Helena Siwková: Maločeský skandál

26.10.2016 15:48

Řád Tomáše Garrigua Masaryka je vyšším státním vyznamenáním České republiky. Prezident republiky jej uděluje nebo propůjčuje osobám, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Tak praví Wikipedie. V posledních letech jsme si již zvykli, že s přibližujícími se daty udělování tohoto ocenění se v médiích začnou objevovat negativní informace o nominovaných a kritika prezidenta republiky.

Helena Siwková: Maločeský skandál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Brady

Ovšem v letošním roce se náš mediální mainstream přímo vyznamenává. Umělou bublinu okolo vyznamenání pana Jiřího Brady, ve které stojí jedno tvrzení proti druhému, nafukují a nafukují. Ta kauza nabyla takových rozměrů, že se logicky nabízí otázka, od čeho pak chce ten náš hlavní zpravodajský proud odvést pozornost? Je mi upřímně líto starého pána, že se stal prostředkem v půtkách našich rozkmotřených mocenských klik a omlouvám se mu za všechny slušné lidi. Položme si ale otázku, kdo z nás znal před touto ostudou strýce ministra kultury? Asi nás mnoho nebylo a je pravděpodobné, že v této zemi stále žije mnoho lidí, kteří přežili koncentráky, zasloužili se o rozvoj demokracie, lidská práva a nikdo jim neuděluje státní vyznamenání.

Nesluší se psát o sobě, ale zde musím udělat výjimku. Můj dědeček přežil Terezín a Osvětim, v padesátých letech ho komunisté opět zavřeli a od kriminálu v sedmdesátých letech minulého století ho "zachránila" předčasná smrt na následky podlomeného zdraví. Nikdy ho nikdo nevyznamenal, možná proto, že nikdo z naší rodiny není a ani nebyl vrcholným politikem. K tomu mohu pouze dodat - promiňte vy všichni, kteří jste si ocenění zasloužili, ale nezískali jej. My, vaši blízcí, jsme jen obyčejní lidé.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …