Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě: Ne naším jménem!

04.12.2012 9:00

Protest proti návštěvě izraelského premiéra Netanjahua, středa 5.12. od 13:00, Staroměstské náměstí, Praha

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě: Ne naším jménem!
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Ve středu 5. prosince Prahu navštíví izraelský premiér Netanjahu, aby premiéru Nečasovi poděkoval za hlasování České republiky v OSN. Česká republika jako jediná země Evropy svým hlasem podpořila Izrael v dalším ignorování mezinárodního práva a v pokračování páchání válečných zločinů. Iniciativa chce svým protestem vyjádřit jasný nesouhlas s touto politikou.

V přijetí palestinské žádosti v OSN Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vidí možnost zastoupení státu Palestina zejména u Mezinárodního trestního dvora (ICC), které Palestině umožní podat žalobu proti postupu izraelských ozbrojených složek na okupovaných územích a proti kolonizaci svých území izraelskými osadníky. Iniciativa připomíná, že osídlování okupovaného území kolonisty z teritoria okupujícího státu, jakož i provádění nevratných změn, které nejsou ve prospěch místního obyvatelstva a kterých se Izrael na okupovaných území soustavně dopouští, je v rozporu s článkem 49 Čtvrté ženevské konvence týkající se civilistů v době války (1949), popř. články 46 a 52 Haagské konvence o zákonech a obyčejích války pozemní s dodatky (1907).

Stát Izrael v minulosti nejednou prokázal, že místo mírových jednání mu jde hlavně a především o upevnění kontroly nad okupovaným územím. Během jednání v Oslu například zdvojnásobil počet svých kolonistů na okupovaných územích, přičemž při mírových jednáních sliboval opak.

Nekompromisní bourání palestinských domovů, pokračující ilegální výstavba židovských osad na Západním břehu a páchání válečných zločinů na civilním obyvatelstvu Gazy vláda Benjamina Netanjahua jasně dává najevo, že nemá zájem o žádné mírové řešení, ale o silové řešení s cílem dokončit plán absolutní kolonizace podpořené etnickým čištěním. Tento fakt mezi jinými dokládá izraelský historik Ilan Pappe, který vychází z odtajněných izraelských archivů.

Diplomatická servilnost vlády Petra Nečase při hlasování v OSN Českou republiku postavila do pozice klientského státu Izraele, „neboli klientského státu klientského státu USA, čili klientského státu na druhou,“ jak výstižně poznamenává Karel Dolejší na Britských listech. „Nesouhlasíme v pokračování zahraniční politiky České republiky určované vazalstvím, a i to přijdeme na Staroměstské náměstí vyjádřit,“ prohlásila Jana Ridvanová za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…