Ivan Černý: Deset svíček na želečském dortu

07.04.2023 17:38 | Komentář

Výstava Jiřího Slívy

Ivan Černý: Deset svíček na želečském dortu
Foto: Archiv Špejchar Želeč
Popisek: Jiří Slíva

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech, proměněná z dobové zemědělské budovy v jedinečné muzeum a obrazárnu, desáté výročí svého založení. Takzvaný Špejchar Želeč si během oněch let vybudoval přední postavení v žebříčku podobných kulturních zařízeních nejenom jihočeského regionu. Pod taktovkou publicisty, spisovatele, kunsthistorika a kurátora zdejších výstav Pavla Šmidrkala, s významnou podporou Obce Želeč, se zde během vzpomínané doby konala dlouhá řada nejrůznějších akcí. Od výstav výtvarného umění až po křty knihy a besedy s autory širokého spektra uměleckých zájmů a vyjádření.

Výstava, na kterou se vzpomíná…

Jednou z nejúspěšnějších prezentací výtvarných děl bylo v loňském výročním roce obrazárny Špejchar setkání s dílem Jiřího Slívy pod názvem Česká chlouba a jiné grafiky. Jak je zdejším pravidlem, k výstavě byla vydána publikace s výběrem díla tohoto našeho předního ilustrátora, grafika a karikaturisty. Ta se s autorovým podpisem, získaným milovníky jeho humoru a kumštu během vernisáže, ihned stala sběratelskou záležitostí. Ten, na koho se nedostalo, či nebyl takříkajíc v pravý čas na pravém místě, si ale nemusí zoufat.

Zjara za Slívou do Bechyně

Mimořádný zájem veřejnosti si totiž vyžádal opakování onoho vzpomínaného kulturního svátku. Odehraje se v dubnu tohoto roku v Galerii Záliv Lázně Bechyně, která se želečským Špejcharem úzce spolupracuje. Stane se tak v rámci akcí k 700ti letům založení města Bechyně.

Galerii snadno najdeme v hlavním lázeňském domě, v prvním patře. Vstup je zdarma jak pro klienty lázní, tak i pro „přespolní“ návštěvníky. Vzpomínaná publikace bude jednou z atrakcí vernisáže Slívových grafik. V případě štěstí ji získají zájemci i s podpisem Jiřího Slívy, kterému není nic lidského cizí. S milým a neubližujícím smyslem pro humor si ve svých grafikách zručně pohrává s charakteristickými znaky české povahy, na což nás připravuje již v úvodním obrázku výstavního katalogu, kde ztvárnil tři naše největší osobnosti – Ferdu mravence, dobrého vojáka Švejka a tragéda Kafku.

Sranda vítězí

Třiatřicet obrázků – lépe řečeno grafických listů, které sloužily coby podklady grafickému zpracování publikace, kterého se zdařile zhostil Martin Dlouhý z Nové tiskárny Pelhřimov, která katalog vydala, jsou báječnou přehlídkou smyslu pro nesmysl. Co obrázek, to skvělý až geniální nápad, potvrzující, že v jednoduchosti je síla. A tak se nestydíme nahlas zasmát při tématech jako je kupříkladu Czech Budha, Kafkabriolet, Old Czech Jazz nebo třeba Hermafreud. A to už ani nehovoříme o vtípkách s vinným námětem, zprvu se tvářících velmi nevinně. Je třeba si je ale nechat rozležet jak na jazyku, tak i v hlavě…

Úžasné jsou grafiky s prostředí hudby či něžného pohlaví, kde se Slíva velmi dobře orientuje. Ovšem vrcholem je Pilsner Venus, před kterou by jistě sám Botticelli zbledl závistí. Skvělou výtvarnou tečkou je pak Alenka v říši kávy nebo Cirkus Toast.

Staré osvědčené pořekadlo tvrdí, že je lepší jednou vidět, než desetkrát slyšet. Proto si dovolujeme dvakrát podtrhnout velectěnému čtenářstvu naše pozvání na jarní výstavu vzpomínaného umělce, jejíž vernisáž se bude konat 11. dubna 2023 v 19.00 hod. v Galerii Záliv Lázně Bechyně. Cin cin…

Curriculum vitae

Jiří Slíva se narodil v Plzni roku 1947, od 1966 žije a tvoří v Praze. Po ukončení studia na VŠE pracoval osm let jako sociolog a futurolog. Od roku 1979 je karikaturistou, ilustrátorem a grafikem. V neposlední řadě se zabývá i poezií a píše verše.

Ilustroval více než 170 knížek, vydal 13 knih kresleného humoru doma i v zahraničí, jak v Evropě tak i zámoří. Je laureátem řady cen mezinárodních festivalů kresleného humoru.

Od roku 1981 se věnuje též technice barevné litografie a od roku 1994 i technice leptu. Jeho práce zdobí řadu soukromých i veřejných sbírek. Seznam jeho samostatných výstav je mimořádně dlouhý. Od Prahy přes Bratislavu a dalších evropských metropolí až kupříkladu po Havanu, Káhiru, New York, Tokio či Bangkok i Addis Abebu.

Slíva je též zručný muzikant. Mimo jiné hrál kupříkladu na bicí v triu Petra Skoumala v Činoherním klubu a od roku 1980 je kytaristou českých grafiků Grafičanka. Některé jeho písničky nahráli Jan Spálený, Ondřej Hejma či Ivan Mládek. V roce 2014 vydal Jiří Slíva CD s vlastními skladbami „Kup si bicí“ a v roce 2016 „Nemysli na to!“, obě v nakl. Galén.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla