Ivan Bednář: Zmalovaný ciferník

26.05.2019 13:01

Naposled tě varuju, jestli nepřestaneš, zmaluju ti ciferník, že se nepoznáš. Takhle v hovorové řeči vyhrožuje neurvalec nějakému posměváčkovi, který si z něj dělá krutou legraci. Anebo ho jinak štve.

Ivan Bednář: Zmalovaný ciferník
Foto: pixabay.com
Popisek: Staroměstský orloj

Pražský orloj má za sebou více než šestisetletou historií. Je nejstarším funkčním orlojem na světě a národní kulturní památkou nejvyšší kategorie.

Po velké rekonstrukci ho před osmi měsíci pražský magistrát ještě v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou slavnostně představil veřejnosti. K všeobecnému zděšení odborníků, kteří zjistili, že astronomická deska ciferníku je namalována špatně. Orloj kvůli tomu ztratil některé ze svých unikátních funkcí.

Za kompletní rekonstrukci zaplatil pražský magistrát jako jeho vlastník téměř 10 milionů korun. Odhalení rekonstruovaného orloje bylo po téměř roční rekonstrukci naplánováno na svátek svatého Václava. Jenomže svatý Václav se divil. „Zmalovali mu ciferník“, že ho pomalu ani památkáři nepoznali. Když krycí plachty za nadšeného potlesku klesly k zemi, zůstali stát v šoku. Na tom, že orloj nemůže zůstat v té podobě, v jaké byl slavnostně odhalen, se shodli všichni.

Před několika dny byl orloj s přemalovaným ciferníkem znovu představen veřejnosti. Během krátké doby to už bylo potřetí, co ho nechali přemalovat. Tak doufejme, že tentokrát má orloj ciferník namalovaný správně.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla