Hana Prokšová: Sesedněte s/z kola!

06.06.2015 17:00

Jedna dáma se mě zeptala, jestli je pravopisně v pořádku nápis na veřejné ceduli Cyklisto, sesedni z kola.

Hana Prokšová: Sesedněte s/z kola!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaparkovaná kola

Její pozornost se upírala na zvolenou předložku. Zdánlivě banální záležitost: ano, předložka z je opravdu namístě, jelikož se pojí s druhým pádem. Druhý pád neboli genitiv je dnes uvozován předložkou z ve všech kontextech, předložka s je zase vyhrazena spojením s pádem sedmým čili instrumentálem. Jev je to ovšem zajímavý v tom, že je tu jasná diskrepance mezi předložkou a předponou slovesa, k němuž se předložkový pád váže. Dříve se právě ve významových vztazích „seshora dolů“ používalo s jak v pozici předložky, tak v pozici předpony, tudíž pokud se se-sedalo, tak leda s koně, s kočáru či s kola. V zimě můžeme mnohde číst výstrahu Pozor, se střechy padá sníh, kde je snaha po vyjádření významu směřování dolů patrná. I tam by ale podle dnešních pravidel bylo z základní, protože ze střechy je předložkové spojení s druhým pádem. Co znamená ona základnost? Kdybyste v těchto a podobných větách použili s, přikláníte se k řešení, které sice není nijak zakázáno (při běžném jazykovém užívání se prostě nezakazuje), ale dnes je už nejen většinou češtinářů, ale i mluvčími považováno za zastaralé, staromilské, příznakové. Například do školních prací bych se pokusu o vyjádření hypotetické záliby v pravopise starém vyhnula dozajista.

Odbočím-li k předponám s a z, u nichž i centrální případy dělají studentům nemalé obtíže, orodovala bych za to, aby nebylo testováno užívání sloves slézat a zlézat v podle mě pochybných umělých konstrukcích jako zlézat hory vs. slézat hory, kdy zlézat podle pravidel použiji tehdy, kdy „zdolávám hory“, tedy provozuji komplexní horskou turistiku nahoru a dolů, nahoru a dolů atd., a slézat kromě významu „mizet“ a „shromažďovat se“ v případě, že lezení provozuji jen od špičky k úpatí, případně na úseku kratším, ale vždy klesajícím. Rozdíl mezi významem směřování dolů a pohybu dolů–nahoru je pro většinu píšícího národa pod hranicí rozlišitelnosti, nač tuto hranici testovat u dětí, které si pravopisná pravidla teprve osvojují.

Vraťme se k předložkám. Pády jsou v současném pravopisném systému vskutku jediným indikátorem při výběru mezi s a z. I tahle poučka má ovšem své výjimky, jak tomu je podle některých mluvčích v češtině vždy. Jsou to vazby být s to a kdo s koho pojící se se čtvrtým pádem a zakonzervované právě s předložkou s.

K tomu doplňme, že u určení místa odkud můžeme vybírat ze tří způsobů vyjádření: shora, seshora, ale ze shora.

Shrňme všechno do jednoho vyjádření: Cyklista se sleze s přáteli cyklisty u piva a spunktují spolu závod, kdo s koho aneb kdo bude s to rychleji vyšlapat do kopce, sjet seshora z kopce a sesednout z kola.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …