Historik Hamerský: Zrušte koncert Tomáše Ortela

29.01.2017 20:59

Výzva ke zrušení jaroměřského koncertu Tomáše Ortela:

Historik Hamerský: Zrušte koncert Tomáše Ortela
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Vážený pane starosto, dámy a pánové radní a zastupitelé,

dozvěděli jsme se, že se v Městském divadle v Jaroměři (dále pouze MD) má konat vystoupení p. Tomáše Hnídka vystupujícího pod jménem Tomáš Ortel. Při vší úctě k vám a všemu, co jste kdy pro město Jaroměř prospěšného vykonali, toto nelze přijmout.

P. Hnídek totiž byl nejen členem neonacistické skupiny Conflict 88. Dodnes je v rámci českého neonacistického hnutí činný. Zcela běžně účinkuje na sjezdech extrémně pravicových politických uskupení. Ostatně jeho jaroměřská štace pořádaná konzervativně-pravicovým Řádem Národa – Vlastenecká unie (ŘNVU) je toho důkazem. ŘNVU se nijak netají rasistickými názory.

Je to do očí bijící zhanobení odkazu tisíců Čechů, Slováků a Sovětů, jejichž jméno dnes nese náměstí, kde budova Městského divadla stojí. Tito lidé, kteří v roce 1944 v bojích o dukelský průsmyk přišli o své životy, totiž bojovali s lidmi téhož ražení jako p. Hnídek.

Domníváte-li se, že názory p. Hnídka nesplňují skutkovou podstatu trestného činu podle § 355 Trestního zákoníku č. 40/2009 Sb., a patří tedy do demokratického prostředí, mýlíte se. Neonacisté nemají žádnou úctu k tradičním křesťanským hodnotám lásky a slitování, jimiž se zaklínají, natož lidským právům. Kdo tvrdí opak, lže, nezná nebo ignoruje dějiny 1. poloviny 20. století.

Je jisté, že se v hledišti MD sejdou příznivci krajní pravice ze širokého okolí. Je tedy zcela na místě z jejich strany očekávat projevy rasismu a xenofobie, ale i vlnu násilí a výtržnosti v ulicích Jaroměře, která se může lehce obrátit pro kterémukoliv z jejích obyvatel včetně seniorů, žen i dětí. Proto vás vyzývám, aby toto vystoupení Tomáše Ortela v Městském divadle v Jaroměři bylo bezodkladně a bez náhrady zrušeno nejpozději k 17. únoru 2017.

V opačném případě Vám sdělujeme, že jsme připraveni 24. února 2017 pokojně demonstrovat před hlavním vchodem do MD.

Za iniciativu Sabotujme koncert Ortelu v Jaroměři

S pozdravem;

Mgr. Jan Hamerský

historik

K výzvě se lze přidat ZDE.

Opačný psotoj lze číst a vyjádřit u žádosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…