Ivan Černý: Mezinárodní trienále skla a bižuterie

22.06.2023 11:35 | Komentář

Trendy, design, umění i udržitelná produkce - to jsou hlavní témata čtyř výstav a doprovodných programů v legendárním severočeském Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Ivan Černý: Mezinárodní trienále skla a bižuterie
Foto: jizerske-hory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Letošní ročník jabloneckého trienále se koná v hlavní budově muzea od 16. června až do 7. dubna 2024. Hlavní výstavou projektu je tradičně přehlídka toho nejlepšího, co se během posledních tří let objevilo v užitkovém skle a bižuterii na českém trhu, pod názvem Trendy. Design. Produkce. Své výrobky na ní představí 48 firem, značek a studií z pěti evropských zemí.

sklo

Hlavní kurátor projektu, sklářský kunsthistorik a autor velkého množství odborných publikací Petr Nový, nám k tomu mj. řekl: „I tentokrát jsme vybrali účastníky nejen z Česka, ale i Německa, Rakouska, Slovenska a Turecka, pokud přišli na český trh s novými, často inovativními produkty. Scénografie, která vizuálně nápaditě propojuje výrobky s obalovými materiály, je dílem designérské dvojice Boris Klimek – Lenka Damová.“

Nejlepší výrobky ocení pětičlenná odborná mezinárodní komise diplomy a pamětními medailemi, které zhotovila Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola v Jablonci nad Nisou (autor David Matura). Speciální cenu udělí i veřejnost, která bude moci hlasovat po celou dobu konání výstavy.

medaile

Skvělé tipy na zážitkovou turistiku

Společně s hlavní výstavou se návštěvníkům představí výstavní projekty Cesta ke hvězdám a Materiál: sklo – obaly. Všechny lze navštívit do 12. listopadu. Cesta ke hvězdám, instalovaná v atypické prosklené muzejní přístavbě, společně prezentuje díla tři talentovaných umělců do 35 let – Miroslavy Ptáčkové, Tomáše Prokopa a Františka Jungvirta, výrazných osobností nastupující generace sklářských výtvarníků, často již s mezinárodním renomé.

sklo

Přehlídku výrobků současných českých výrobců obalového skla, nazvanou Materiál: sklo – obaly, návštěvníci objeví v stálé expozici skla.

„Poprvé se naše muzeum aktivně zapojí do ematiky ochrany životního prostředí a ukážeme sklo jako stoprocentní a donekonečna recyklovatelný materiál. Na výstavu naváže edukační program pro veřejnost a školy, zahrnující jak nové poznatky o recyklaci skla, tak dílnu, zaměřenou na jeho upcyklaci, tedy využití skleněného výrobku za novým účelem,“ poznamenala ředitelka muzea Milada Valečková.

sklo

V prosinci pak projekt trienále nabídne výstavu Computer & Jevellery, rozvíjející téma stejnojmenného šperkařského sympozia. Jsou věnovány autorskému šperku, reflektujícímu uvedené téma. Zatímco sympozia se zúčastní pět umělců ze tří zemí, na výstavě budou zastoupeny tři desítky šperkařů. V závěru roku bude také zahájeno symposium vánočních ozdob, které propojí trojici současných designérů s výrobci a společně vytvoří tři originální kolekce, které obohatí stálou expozici muzea.

(foto archiv muzea)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…