Ivan Bednář: Nové vedení hlavního města

18.11.2018 19:37

Zastupitelstvo hl. m. Prahy na 1., ustavujícím, zasedání zvolilo primátorem hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba, který dostal na starost oblast informatiky, evropských fondů a zahraničních vztahů. Kdo očekával tolik slibovaný hladký průběh vcelku jednoduchého jednání, byl zklamán. Zasedání zastupitelstva se protáhlo až do půlnoci.

Ivan Bednář: Nové vedení hlavního města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Zvoleni byli i ostatní členové Rady hl. m. Prahy a byly rozděleny resorty v jejich působnosti.

  • náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček – oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti;
  • náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr – oblast dopravy;
  • náměstek primátora hl. m. Prahy Pavel Vyhnánek – oblast financí a rozpočtu;
  • radní hl. m. Prahy Jan Chabr – oblast správy majetku a majetkových podílů;
  • radní hl. m. Prahy Milena Johnová – oblast sociální politiky a zdravotnictví;
  • radní hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová – oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení;
  • radní hl. m. Prahy Vít Šimral – oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání;
  • radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková – oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu;
  • radní hl. m. Prahy Adam Zábranský – oblast bydlení a transparentnosti.

Současně byli zvolení předsedové jednotlivých výborů. V čele Kontrolního výboru, který připadl nejsilnější opoziční straně ODS, stane opět JUDr. Jaroslava Janderová, která funkci vykonávala již v minulém období. Současně se také stane členkou výboru pro kulturu.

Prvním skutkem nového zastupitelstva bylo, že rozšířilo počet placených funkcí o pět, celkem tedy bude spravovat 21 placených funkcionářů (11 členů Rady hlavního města + 10 placených předsedů výborů). Pro srovnání – za Adriany Krnáčové jich bylo 18. Za primátorováním Pavla Béma pouze 13. Od dob tolik obviňovaného primátora se počet placených funkcí tedy témě zdvojnásobil.

Současně předložila nová koalice Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) programové prohlášení.

Obzvlášť úsměvný je příslib, že koalice zřídí nový úřad tzv. nočního starosty, jakéhosi koordinátora nočního života v Praze, který bude mít za úkol komunikovat s nočními podniky a promotéry nočních akcí, vyjednávat s nimi dodržování nočního klidu a koordinovat večerní a noční kulturní život v ulicích i v klubech.

Noční starosta má z pozice experta navrhoval úpravy vyhlášek a nařízení tak, aby byla metropole i nadále bohatá na noční kulturní život, ale aby se zde zároveň dobře žilo. Úřad by měl mít tři až čtyři zaměstnance, alespoň to tvrdí Hana Třeštíková (Praha sobě), která má na starosti kulturu a cestovní ruch.

Zdá se, že doposud v Praze nežila, jinak by přece musela vědět, že když zákon vyhnal kuřáky z hospod na ulici, pokoušeli se sociální demokraté na Praze 1 zřídit jakýsi „antikonfliktní tým,“ který by hlídal, aby lidé na ulici příliš nehlučeli a neveselili se. Projekt skončil naprostým fiaskem.

Jiří Pospíšil a Jan Čižinský v nové Radě nejsou. V jejich případě však dál pokračuje kumulování funkcí, které tolik kritizují Piráti. Pospíšil bude předsedou klubu zastupitelů Spojených sil a europoslancem v Bruselu, Čižinský, kromě předsedávání klubu, zůstává starostou Prahy 7 a poslancem pražské sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.