HK ČR: Čeští exportéři miliardové ztráty neočekávají

26.08.2014 14:33

Průzkum HK ČR k sankčním opatřením

HK ČR: Čeští exportéři miliardové ztráty neočekávají
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

První výsledky aktuálního průzkumu Hospodářské komory České republiky (HK ČR) zatím nepotvrzují hrozící miliardové ztráty českých firem v souvislosti se zavedenými sankcemi. Z prvního kola průzkumu HK ČR, v rámci kterého dosud odpovědělo téměř 140 českých firem, totiž vyplývá, že ve výhledu příštích 12 měsíců exportéři počítají se ztrátami kontraktů nejvýše v řádech desítek až stovek milionů korun.

„První výsledky našeho průzkumu reflektují skutečnost, že sankce se nevztahují na již probíhající kontrakty z roku 2013. Naši exportéři v průzkumu rovněž potvrdili, že případné ztráty budou známy až v roce 2015,“ komentuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a dodává: „Naši členové avizují řádově desítky ohrožených kontraktů a stovky ohrožených pracovních míst. I tato fakta potvrzují, že panika a strach z fatálnosti dopadů aktuálně probíhajících sankčních opatření se zatím českými firmami výrazně nešíří, tedy vyjma firem, které v Rusku investovaly, a které v důsledku sankcí byly nuceny utlumit rozvoj svých ruských poboček.“
HK ČR v rámci dotazníkového šetření dále zaznamenává signály o zhoršující se platební morálce ruských partnerů, která má bezprostřední dopad na dlouhodobý pokles oboustranné důvěry. Podnikatelé také deklarují snahu o úpravu výrobního, či obchodního programu a potvrzují snahu hledat nové resp. alternativní odbytiště. Jako formu pomoci exportéři nejčastěji uvádějí doprovodné podnikatelské mise do nových teritorií, podporu účasti na zahraničních výstavách a veletrzích, případně finanční kompenzace od Evropské Unie.

České firmy by v rámci stávajícího režimu rovněž uvítaly větší míru vstřícnosti v rámci procesu udělování víz. Zmírnění vízové politiky vůči ruskojazyčným teritoriím je i ze strany HK ČR vyhodnoceno jako stěžejní a vítané opatření s cílem podpory cestovního ruchu a investic. V souvislosti se zmírněním dopadů sankčních opatření rovněž vyzýváme k podpoře, resp. k rozšíření tzv. „teritoriálních kvót“ Exportní garanční a pojišťovací společností a Českou exportní bankou s cílem realokovat nevyčerpané kvóty pro Ruskou federaci směrem k alternativním exportním teritoriím a apelujeme na pružnější postup při pojišťování českých vývozů na Ukrajinu.

V souladu s výše uvedeným a se současnou snahou vlády ČR nahradit absenci ruského trhu náhradními teritorii HK ČR rozšiřuje aktivity v oblasti zahraničních podnikatelských misí. Aktuálně se jedná především o Turecko, Pákistán, Srbsko, či Ázerbájdžán. HK ČR rovněž v září tohoto roku vypravuje historicky první podnikatelskou misi do Íránu, který pro české podniky skýtá nemalé obchodní příležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…