovní rady z konce června, kdy bylo rozhodnuto o zvýšení úrokových sazeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…