Institut Aleny Vitáskové podal podnět k prověření

19.01.2022 15:53 | Komentář

Jak vyhodnotí výroky Adamové Pekarové na mediálních sítích VSZ Lenka Bradáčová?

Institut Aleny Vitáskové podal podnět k prověření
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

IAV sleduje události mediálního výstupu paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové vůči premiéru Maďarska Viktoru Orbánovi v širších souvislostech. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí
K jejímu výroku zaujal stanovisko dokonce bývalý prezident Václav Klaus, jehož Institut požadoval, aby paní Adamová Pekarová byla z politicky důležitého postu předsedkyně Poslanecké sněmovny odvolána. 

Několik dnů před tímto „výrokem“ předsedkyně Adamové Pekarové, který zazněl na internetových sítích (nikoliv v Poslanecké sněmovně) uvedla dne 3. 1. 2022 Vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenka Bradáčová PhD v rozhovoru pro seznam.cz důležitou informaci, že: za lži, urážky a nenávist na internetu budou padat tresty. ZDE

V rozhovoru paní Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mimo jiné uvedla, jak se budou tyto trestné činy na mediálních sítích vyhodnocovat, jak se zrychlí soudní spory na ochranu osobnosti. V rozhovoru chybí, jak bude státní zastupitelství postupovat za šíření lží například v hlavním zpravodajství veřejnoprávních medií, či proč dokonce NSZ Pavel Zeman lživá tvrzení ve veřejnoprávních mediích jako trestný čin nehodnotil. Věřme, že paní VSZ se nebude obávat v takových věcech zakročit a bude měřit všem stejným metrem. 

V souvislosti s výrokem naší přední političky na mediálních sítích paní Markéty Adamové Pekarové dne 8. 1. 2022 vůči premiéru Maďarska Viktoru Orbánovi se domníváme, že se může jednat právě o porušení zákona, jak v rozhovoru uvádí VSZ Lenka Bradáčová. 

Z výše uvedených důvodů se Institut Aleny Vitáskové ve veřejném zájmu obrátil na VSZ Praha a podal podnět k prošetření. Občanům musí být postaveno na jistotu, za jakých okolností a u koho se posuzuje lež, urážka, nenávist jako trestný čin, a u koho nikoliv.  A zda se bude „měřit všem stejným metrem“ za tyto skutky.

Podnět podaný IAV k Vrchnímu státnímu zastupitelství Praha je zveřejněn ZDE /aktuality/.

O vyrozumění VSZ Praha budeme veřejnost informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…