IZSVŠ odmítá zavedení zápisného a do Týdne protestů jde s bohatým programem

16.04.2012 16:39

Iniciativa Za svobodné vysoké školy (IZSVŠ) představila program pro Týden protestů a ostře odmítla připravovaný návrh zavedení zápisného.

IZSVŠ odmítá zavedení zápisného a do Týdne protestů jde s bohatým programem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace - ilustrační foto

Během protestního týdne se v Praze mimo jiné uskuteční debata o spolupráci studentů a odborů (pondělí 16. 4.). V Olomouci vystoupí prorektor UK Stanislav Štech s přednáškou Homo academicus a jeho labutí píseň (úterý 17. 4.). V Liberci se mohou zájemci zúčastnit debaty s názvem Ekonomická krize a boj proti neoliberalismu ve světě (pondělí 16. 4.).

„Kompletní program jsme spolu s požadavky iniciativy Za svobodné vysoké školy a dalšími informacemi otiskli v novinách Neklid 2, které jsme u příležitosti Týdne protestů vydali spolu se školskými odbory ČMOS. Navazujeme tak na noviny Neklid ze studentského Týdne neklidu,“ uvedla Martina Poliaková (FF UK) zástupkyně IZSVŠ.

Lukáš Matoška (FF UK), zástupce IZSVŠ a spoluautor programu uvedl: „Vysokoškolské prostředí je charakteristické tím, že se v něm vedou kvalitní a odborné debaty. Proto našim příspěvkem k týdnu protestů jsou především přednášky a panelové diskuse. Chceme se upřímně bavit o stavu a budoucnosti naší společnosti, včetně perspektivy vzdělávacího systému. Dorovnáváme tak deficit vzniklý neschopností vlády vést kvalitní a erudovaný dialog se společností. “

Iniciativa Za svobodné vysoké školy se připojila k platformě STOP VLÁDĚ, která sdružuje odborové svazy, občanské iniciativy a sdružení. Rozhodla se připojit k širokému protestu proti současné politice Vlády ČR, která ohrožuje fungování klíčových systémových sektorů ve společnosti – mimo jiné vysokého školství, kde je v současnosti aktuální nepřijatelný návrh kabinetu na zavedení tzv. zápisného.

K záměru kabinetu zavést zápisné se vyjádřil zástupce IZSVŠ Michal Uhl (FSV UK): „Ohlášené zápisné hraničí s výsměchem. Jedná se o přejmenované školné. Není možné si myslet, že veřejnost nechá takto laciným trikem zmást. Zápisné či školné povede k ohrožení dostupnosti vzdělání pro ekonomicky slabší vrstvy obyvatel. Avizovaný přílepek, který má změnit vysokoškolský zákon je trojským koněm, který v budoucnu může napáchat mnoho škody. Ve všech zemích, kde bylo zásadním způsobem zpoplatněno studium, se zprvu výše školného či zápisného pohybovala v symbolických částkách, které pak byly následně výrazně navyšovány. Odmítáme jakékoliv zpoplatnění vysokoškolského studia, odmítáme jakoukoliv ekonomizaci tohoto společenského statku. Vzdělání není byznys. Věříme, že nový ministr či ministryně od tohoto zbrklého a nerozumného kroku okamžitě ustoupí.“

Studentky a studenti se v návaznosti na nekoncepční a asociální politické kroky vlády rozhodli natočit krátký videoklip mapující společenské nálady napříč profesemi i sociálními vrstvami. „Je to mozaika, jejíž síla je v rozmanitosti vystupujících. Ukazuje, že nespokojenost s politikou vlády se neobjevuje pouze ve studentských kruzích, ale zasahuje většinu z nás. Chceme, aby si lidé pomocí tohoto videa uvědomili, že problém je systémový a že v obtížné situaci nejsou sami. Je to pochopitelně i impulz a apel k větší solidaritě,“ uvedl člen iniciativy ZSVŠ Dominik Forman (PedF UK).

Program ZSVŠ: Týden protestů – STOP VLÁDĚ

PRAHA

Pondělí 16. 4.
15:50 – 17:30 Filozofická fakulta UK (místnost č. 1)
Workshop: Kam kráčíš, Iniciativo? (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

19:00 Pedagogická fakulta UK v Praze
Debata Spolupráce či prostituce. Studenti, akademici a odboráři – přirozené spojenectví? Účast přislíbili Karel Šima (Centrum pro studium vysokého školství, v.v.i), Jaroslav Šulc (ČMKOS), Ondřej Lánský (ProAlt), Igor Pleskot (Iniciativa Za svobodné vysoké školy), Jaroslav Dobšík (Školské odbory ČMOS)

Úterý 17. 4.
19:00 Filozofická fakulta UK v Praze (místnost č. 300)
Debata Studentské protesty. Účast přislíbili Michal Uhl (FSV UK, Iniciativa Za svobodné vysoké školy) a Jan Májíček (FF UK, ProAlt)  (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

Středa 18. 4.
15:50 – 17:30 Filozofická fakulta UK (místnost č. 1)
Workshop: Výroba transparentů na celostátní demonstraci dne 21. 4. 2012 (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

17:45 Pedagogická fakulta UK v Praze
Přednáškový blok Komu patří liberalismus? (studenti PedF UK, Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

Čtvrtek 19. 4.
18:30 Pedagogická fakulta UK v Praze
Debata Role odborů ve společnosti (ProAlt, Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

Pátek 20. 4.
15:00 Pedagogická fakulta UK v Praze
Debata „Už jste četli, co se chystá? Aneb jak vyzrát na mediální informace o reformě vysokých škol“ Vystoupí Peter Mišúr, Dominik Forman (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

17:00 Nová scéna Národního divadla
Debata Vize reforem. Komunikace reformátorů. Legitimita reforem. „Úděl“ reformovaných. (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

BRNO

Pondělí 16. 4.
14:00 Náměstí Svobody
Happening Iniciativy ProAlt, Za svobodné vysoké školy a Food Not Bombs na Náměstí Svobody (ProAlt, Iniciativa Za svobodné vysoké školy, Food Not Bombs)

Středa 18. 4.
15:00 Malinovského náměstí 4 (zasedací místnost odborů)
Debata Role odborů ve společnosti. Účast přislíbili předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, zástupci studentů z iniciativy Za svobodné vysoké školy a hnutí ProAlt (Iniciativa Za svobodné vysoké školy)

OLOMOUC

Pondělí 16. 4.
15:00 Horní náměstí u orloje
Happening. Studentské divadlo Škola zákal života. Petiční stánek. Vynášení smrtky. Zvaní na další akce. (Iniciativa Za svobodné vysoké školy, ProAlt, Occupy Olomouc, Food Not Bombs Olomouc)

Úterý 17. 4.
17:00 Aula Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci
Stanislav Štech: Homo academicus a jeho labutí píseň (Iniciativa Olomouc Za svobodné vysoké školy)

LIBEREC

Pondělí 16. 4.
19:00 Kozlovna (1. Máje 363)
Debata: Ekonomická krize a boj proti neoliberalismu ve světě
Vystoupí: Jan Májíček
Pořádá: iniciativa ProAlt, iniciativa Za svobodné vysoké školy Liberec

Úterý 17. 4.
19:00 Kozlovna (1. Máje 363)
Debata: Role odborů ve společnosti
Vystoupí: František Dobšík, Ondřej Lánský
Kde: Pořádá: iniciativa ProAlt, iniciativa Za svobodné vysoké školy Liberec

Středa 18. 4.
18:00  ANNOLK (U Nisy 6)
Debata: Dluhy - novodobé otrokářství
Vystoupí: Václav Umlauf
Pořádá: iniciativa ProAlt, Iniciativa Za svobodné vysoké školy

Čtvrtek 19. 4.
18:00 ANNOLK (U Nisy 6)
Debata na téma, které upřesníme (aktualizovaný program u infostánku a na www.stopvlade.cz)
Pořádá: iniciativa ProAlt, Iniciativa Za svobodné vysoké školy

Pátek 20. 4.
18:00 ANNOLK (U Nisy 6)
Debata: Kudy vedou cesty?
Vystoupí: Zástupci libereckých iniciativ, odborů, sdružení, atd.
Pořádá: iniciativa ProAlt, Iniciativa Za svobodné vysoké školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Iniciativa Za svobodné vysoké školy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…