Ivan Černý: Cestování po Peru

26.12.2023 14:38 | Komentář

Stoprocentní kniha o třech polovinách Peru Zdeňka Kalkuse je více než cestopis. Je to zároveň i doklad o zlatých českých rukách inženýrů, dělníků i obchodníků z úspěšného socialistického podniku Škodaexport, zničeného k naší škodě po změně režimů v listopadu devětaosmdesát minulého století neúspěšnou a spackanou privatizací, která silně poškodila naši republiku.

Ivan Černý: Cestování po Peru
Foto: archiv
Popisek: Kniha Zdeňka Kulkase Tři poloviny Peru.

Jak si ale máme vysvětlit slovní hříčku z prvního řádku naší recenze? Cožpak něco může mít tři poloviny? Na to přijdeme snadno sami, když si přečteme autorův úvod do úžasného místopisu s historií i současností Peru, který právě držíme v ruce. Objemný svazek o téměř čtyřech stech stranách vydalo Nakladatelství Olympia a navazuje na předchozí titul Zdeňka Kalkuse Kuba – skrytá perla Karibiku, která v Olympii vyšla v roce 2021.

Tři poloviny Peru

Znalec Latinské Ameriky Zdeněk Kalkus, a nejenom on, vidí Peru jako celek, sestávající se ze tří zcela různorodých a přesně ohraničených částí, tvoří však jednu nedílnou zemi se společnou historií a indiánskou, kečujskou kulturou.

Každá část je geograficky, klimaticky, kulturně a demograficky zcela odlišná a naprosto jednoznačně definovaná. Suché pouštní pobřežní oblasti, nazývané Costa nebo Chala, tvoří pás při mořském pobřeží v šířce deseti až devadesáti kilometrů, táhnoucí se od města Tumbez na severu až po město Tacna na chilské hranici. Jiným krajem, jinou zcela odlišnou částí Peru jsou vysokohorské Andy, dosahující výše až sedmi tisíc metrů, které se táhnou napříč celým Peru od severu k jihu. Tato oblast, nazývána obecně Sierra, se stala domovem mnoha velkých kultur s Říší Inků v čele, které patří nesmazatelně do pokladnice světových památek. Trvalou součástí andských velehor jsou ledovce. Třetí část Peru je zaandská oblast na východních svazích jihoamerických velehor, pokrytá deštným pralesem.

Jednotlivými peruánskými oblastmi, životem obyvatel a zvyky v nich, se podrobně a zasvěceně představovaná kniha Ing. Kalkuse zabývá. O širokém záběru svědčí letmý pohled do obsahu. Již samé názvy kapitol lákají k podrobné četbě:

Tři poloviny Peru, Peruánská ekonomika, Předinské kultury, Poslední dny Inků, Zvyky, Jak (ne)zabloudit v pralese, Koka – kletba lidstva, Cestování po Peru, Poselství rytých kamenů Zlatá legenda, nebo třeba Marcahuasi a jiné záhady.

Publikace se však komplexně nevěnuje pouze Peru, ale i Bolivii a Kolumbii.

Tibet Ameriky…

…jak se Bolívie též nazývá, je nejvýše položená a nejizolovanější ze všech zemí amerického kontinentu. Území dnešní Bolívie bylo společně s Peru ve 30. letech 16. století dobyto a kolonizováno Španěly. Samostatnou zemí se stala v roce 1825. V zemi převažují potomci původního indiánského obyvatelstva a stále se udržují starodávné tradice a zvyky. Dvě třetiny obyvatel země žijí ve vysokohorském pásmu, zatímco rozsáhlé úrodné tropické nížiny jsou obydleny řídce.

Kolumbie

Nejkratší kapitolou představované knihy je mozaika autorových postřehů z pobytu v tomto zapadlém koutě světa v severozápadní Jižní Americe, o kterém se u nás, až na zprávy o bojích policie s drogovými kartely, příliš neví. Hlavní město Bogota založili svého času španělští dobyvatelé a dnes má osm milionů obyvatel. Kolumbie je třetím největším vývozcem kávy na světě a druhým největším exportérem řezaných květin. Proslulé jsou i její drahé kameny, kterými tradičně zásobuje Kolumbie světový zlatnický trh. Má 50 milionů obyvatel a láká na svoje nádherné pláže a přímořská letoviska i ty nejnáročnější turisty. Jako jediná země Jižní Ameriky se totiž rozkládá hned u dvou oceánů – Atlantického a Tichého.

Rozmanitá příroda a památky lákají

Jak Peru, tak Bolivii a Kolumbii důvěrně poznal Zdeněk Kalkus díky svému působení ve Škodaexportu, který byl i v těchto oblastech velmi aktivní a úspěšně se zúčastnil řady mezinárodních soutěží na výstavbu nejrůznějších významných projektů, včetně uhelných elektráren či hydrocentrál, které kupříkladu v Kolumbii pokrývají energetickou spotřebu země ze 70%. Sám autor v závěru svého mimořádného cestopisu s ohromujícím množstvím informací všeho druhu poznamenává, že jak Bolivie, tak i Kolumbie mají s Peru mnoho společného a potýkají se se stejnými problémy. Proto považoval za nutné dát každé z nich určitý prostor a svým čtenářům ten významný trojlístek v knize, která je víc než pouhý cestopis, představit.

Závěrem

Jak v úvodu, tak i v závěru knihy se Zdeněk Kalkus vyznává z lásky k Latinské Americe a nezapírá, že je hrdý na své dlouholeté úspěšné působení ve Škodaexportu, kde se mu stala práce koníčkem, což není planá fráze, nýbrž fakt, díky jemuž dokázal své poznatky, zkušenosti a znalosti zpracovat i do cestopisně laděných autobiografických knih, jakými jsou publikace Tajné dějiny objevování Ameriky, Kuba – skrytá perla Karibiku či Tři poloviny Peru.

Svým dílem se Kalkus zařadil mezi taková jména, jako je Tadeáš Haenke (1761 – 1816), první český cestovatel a výzkumník s vědeckým zájmem o přírodní a kulturní bohatství regionu Jižní Ameriky, Stanko Vraz (1860 – 1932), jehož dílo V zemi zlata a Inků je významným vkladem do sbírky cestopisných textů. Trojici Kalkusových vzorů a kolegů uzavírá Josef Kořenský (1847 – 1838), který svým dílem Amerika významně přispěl k rozšíření zeměpisných obzorů české společnosti.

Zapomenout bychom ale neměli ani na takové autory, jakými byl kupříkladu Kalkusem rovněž obdivovaný Josef Ladislav Erben ( 1899 - 1958). Jeho cestopisné a naučné texty Po stopách dobyvatelů, osvoboditelů a diktátorů nebo Přes Kordillery Zdeňka Kalkuse též značně inspirovaly při psaní již zmíněné knihy Tajné dějiny objevování Ameriky. V tomto výčtu osobností, které píšícího inženýra inspirovaly, nemůže chybět legendární dvojice Hanzelka a Zikmund, či ředitel Náprstkova muzea Václav Šolc nebo Kalkusův přítel Miloslav Stingl, se kterým několikrát společně v Peru i Argentině pobýval.

Curriculum vitae

Ing. Zdeněk Kalkus (nar. 30.5 1951) absolvoval Vysokou školu ekonomickou, obor zahraniční obchod. Pracoval ve Škodaaexportu se zaměřením na výstavbu a vývoz investičních celků se zaměřením na energetické zdroje. Dlouhá léta prožil v zahraničí, především v Latinské Americe. Zajímá se o literaturu, historii a kulturu zemí, ve kterých působil. Zájem o literaturu ho přivedl k překladům do španělštiny, přeložil například dílo Gabriela Garcii Márqueze do češtiny.

Škodaexport patřil v období od roku 1966, kdy byl založen, do roku 2008, kdy byl neúspěšně privatizován, ke stěžejním podnikům československého a českého zahraničního obchodu. Za celé období svého trvání vyvezl několik set velkých elektráren, metalurgických provozů, železáren, výrobních podniků a celků a několik desítek tisíc elektrických lokomotiv, trolejbusů a tabákových strojů do téměř stovky zemí světa v mnoha set miliardové hodnotě v amerických dolarech. Na Škodaexport byly napojeny desítky českých a slovenských výrobních podniků, které touto propracovanou a osvědčenou obchodní politikou měly z větší části zajištěnou výrobní náplň na dlouhá léta dopředu. Škodaexport svou činností zabezpečoval zakázkové krytí výrobních kapacit těchto podniků, které se v rámci dělby práce nemusely věnovat vytváření nákladné obchodní struktury, kterou kvalitně zajišťoval podnik zahraničního obchodu, a věnovaly se projekční, výrobní a montážní stránce zabezpečení vyráběných komplexů. Touto prozíravou obchodní politikou jsme se prosadili ve světě na všech trzích včetně západní Evropy, amerického kontinentu, Asie i Afriky. Na světových trzích jsme byli uznáváni jako velice respektovaní a spolehliví dodavatelé pro zákazníky i jako obávaná konkurence pro cizí výrobce podobných strojních zařízení a provozů.

A jak dodává Ing. Zdeněk Kalkus v představované knize, byli jsme ve světě známí i tím, že naše zařízení a provozní soubory byly relativně levné, zároveň po stránce kvality velice spolehlivé a pro provozovatele, zejména v rozvojových zemích, velice snadno ovladatelné pro svou jednoduchost a nenáročnost na řízení, což mnoho zákazníků upřednostňovalo před sofistikovanými japonskými a americkými systémy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.