Ivan Černý: Grafický román pro mládež i dospělé

28.04.2021 10:28 | Komentář

Komiks, chronologicky uspořádané kresby s doprovodným textem vytvářejícím příběh, je umělecké médium, někdy označované jako „deváté umění“. Kdo by se domníval, že se jedná o fenomén až od 20. století, ten se mýlí.

Ivan Černý: Grafický román pro mládež i dospělé
Foto: Grada Publishing
Popisek: Stephen Hawking - Grafický román pro mládež i dospělé

Archeology objevené nástěnné malby, pocházející z 2. tisíciletí př. n. l, zaznamenávají pásem obrázků a textu proběhlé děje. K našemu pojetí komiksu mají velmi blízko iluminované rukopisy raně křesťanských dob.

Komiksové příběhy vychází nejen jako přílohy nejrůznějších volnočasových magazínů, ale i jako samostatné sešity nebo knihy. V české kotlině jsou legendárním příkladem nehynoucí prvorepublikové Foglarovy Rychlé šípy nebo napříč již tří generací populární Čtyřlístek, vycházející ve statisícových nákladech. Komiksové publikace se nazývají „grafickými knihami“ ale ty v současné době na našem knihkupeckém pultu často nenajdeme. Pražské nakladatelství Grada milovníky komiksu však před krátkým časem milovníky ilustrovaných obrázků potěšila úžasnou novinkou – „grafickým románem“ o životním příběhu geniálního fyzika s těžkým postižením, které mu zabraňovalo mluvit a pohybovat se.

HAWKING

Komiksy se vyznačují používání „bublin“ k zobrazení mluvené řeči nebo myšlenek, často to též bývají doprovodné texty, napsané v obdélnících uvnitř jednotlivých panelů. V představovaném grafickém románu jsou na třech stech stranách použity oboje formy, a to v zájmu čtivosti složitého příběhu.

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl ochrnutý kvůli neurodegenerativní chorobě, zemřel 14. března 2018 ve věku 76 let. Hawking hje považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina a svými pozbatky o vzniku vesmírů, velkém třesku a černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání.

Tři sta let po Galielově smrti…

…se začíná odvíjet komiksový příběh génia, jehož poslední slova byla o tom, že jeho celoživotní cíl bylo zjistit, jak funguje vesmír a proč vůbec existuj. Za všechno, zdá se, může spisovatel sci-fi Athur C. Clark, jehož knihy již jako kluk Stephen hltal. Jeho životní osudy nám díky nakladatelství Grada nyní přiblížil překlad z angličtiny spisovatele Jimiho Ottaviana a kreslíře Lelanda Myricka. Jejich grafický román nám představuje příběh velkého myslitele a veřejně známé osobnosti, především ale citlivého člověka, který se za těmito identitami skrýval.

Nejen geniální fyzik, ale též zábavný společník

Stephen Hawking byl dle svých přátel, spolupracovníků i studentů veselý a vtipný člověk, který měl rád společnost a byl proto v soukromí i ve společnosti velmi oblíbený. Tato kombinace vlastností ho předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou, jak čteme v upoutávce na tento komiks. Jak již bylo naznačeno, v jednadvaceti letech mu bylo diagnostikováno vzácné onemocnění, které výrazně omezilo jeho schopnost mluvit a hýbat se, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl. Přestože mu lékaři předpovídali pouze několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky. Po vydání své knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal i popkulturní ikonou. Například se objevil v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku, vždy ale také vystupoval jako přední obhájce práv osob se zdravotním postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…